Χαρδαλιάς: Και Αχαΐα-Εύβοια στο επίπεδο πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου


Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην Σκύρου, εντάσσονται από το πρωί του Σαββάτου στο επίπεδο πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

 

Στη μεν Αχαΐα τα ενεργά κρούσματα είναι σήμερα 732, την ώρα που στις 30 Ιανουαρίου ήταν 206. Στη δε Εύβοια είναι τώρα 501, έναντι 256 στο τέλος Ιανουαρίου, όταν και εκεί είχαν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

 

 

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός, επίσης στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου (42 ενεργά), ο δήμος Θήρας (31) κι ο δήμος Μυκόνου (18).

 

Στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

 

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

 

Στο «κόκκινο»

 

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από αύριο 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου.

 

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου - «κόκκινο», βρίσκονται από αύριο 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

 

- ο δήμος Εορδαίας Κοζάνης

 

- ο δήμος Θηβαίων

 

- ο δήμος Τανάγρας Βοιωτίας

 

- ο δήμος Σπάρτης

 

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

 

- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας

 

- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ηλείας

 

- ο δήμος Τεμπών

 

- η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

 

- ο δήμος Καλυμνίων και

 

- ο δήμος Καρπάθου.

 

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

 

Έως 22/2 τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική

 

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

 

Τέλος, ο υφυπουργός εξήγησε σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων πως οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

 

Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.


naftemporiki.gr