Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δημήτρης Καραγιαννόπουλος: Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια


Κείμενο τού Δημήτρη Καραγιαννόπουλο: Εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση επιχειρεί, να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ η οποία θα υπάγεται απ ευθείας στον αρχηγό και θα αναλάβει την φύλαξη των πανεπιστημίων, θέτοντας εν αμφιβόλω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, τη δημοκρατική λειτουργία και την διάρθρωση τους.

Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην ακραία, αναποτελεσματική και επικίνδυνη για την πανεπιστημιακή ειρήνη επιλογή να εγκαταστήσει μόνιμη αστυνομική δύναμη εντός των πανεπιστημίων αλλά θα πρέπει δώσει την δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να οργανώσει την δική του Υπηρεσία Επιτήρησης των χώρων της Πανεπιστημιούπολης - με πόρους και προσωπικό που θα τους διαθέσει το υπουργείο Παιδείας, με αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες που θα περιγράφονται με σαφήνεια στον Εσωτερικό Κανονισμό των Πανεπιστημίων.

Επίσης τίθενται ερωτήματα για πόσο χρόνο θα εκπαιδευτούν αυτοί οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων, πως θα τους δοθεί το δικαίωμα της προανάκρισης , ( για να αποκτήσει ανακριτικά καθήκοντα αστυνομικός εκπαιδεύεται 2,5 χρόνια) ενώ θεωρούμε ότι θα έχουμε και το θεσμικό παράδοξο, να υφίσταται αστυνομία εντός των πανεπιστημίων και η Ελληνική αστυνομία απέξω να τους προστατεύει !

Είναι προφανές ότι οδεύουμε σε μία σφόδρα αντιδημοκρατική μεθόδευση και σε ένα θεσμικό παράδοξο, που πρέπει να αποτραπεί.

Χωρίς να λησμονήσουμε, ότι την ώρα που ελληνική κοινωνία οδεύει εν μέσω του κορονοιου στην οικονομική κατάρρευση, η κυβέρνηση υιοθετεί αυταρχικά μέτρα ακριβώς για να καλύψει την απόλυτη αδυναμία της να σχεδιάσει δημοκρατικά και να προωθήσει το μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστημίου υπό τις αναγκαίες συνθήκες ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Απέναντι σε όλα αυτά τα παράδοξα και παράλογα, ίσως θα ήταν καλύτερα :

Tα πανεπιστήμια να συντάξουν κι όσα ήδη έχουν να αναμορφώσουν τους εσωτερικούς τους κανονισμούς, στους οποίους με σαφήνεια και πειθαρχία θα προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε παραβατικές συμπεριφορές, που είναι πέρα και έξω από το ύφος της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Να συνθέσουν τα πανεπιστήμια Επιτροπές Θεσμικού Ελέγχου, όπου βάσει του εσωτερικού τους κανονισμού θα εποπτεύουν την ορθή λειτουργία του πανεπιστημιακού χώρου και θα επιβάλουν προβλεπόμενες ποινές, σε όσους καταστρατηγούν την ακαδημαϊκή τάξη, καταστρέφουν Πανεπιστημιακές υποδομές, εκπαιδευτικό υλικό και τέλος προσβάλλουν την αισθητική και την αξιοπρέπεια της Πανεπιστημιακής ιδέας.

Να περιφρουρούν τους χώρους των πανεπιστημίων με τη σύσταση δική τους εσωτερικής υπηρεσίας ελέγχου, με χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό που θα τους παράσχει η πολιτεία και με ελεγκτικές οι εποπτικές αρμοδιότητες που θα καθορίζονται κατηγορηματικά από τον εσωτερικό κανονισμό του πανεπιστημίου.

Να καθορίζουν ακόμα για αυτές τις εσωτερικές τους υπηρεσίες ελέγχου, με καταστατικές διατάξεις, πειθαρχικές διώξεις και διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις, για όσα μέλη τους, δεν θα ασκούν τις ελεγκτικές και οι εποπτικές υπηρεσίες, με δημοκρατικό έλεγχο και κατά τους προβλεπόμενους θεσμικούς κανόνες.

Για πράξεις του Ποινικού δικαίου, η επιβολή της τάξης στο Πανεπιστημιακό χώρο, θα γίνεται με τη συνέργεια των Εσωτερικών εποπτικών οργάνων, της πρυτανείας και των εισαγγελικών αρχών, με την κατά το δυνατό μικρότερη εμπλοκή της αστυνομίας, στην τιμωρία και δίωξη των παραβατικών πράξεων.

Μέσα από ένα τέτοιο θεσμικό Πλαίσιο θα περιφρουρηθεί με δημοκρατικό τρόπο ο χώρος του ελληνικού Πανεπιστημίου και θα σταλεί το σαφές και διαυγές μήνυμα, ότι οι έκνομες συμπεριφορές και πράξεις στο χώρο του πανεπιστημίου, διώκονται και τιμωρούνται, ότι το Πανεπιστήμιο και οι πρυτανικές αρχές έχουν τη βούληση και την απαιτούμενη δύναμη να τηρήσουν τη θεσμική αυτονομία και το αυτοδιοίκητο που τους παράσχει το Σύνταγμα και ότι έχουν επίσης τη δύναμη να περιφρουρήσουν το χώρο τους, χωρίς να απαιτείται η εγκαθίδρυση αστυνομικών δυνάμεων στον «οίκο» τους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στην Νεα Δημοκρατία ακουει κανεις ή το εχουν παρει αποφαση να τους παρει στο πάτο μαζί του ο "επιτυχημενος" Υπουργός που δεν προλαβε να διαβασει το μνημόνιο;