Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αποκλεισμός Εθελοντών Πυροσβεστών από το πυροσβεστικό έργο


Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών 
Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,
Στις 02 Νοεμβρίου 2020 με την υπ’ αριθ. 68500 οικ Φ. 215.4 Διαταγή σας, στο πλαίσιο προσαρμογής της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος στις συνθήκες της πανδημίας που μαστίζει και τη Χώρα μας, οι 1.800 εθελοντές Πυροσβέστες που υπηρετούν στις επαγγελματικές Π.Υ. τέθηκαν σε κατάσταση «κατ’ οίκον ετοιμότητας», χωρίς δηλαδή να έχουν δυνατότητα να εκτελέσουν πραγματικές 8ωρες βάρδιες στους σταθμούς τους, όπως το υπόλοιπο μόνιμο και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστικό προσωπικό, με αιτιολογία (όπως μας έγινε γνωστό αργότερα), την προστασία των μονίμων συναδέλφων από τους εθελοντές Πυροσβέστες, αντιμετωπίζοντας μας δηλαδή λίγο ή πολύ, ως εν δυνάμει φορείς και μεταδότες της νόσου του κορονοϊού.

Με την ίδια Διαταγή σας, στην παράγραφο ΣΤ’, ορίσατε, πως οι Διοικητές και οι Προϊστάμενοι των πυροσβεστικών Υπηρεσιών, κατά την κρίση τους, σταθμίζοντας τις υπηρεσιακές ανάγκες, δύναται να παρεκκλίνουν της ανωτέρω Διαταγής και σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων να ενεργούν αναλόγως, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στον Κ.Ε.Υ.Π.Σ. και να στελεχώνουν τις Υπηρεσίες τους με τέτοιο τρόπο, ώστε πάντα να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των βαρδιών και των πυροσβεστικών εξόδων.

Πριν λίγες ημέρες η Χώρα μας βίωσε τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις και την πρόκληση πολλών ζημιών, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, της Εύβοιας και της Κρήτης, που είχε ως αποτέλεσμα την συνολική κινητοποίηση των κατά τόπους δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος χωρίς ωστόσο, ούτε ένας εθελοντής πυροσβέστης να κληθεί να μετάσχει στις δύσκολες, πολύωρες και επίπονες επιχειρήσεις των μονίμων και Π.Π.Υ. συναδέλφων, παρά την τεράστια ανάγκη συνδρομής που διαπιστώθηκε κατά την εξέλιξη του φαινομένου. Αντί αυτού μετακινήθηκαν δυνάμεις μονίμων και Π.Π.Υ., από άλλες περιοχές να συνδράμουν στην Αττική.
Δυστυχώς, το ίδιο συνέβη και την 1η Φεβρουαρίου, όπου ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τον νομό Έβρου, με αρκετές καταστροφές, και ουδείς εθελοντής πυροσβέστης κλήθηκε να στελεχώσει την Π.Υ Αλεξανδρούπολης, καθώς επίσης και το Νοέμβριο του 2020, κατά την περίοδο των καταστροφικών πλημμυρών στο Ηράκλειο της Κρήτη όπου επίσης κανένας εθελοντής πυροσβέστης δεν κλήθηκε στην Υπηρεσία του.
Επίσης, ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός αποτέλεσε πως συνάδελφοι ενώ καλούσαν στην Υπηρεσία τους προκειμένου να ενημερώσουν ότι είναι διαθέσιμοι να συνδράμουν, η απάντηση που ελάμβαναν ήταν δίχως δεύτερη σκέψη αρνητική.

Στις 05 Φεβρουαρίου 2021, με σχετική επιστολή μας, επισημαίναμε το γεγονός της μη συμπερίληψης των εθελοντών συναδέλφων στο ημερήσιο βαρδιολόγιο του Engage, ως σε «κατ’ οίκον υπηρεσία» (επιφυλακή), με αποτέλεσμα την παντελής απουσία τους από τον ημερήσιο σχεδιασμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Λίγες ημέρες αργότερα με σχετικό έγγραφο, ο Α’ Κλάδος ΑΠΣ προς τις Υπηρεσίες του Σώματος, εφιστούσε την προσοχή ως προς την ορθή αναγραφή των Εθελοντών Πυροσβεστών στο βαρδιολόγιο, σύμφωνα με τη διαταγή της 2ας Νοεμβρίου, κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός της παντελούς  περιθωριοποίησης και της μη αξιοποίησης, των Εθελοντών Πυροσβεστών ακόμα και στις περιπτώσεις όπου αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως στα ανωτέρω περιγραφόμενα συμβάντα.

Αξιότιμε κε Αρχηγέ,

Ως Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, θεωρούμε ότι η θέση και παραμονή μας σε εφεδρεία, ακόμα και σε περιπτώσεις γενικής ή και μερικής επιφυλακής των Υπηρεσιών του Π.Σ., κατ’ επέκταση και η γενικότερη μη αξιοποίησή μας, όπως και η μη αντιμετώπισή μας ουσιαστικά ως ισάξια μέλη του πυροσβεστικού προσωπικού, όπως μας αποκαλέσατε στην Η.Δ. σας, την 5η Δεκέμβρη, Ημέρα του Εθελοντή Πυροσβέστη, σε καμία περίπτωση δεν τιμάει την ουσία του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη, όπου ανάμεσα στους σκοπούς του είναι η στήριξη της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας σε καιρό αυξημένων αναγκών και κρίσεων, ειδικότερα δε τώρα, όπου χωρίς αμφιβολία η συνδρομή των συναδέλφων θα συνέβαλε τόσο στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των Υπηρεσιών, όσο και στον περιορισμό του αυξημένου φόρτου εργασίας των επαγγελματιών συναδέλφων, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην διαχείριση των εκτάκτων καταστάσεων.
Αντί αυτού, η αντιμετώπιση που δυστυχώς εισπράττουμε το τελευταίο 3μηνο, είναι άκρως προσβλητική και υποτιμητική, τονίζοντας μάλιστα, πως από το 1991, από την καθιέρωση του θεσμού, για 30 και πλέον χρόνια, υπηρετούμε άμισθα και με αυταπάρνηση το Πυροσβεστικό Σώμα, εκτελώντας, ως οφείλουμε, αδιαμαρτύρητα το καθήκον μας, βοηθώντας τον συνάνθρωπο την κρίσιμη στιγμή της ανάγκης.

Με γνώμονα όλα τα ανωτέρω και στο πλαίσιο του υπηρεσιακού και κοινωνικού συμφέροντος, σας ζητούμε ακόμη μία φορά, να επαναξιολογήσετε την απόφασή σας για τη θέση μας σε κατάσταση «κατ’ οίκον επιφυλακής» και να επιτρέψετε την επιστροφή μας στην κανονικότητα των Σταθμών, σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα για το υπόλοιπο, μόνιμο και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστικό προσωπικό.

Κλείνοντας, θέλουμε να καταστήσουμε για ακόμη μια φορά σαφές, πως μόνη και διαρκής έγνοιατου συνόλου των εθελοντών συναδέλφων, είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο, μέσα από τους σκοπούς και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, αψηφώντας τις όποιες αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες επικρατούν. Εξάλλου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, παρόλο που ο καθένας από εμάς, έχει επαγγελματική δραστηριότητα, από την οποία βιοπορίζεται και με την οποία πασχίζει να επιβιώσει σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, το οποίο έχει επιδεινωθεί με την εμφάνιση της πανδημίας, προσπαθεί και θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, καταθέτοντας κάθε φορά ψυχή και σώμα, για την επίτευξη του επιθυμητού σε κάθε πυροσβεστική επιχείρηση αποτελέσματος.


Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΣΙΟΥΓΚΡΗΣ                                       ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΚΚΟΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια