Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόλεμος συνδικαλιστάδων και μεγάλο μπάχαλο στην ΕΛ.ΑΣ.


Γράφει ο Δημήτριος Χρ. Κακαβάς

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, στέκομαι με έκπληξη στα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες. Ως παλαιός συνδικαλιστής, με μια καριέρα 22 ετών στις αγωνιστικές επάλξεις της κλαδικής διεκδίκησης, αισθάνομαι πικρία, λύπη και αηδία για όλα αυτά τα τσιρκολίκια.

   Δυστυχώς τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, δίνουν έναν τόνο εμφυλίου στους κόλπους των συνδικαλιστών! Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και ανούσιες κατηγορίες και αιτιάσεις. Όλοι αυτοί, ή μάλλον αρκετοί απ’ αυτούς, που μοστράρουν το προσωπείο του συνδικαλιστικού εκπροσώπου, καμία σχέση έχουν με τον συνδικαλισμό, τους αγώνες και την ουσιαστική εκπροσώπηση των επαγγελματικών συμφερόντων των αστυνομικών.

   Ο «πόλεμος» ξέσπασε με αφορμή το Νομοσχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων! Σύμφωνα με αυτό, 1.000 Ε/Φ θα προσληφθούν για την αστυνόμευση των χώρων αυτών, οι οποίοι με ένα ταχύρυθμο σεμινάριο θα μπορούν να συντάσσουν και προανακριτικές πράξεις!

   Η Ομοσπονδία των αστυνομικών, από την άλλη διαχωρίζει την θέση της, ισχυριζόμενη (έχει ένα δίκιο) ότι η αστυνόμευση των ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να αναληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά από ξεχωριστό Σώμα.

   Την ίδια ώρα το σωματείο των ειδικών φρουρών καταγγέλλει τους συνδικαλιστές της Π.Ο.ΑΣ.Υ. ότι … στέκονται εμπόδιο στην επαγγελματική αποκατάσταση 1.000 νέων ειδικών φρουρών, που δεν υπηρετούν τώρα στο Σώμα, άρα ούτε τους εκπροσωπούν αλλά ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ! Και να οι μεγαλόστομες μπαρούφες περί υποκρισίας, διακρίσεων και ανάγκης αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ειδικοί φρουροί. Λες και θα μπορούσε κάποιος να παραγνωρίσει ή να ακυρώσει την χρήσιμη εμπλοκή και συμμετοχή των Ε/Φ σε όλες τις σημαντικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

   Ας δούμε όμως ποια είναι τα δεδομένα σχετικά με το ζήτημα αυτό, με μια κανονική, ΑΛΗΘΙΝΗ ματιά. Έχουμε και λέμε:

-              Η αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, αν και επιτακτική, καλό θα ήταν να αναληφθεί από ξεχωριστό Σώμα και όχι την ΕΛ.ΑΣ. Κοινή παραδοχή βέβαια είναι ότι η εγκληματικότητα στους χώρους αυτούς είναι τόσο υψηλή που η ΕΛ.ΑΣ. είναι η μόνη που μπορεί να ανταποκριθεί. Τουλάχιστον στην αρχή.

-              Οι Ε/Φ προσελήφθησαν με αρμοδιότητα την φύλαξη (σκοπιά) προσώπων και εγκαταστάσεων. Βασικό σημείο για την Αιτιολόγηση της ανάγκης πρόσληψης τους τότε (1998), είχε προβληθεί η απεμπλοκή αστυνομικών, από την φύλαξη «στόχων» για να αποδοθούν στην πάταξη της εγκληματικότητας. Σχέδιο που ουσιαστικά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Σχεδόν αμέσως οι Ε/Φ άρχισαν να διατίθενται σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες. Καλύπτοντας έτσι τα όποια κενά υπάρχουν και προσφέροντας στην ενεργή αστυνόμευση. 

-              Όπως προβλέπεται στο (νέο) Νομοσχέδιο, οι νέοι Ε/Φ θα μπορούν να ασκούν ανακριτικά καθήκοντα,! Αυτό είναι παράτυπο, άδικο και αντιδεοντολογικό. Κι αυτό γιατί από το 1995 που θεσπίστηκε η κατάταξη των αστυνομικών μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, ο στόχος ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και της εν γένει ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ τους αλλά και της δυνατότητας να ενεργούν προανακριτικές πράξεις. Γι’ αυτό τον λόγο και η φοίτηση τους προσδιορίστηκε στα 2,5 χρόνια που και αυτά από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 αυξάνονται σε 3 χρόνια! Ποια λοιπόν η ανάγκη, ή έστω χρησιμότητα, της «Άρπα-Κόλα» ανάδειξης κάποιων Ε/Φ σε ανακριτικούς υπαλλήλους με 3μηνο σεμινάριο; Εφόσον ο σχεδιασμός περιλαμβάνει Ανακριτικούς Υπαλλήλους,, υπάρχουν οι αστυνομικοί απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας.

   Η εκτόξευση λαϊκίστικων τσιτάτων περί «γυρνούν την αστυνομία πίσω..» και «δήθεν ανωτατοποίησης» της Αστυνομικής Ακαδημίας, είναι απλά ανοησίες λόγω έλλειψης επιχειρημάτων. Κάποιοι προχώρησαν ακόμα και στον ηλιθιωδέστατο ισχυρισμό ότι η αύξηση της Ακαδημαϊκής φοίτησης, είναι απλά ένα βάρος στον «σβέρκο» των αστυνομικών.  Ξεχνούν ή μάλλον καλύτερα, θα πω εγώ, ότι ΑΓΝΟΟΥΝ όλοι αυτοί οι κάποιοι τους αγώνες που δώσαμε αρκετοί από εμάς τους πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος στα Σώματα Ασφαλείας, για την αναβάθμιση της κατάρτισης και παρουσίας του Έλληνα Αστυνομικού. Και αρκετοί από εμάς τότε διωχθήκαμε άδικα όσο και ΑΓΡΙΑ για τον αγώνα  αυτόν. Και νικήσαμε. Κόντρα σε κάθε «πονηρίδη» που τον βόλευε το υφιστάμενο τότε καθεστώς.

   Με ποιο δικαίωμα και πόσο θράσος εμφανίζονται σήμερα κάποιοι να απαξιώσουν, όχι τον αγώνα τον δικό μας, αλλά την κοπιώδη προσπάθεια των παιδιών και των οικογενειών τους που επί 3 τουλάχιστον χρόνια έφτασαν, στα όρια της αντοχής τους για να μπορέσουν να επιτύχουν την εισαγωγή τους στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων; Και στην συνέχεια να υποστούν, με ενθουσιασμό είναι αλήθεια, την 3ετή ή 4ετή εκπαίδευση στις Αστυνομικές Ακαδημίες! Για να πουν τι; Ότι είναι αδικία να μην γίνεται ανακριτικός υπάλληλος ένας Ε/Φ με 3μηνο σεμινάριο; Και είναι δίκαιο αυτό; Η οποιαδήποτε απόπειρα «ακύρωσης» της ακαδημαϊκής τους κατάρτισης ή εξομοίωσης των δύο, είναι απλά βλακωδώς απαξιωτική και εκ του πονηρού τιθέμενη. Και όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, είναι τουλάχιστον αναρμόδιοι και σίγουρα άσχετοι με το επάγγελμα του αστυνομικού. Όπως άσχετοι είναι και σε ότι αφορά την συνδικαλιστική δράση και τα συνδικαλιστικά ιδεώδη.

    Καθήκον των «εκπροσώπων» των Ε/Φ, των αστυνομικών όπως και κάθε άλλου συνδικαλιστή, σε οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο, που σέβεται και εκτιμά τον αγώνα που του ανατέθηκε, είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων του στον κλάδο τους και όχι η «επίθεση» και «κατάληψη» των εργασιακών αντικειμένων άλλων επαγγελματιών του χώρου.

    Οι τραμπουκισμοί, οι θεατρινίστικες λιποθυμίες μπροστά στις κάμερες, η διεκδίκηση πληθώρας ΧΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ιεραρχικών βαθμών χωρίς αξιολόγηση και οι κουτοπόνηρες διεκδικήσεις αμοιβών για υποτίθεται εξαιρετικές υπηρεσίες σε έκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία, δεν είναι συνδικαλισμός. Ο θυμόσοφος λαός αυτά τα λέει ΓΥΦΤΙΛΙΚΙΑ!

    Και αυτοί που κάνουν τα γυφτιλίκια δεν είναι συνδικαλιστές. Είναι απλά … συνδικάλες! Κάποιοι καλοβολεμένοι τύποι, μέλη πολιτικών κομμάτων που με την εμφανή ή αφανή υποστήριξη τους, εκλέγονται στα συνδικαλιστικά αξιώματα … ΔΙΑ ΒΙΟΥ! Ναι. Ακριβώς έτσι. Για ολόκληρη την διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου. Με μία και μόνη αρμοδιότητα. Την διατήρηση της «σημαίας». Όχι του αγώνα. Την σημαία του κόμματος. Και βέβαια το «φαινόμενο» δεν περιορίζεται σε ένα πολιτικό χώρο, αλλά σε όλους! Και έχουν το θράσος όλοι αυτοί να μιλούν για δικαιοσύνη, για δικαιώματα, για εκσυγχρονισμό και «νέα μυαλά»!

Ωχριά μπροστά τους κι αυτός ο Γκαίμπελς.

 

                                                                                      Δημήτριος Χρ. Κακαβάς









Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΣΩΣΤΟΣ
Ο χρήστης ΤΤ είπε…
Η μόνη ένσταση που έχω στο άρθρο είναι που λέει ότι παραπονιουνται(οι απλοί αστυνομικοί, όχι οι συνδικαλιστές) για την 3ετη φοίτηση στη σχολή αντί των 2. Πιστεύω πως δικαιολογημενα παραπονιουνται γιατί αυτό το επιπλέον έτος δεν θα αξιοποιηθεί για ουσιαστική εκπαίδευση εντός της σχολής αλλά για φθηνή εργασία και ενίσχυση των τμημάτων της Αττικής.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έτσι πως πάνε οι ειδικοι φρουροί θα μας περνανε και σε βαθμο εμάς των εκ πανελληνίων..Και καλά θα κάνουν βεβαια, γιατί ο δικός μας ανυπαρκτος συνδικαλισμός ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΟΡΘΙΟΣ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχουν τρελαθεί για τηλεόραση. Για όλα ξέρουν σε λίγο θα τους δούμε να μιλάνε για μόδα μαζί με τον Τρυφονα. Σήμερα ο άλλος μιλούσε για το θέατρο Περιμένεις από τα ψώνια να κάνουν αγώνα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προτείνω οι ανακριτικού από πανελλήνιες να γίνονται κατευθείαν αξιωματικοί να τους φύγει και ο καημός γιατί για δουλειά δεν είναι.Απο 25 χρόνων γλύφουν για κάνα γραφειακι η καμία υπηρεσία ανενεργή
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και 5 χρόνια να φτάσετε την φοίτηση δεν πρόκειται να αποκτήσετε επαγγελματική εκπαίδευση ούτε να νοιώσει η πλειοψηφία ότι είναι επαγγελματίες αστυνομικοί. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δικών μας σχολών δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με των σχολών στο εξωτερικό. Από την στιγμή που δεν μαθαίνουν πειθαρχία κ δεν εκπαιδεύονται όπως επιτασουν οι εποχές κ γίνεται στις στρατιωτικές σχολές δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει σεβασμός στην ιεραρχία,πόσο μάλιστα στον πολίτη κ υπαρχουν παραδειγματα.Δεν βγαίνει η πλειοψηφία μετά την σχολή με αίσθημα ότι είναι επαγγελματίες αστυνομικοί. Στην πλειονότητα είναι ανεκπαίδευτοι,νοιώθουν δημόσιοι υπάλληλοι και ο μισθός να μπαίνεικαθε 25 του μήνα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μένουν 2-3 χρόνια για να μάθουν τους νόμους. Σε 6μηνες μαθαίνονται γι'αυτό υπάρχουν και οι εξετάσεις. Όσον αφορά τους συνδικαλιστές; Γιατί πέφτουν κάποιοι από τα σύννεφα; αρκεί στα 22 χρόνια που λες ότι υπηρετείς στην ΕΛ.ΑΣ να δεις τον μισθό σου. Μισθός πεινας συγκριτικά με των άλλων ευρωπαϊκών μισθών. Τα προνόμια τους τα ξέρουν όλοι. Τα κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα επανέφεραν οι επόμενοι. Η σημαία του αγώνα κάηκε μάλλον.Αλλα μην σταυρώνουμε όλους τους συνδικαλιστές που αποτελούν εξαίρεση κ αγωνίζονται νεώτερους ή παλαιότερους γιατί υπάρχουν κ ίσως να μην τους ξέρουμε αφού δεν κυνηγούν την δημοσιότητα. Έχει καθένας από εμάς το δικαίωμα στην κάλπη να τους πετάξει εκτός τερέν τους επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν προσφέρουν κ ο καθένας μας τους γνωρίζει ποιοι είναι κ τι πρεσβεύουν... Αν θέλει βέβαια. Οι ΕΦ προσφέρουν κ θα προσφέρουν κ ειδικά η 1η σειρά έφτυσε αίμα απέναντι στις ασχημιες των υπολοίπων παλιών που μπήκαν χωρίς εξετάσεις κ των άλλων που μπήκαν οι περισσότεροι με πανελλήνιες κ βαθμολογίες πολύ χαμηλές. Ας αφήσουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις κ τους πολιτικους πειραματισμούς.Οι εποχές μας θέλουν μονιασμενους. Ας απαιτήσει ο συνδικαλισμος να πάψει η πολιτεία να προσλαμβάνει ΕΦ κ Συνοριακούς κ ας κάνουν όλοι μαζί κ οι μη ανακριτικοι ένα σεμινάριο κ ας έχουμε μόνο ανακριτικους υπαλλήλους. Έτσι θα επέλθει η ισορροπία κ θα φτιαχτεί κ το βαθμολογιο δια πάντως. Χωρίς κομματικές γραμμές,συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
-"Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μένουν 2-3 χρόνια για να μάθουν τους νόμους. Σε 6μηνες μαθαίνονται γι' αυτό υπάρχουν και οι εξετάσεις."
Με αυτό τον τρόπο μηδενίζεις τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας στο σύνολό της καθώς και τον κόπο όλων όσων έχουν φοιτήσει σε αυτές.
-"Ας απαιτήσει ο συνδικαλισμός να πάψει η πολιτεία να προσλαμβάνει ΕΦ κ Συνοριακούς κ ας κάνουν όλοι μαζί κ οι μη ανακριτικοί ένα σεμινάριο κ ας έχουμε μόνο ανακριτικούς υπαλλήλους."
Επομένως θεωρείς αποτυχημένο το θεσμό των πανελληνίων τόσο για τους Αξιωματικούς όσο και για τους Αστυφύλακες και εξισώνεις τη μόρφωση που λαμβάνεις από ένα σεμινάριο 3 έως 6 μηνών με την ανάλυση και την εμβάθυνση που κάνουν οι καθηγητές στις άνω σχολές στο διάστημα 2-4 ετών.
-"Από την στιγμή που δεν μαθαίνουν πειθαρχία κ δεν εκπαιδεύονται όπως επιτάσσουν οι εποχές κ γίνεται στις στρατιωτικές σχολές δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει σεβασμός στην ιεραρχία,..."
Το σκεπτικό σου θυμίζει "πονάει χέρι, κόβει χέρι", αν θες να αλλάξεις κάτι προσπάθησε και βοήθα στην εξέλιξή του και όχι στο να το γυρίσεις σε εποχές προ 26 ετών.
-"Έτσι θα επέλθει η ισορροπία κ θα φτιαχτεί κ το βαθμολόγιο δια πάντως."
Με αυτό τον τρόπο θα τους εξισώσεις όλους το οποίο είναι άδικο. Το να σταματήσει η πρόσληψη Ε.Φ. και Σ.Φ. όπως έχει δείξει η πραγματικότητα δε θα σταματήσει. Αν θες ισορροπία στο σώμα, θα πρέπει να κάνεις διακριτά τα καθήκοντα της κάθε κατηγορίας καθώς και να προσφέρεις τη δυνατότητα εξέλιξης του προσωπικού με περισσότερους τρόπους από τους ήδη υφιστάμενους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν μηδενιζω την προσπάθεια που γίνεται στις σχολές.Αλλα βλέπω μια χαλαρότητα κ αδιαφορία από τους εξερχόμενος χωρίς πειθαρχία κ ενδιαφέρον. Βλέπω στα επιτελεία να γεμίζουν τα γραφεία κ στους δρόμους να δουλεύουμε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνω των 50 ετών. Προτιμώ ένα πιο δυναμικό κ στρατικοποιημενο πρόγραμμα σπουδών που θα εμπνεύσει πειθαρχία κ εφόδια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του δρόμου ο αστυνομικός. Οι νόμοι μαθαίνονται γι αυτό υπάρχουν κ οι εξετάσεις. Για να είναι έτοιμος ο νεοεξερχόμενος αστυνομικός όταν βγει στον δρόμο. Οι κακοποιοί δεν σε χαϊδεύουν ούτε σου μιλάνε ευγενικά. Όσον αφορά τον συνδικαλισμό ας επιλέγουμε τους άξιους συνδικαλιστές που αγωνίζονται στα αλήθεια χωρίς να τους νοιάζει η καρέκλα και το βολεμα,έχουμε την κάλπη μπροστά μας. Λέω να πάψει το κράτος για τους ψήφους να προσλαμβάνει ΕΦ κ ΣΦ δεν λύνεται το πρόβλημα, απεναντίας. Όσοι μη ανακριτικοι υπάρχουν, να γίνουν ανακριτικοι με ένα 6μηνο σεμινάριο κ να διατηρήθει η σχολή αστυφυλάκων. Ας δεχτούμε ότι η 1η σειρά ΕΦ κ ΣΦ διέφερε αισθητά από τις υπόλοιπες σειρές ως προς την ποιότητα κ εργατικότητα,πέρασε πολύ δύσκολα από τους υπόλοιπους συναδέλφους που οι περισσότεροι ξέχασαν ότι μπήκαν άνευ εξετάσεων. Και ας καταλάβουμε επιτέλους όσο κ αν δεν μας αρέσει ότι κάτι προσφέρουν. Οι υπόλοιπες σειρές βρήκαν πιο στρωτό το πεδιο. Όσον αφορά το βαθμολογιο πιστεύω πως για χάρη συνδικαλιστικών κ μη συμφερόντων δεν θα αλλάξει. Για να ακολουθήσουμε το βαθμολογιο του στρατού χρειάζονται κάθετες αποφάσεις. Ας μείνουμε ενωμένοι χωρίς να συντηρούμε το ανώτερος κ κατώτερος,ανακριτικος κ μη ανακριτικος υπάλληλος κτλ. Το έγκλημα εκεί έξω δεν κάνει διακρίσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγω θα ελεγα αυτος ο συναδελφος με τα 22 χρονια που εχει δωσει "αγωνα"να αφησει το γραφειακι του κ να ερθει να στελεχωσει αυτος κ οι υπολοιποι συνδικαλισταδες την καινουρια υπηρεσια .μιας κ δεν θα στε νεοι στο κουρμπετι εχετε πειρα απ οτι λετε κ ειστε κ ανακριτικοι.οποτε το λυσαμε το θεμα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κ για να μην κουραζουμε τους συναδελφους να καθονται να διαβαζουν αρλουμπες κανονικα θελουν κλωτσιες ολοι οι δηθεν συνδικαλιστες που τους επιασε ο πονος αν θα προσληφθουν αλλοι συναδελφοι η οχι,οταν το επαγγελμα μας δεν εχει γινει ακομη επικινδυνο.ουστ απο δω
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι δουλειά έχει η αστυνομία με τις πανελλήνιες και τους απόφοιτους; Οι σοφοί αρχαίοι Αθηναίοι το είχαν λύσει το θέμα. Σκύθες σκλάβοι ήταν οι αστυνομικοί, όχι ελεύθεροι πολίτες της πρώτης δημοκρατίας.