Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λευτέρης Οικονόμου για Παλαιοκώστα: Οι συλλήψεις δεν προαναγγέλονται (βίντεο)


Μία αποκλειστική συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου στο Lawandorder.gr και τον Ηλία Ψυχογιό. Σε αυτήν ρωτήθηκε τόσο για αμιγώς επιχειρησιακά όσο και για πολιτικά θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων, τόσο των δικών του όσο και του Υπουργείου.


 

Για τις συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Δημήτρη Κουφοντίνα ο κ. Οικονόμου τόνισε πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα. Η αστυνομία, όπως είπε χαρακτηριστικά, εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη συνταγματική πρόβλεψη, με τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες αφορούν τη δικαιοσύνη. Επισήμανε, για τις πολιτικές παρατάξεις οι οποίες καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις παρά την πανδημία, ότι αυτές και οι συνδικαλιστικοί φορείς που το πράττουν αναλαμβάνουν και την ευθύνη των επιπτώσεων. Επισήμανε όμως και την ευθύνη κάθε ενός ξεχωριστά ο οποίος αποφασίζει να συμμετάσχει.

Αναφορικά με το νέο σχέδιο ήπιας αστυνόμευσης των διαδηλώσεων, το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση γίνεται μία τόσο δραστική παρέμβαση σε αυτό το θέμα. Όπως ανέφερε, ο σκοπός είναι οι συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται αδιατάρακτα,  χωρίς να παρεισφρείουν άτομα τα οποία δημιουργούν βίαια επεισόδια. Στο πλαίσιο αυτό η νέα προσέγγιση της αστυνομίας, με την ύπαρξη του διαμεσολαβητή και τη συνεργασία με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, έχει ήδη φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα

 Αναφορικά με τους ελέγχους τους οποίους πραγματοποιεί η αστυνομία για την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι συνολικά έχουν καταλογιστεί 202000 πρόστιμα από την αρχή της πανδημίας, ένα περίπου χρόνο πριν. Ανέφερε και ο ίδιος, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ αναφορικά με την είσπραξιμότητα, έστειλε σαφές μήνυμα πως όλα τα πρόστιμα θα εισπραχθούν.

Είδηση βγήκε από την απάντηση του κ. Οικονόμου για τις ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο αναφορικά με το σωφρονιστικό σύστημα. Όπως ανέφερε, εκτός από τους ελέγχους για υλικά τα οποία δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους οι κρατούμενοι (ναρκωτικά, αυτοσχέδια όπλα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ) γίνεται σημαντική δουλειά για την κοινωνική επανένταξη αυτών που αποφυλακίζονται. Συγκεκριμένα είπε ότι μελετάται ένα ευρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προγράμματα επαγγελματικής ώστε οι αποφυλακισθέντες να ενσωματωθούν επιτυχημένα στο κοινωνικό σύνολο.

Ανέφερε επίσης πως, και με την αρωγή της ΕΕ, οργανώνεται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑΜΕΑ που βρίσκονται στις φυλακές, καθώς και η γονεϊκή εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων τα οποία εκτίουν ποινές αλλά ταυτόχρονα είναι γονείς οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να ασκήσουν τα γονεϊκά τους καθήκοντα.

«Δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν φορέα και σε καμία άλλη παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία διέπεται από υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας προς τα άτομα τα οποία έχουν υποχρεωθεί να στερηθούν τις ατομικές τους ελευθερίες», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Οικονόμου.

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί και στα «άβατα», τις περιοχές δηλαδή οι οποίες έχουν εγκληματικότητα ιδιαίτερου τύπου. Για αυτές ακριβώς τις περιοχές ο κ. Οικονόμου έκανε έναν σαφή διαχωρισμό. Τόνισε πως η εγκληματικότητα η οποία υπήρχε στα Εξάρχεια είναι διαφορετική από την εγκληματικότητα σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, το Μενίδι και το Ζεφύρι.

Επισήμανε ότι τα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές είναι κυρίως κοινωνικά και το Κράτος πρέπει να προχωρήσει σε συνολικότερες παρεμβάσεις σε θέματα παιδείας και απασχόλησης. Ο υφυπουργός είπε ότι μελετώνται ήδη σχέδια παρεμβάσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αυτών των περιοχών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και με κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές. Πρόσθεσε όμως πως τα αποτελέσματα χρειάζονται υπομονή, χρόνο, σταθερότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του κ. Οικονόμου στα Εξάρχεια. Όταν ρωτήθηκε για τα υπό κατάληψη κτίρια, ανέφερε ότι πλέον τα περισσότερα βρίσκονται σε περιοχές εκτός των Εξαρχείων ενώ τόνισε πως η περιοχή εκεί έχει πια μία διαφορετική εικόνα, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που παρέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση.

«Τα Εξάρχεια είναι πραγματικά μία περιοχή με μία πλούσια παράδοση στην κουλτούρα στον πολιτισμό και δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή αυτή βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός των βιβλιοπωλείων. Είναι γνωστή η ιστορία των Εξαρχείων για τη συνεισφορά τους ευρύτερα στον πολιτισμό και στην κουλτούρα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν παρέλειψε να απαντήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις κατηγορίες περί «χούντας» τονίζοντας ότι «οι προκαταλήψεις έναντι της αστυνομίας ορισμένων χώρων και ειδικά από κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται μέσα στη βουλή και είναι σε αυτό που λέμε στο ευρύτερο και δημοκρατικό κοινοβουλευτικό τόξο, αδικούν την αστυνομία».  Εξήρε επίσης το ήθος, την παιδεία, τις αρχές και τις παραδόσεις του Αστυνομικού Σώματος, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες στην Ελληνική Αστυνομία» και ότι η Αστυνομία λειτουργεί  «αυστηρά εντός του Πλαισίου του συντάγματος» ενώ οι όποιες παραβατικές συμπεριφορές μεμονωμένων αστυνομικών «ελέγχονται άμεσα και επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία ανοχή».

Για τα νομοσχέδια τα οποία, όπως κατηγορεί η αντιπολίτευση, έρχονται εν μέσω πανδημίας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε «ότι μεταρρυθμίσεις και οι δομικές αλλαγές δεν μπορούν να περιμένουν ούτε να ανασταλούν λόγω της πανδημίας. Πρέπει πραγματικά να τρέξουμε γρήγορα για την Ελλάδα του 2030».

Σημαντική αναφορά έκανε ο κ. Οικονόμου και στο θέμα της ανανέωσης του εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκτός των πρόσφατων προμηθειών σε οχήματα και μηχανές, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται  «το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Ελληνική Αστυνομία από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων» και αυτό περιλαμβάνει εκτός από οχήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές, λεωφορεία και σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Ειδικά για το τελευταίο τόνισε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν οφείλονταν κυρίως στην ασυμβατότητα ανάμεσα στα παλαιά συστήματα επικοινωνιών και στα σύγχρονα. Πλέον το πρόβλημα αυτό, ειδικά για την περιοχή της Αττικής έχει επιλυθεί και το σύστημα λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, εξασφαλίζοντας και την κρυπτασφάλεια των επικοινωνιών.

Ανέφερε επίσης ο κ. Οικονόμου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση χρήσης των νέων συστημάτων επικοινωνίας της αστυνομίας και σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η Θράκη και να νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Σχετικά με το οικονομικό σκέλος των προμηθειών, από τον κ. υφυπουργό τονίστηκε ότι «το πρόγραμμα υλοποιείται με πλήρη διαφάνεια και μάλιστα έχουμε πετύχει πολύ καλύτερη ποιότητα σε υλικά τα οποία προμηθευόμαστε, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αντίστοιχες προμήθειες του παρελθόντος και μέσα από ανοικτούς διαγωνισμούς».

Η τελευταία απάντηση του κ. Οικονόμου αφορούσε την υπόθεση Παλαιοκώστα και τις φήμες για πλήρη αλλαγή της εμφάνισης του κατηγορούμενου ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα.

Η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν χαρακτηριστική: «Οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται».

 

Ηλίας Ψυχογιός




Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μήπως να έλεγε στον γενικό γραμματέα του, να βγάλει από την ναφθαλίνη τις 3 αναφορές, για σοβαρά αδικήματα, που του είχαν υποβληθεί, ως Αρχηγός, για νυν Αντιστράτηγο;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κυρ Λευτερη και ως αρχηγος και τωρα ως υπουργος , δεν εχεις παρει χαμπαρι η το παιζεις οτι δεν , για την καταντια και το τελμα στο οποιο εχουν ελθει μαχιμες υπηρεσιες οι οποιες εχουν καθημερινη τριβη και επαφη με τους πολιτες (α.τ. , τ.α , τ.τ ) και εχουν επιβαρυνθει με τοσες αρμοδιοτητες και δουλεια δυσαναλογα περισσοτερη απο τις δυναμεις και το προσωπικο , επιτελους ξυπνα και πραξε και εσυ κ ο υπουργος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς αγαπητέ, απ ότι έχει δείξει μέχρι στιγμής η ιστορία, οι υπηρεσίες που προανέφερες δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητές κανενός Από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική ανέλιξη και να μη θιχτούν οι ευγένεις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ ( αρχηγεία κτλ). καλλιεργείται δε, στις ανωτέρω υπηρεσίες,και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη της θέσης/καρέκλας. Επίσης, όπως έχει δείξει πάλι η ιστορία,κάθε δύο-τρία χρόνια για σκοπούς "αποσυμπίεσης" της κατακραυγής και για λόγους εντυπωσιασμού, "διώχνονται" από ΥΠΕ κτλ σαν αναλώσιμοι του συστήματος προκειμένου να ενισχυθούν τάχα οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής( όλοι γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι επιστρέφουν).. οπότε αφού το σύστημα έχει βρει αυτά τα εξιλαστήρια θύματα, δουλεύει ακατάπαυστα για τους σκοπούς της συντηρήσεως του.παλαιότερα διατηρούσα περισσότερες ελπίδες ότι θα βρεθεί κάποιος να τα αλλάξει όλα αυτά αλλά φαίνεται ότι είναι τέτοια τα μικροσυμφέροντα και οι πιέσεις που ασκούνται που μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σωστός!!!