Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος: Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει


Στις 25 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εκλογή αντιπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών συμμετέχει και σε αυτές τις εκλογές  (όπως και σε όλες τις προηγούμενες) με ένα μαζικό ψηφοδέλτιο γεγονός που αποδεικνύει τη διάθεση για αγώνα των συναδέλφων που το απαρτίζουν.

Γιατί όμως οι πυροσβέστες πρέπει να επιλέξουν την Ε.Α.Κ.Π. σε αυτές τις εκλογές;

Πως μπορεί να παρέμβει και τι προοπτικές μπορεί να διαμορφώσει η παραπάνω παράταξη με την εκλογή εκπροσώπου της στo συγκεκριμένοo συμβούλιο;

Τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει στην προσωπική και υπηρεσιακή ζωή των συναδέλφων;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν αν:

Μελετήσουμε τις ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες θέσεις της Ε.Α.Κ.Π. ειδικά για το σύστημα του κανονισμού μεταθέσεων.

Δούμε την καθημερινή της δράση με τις στοχευμένες της παρεμβάσεις προς την φυσική και πολιτική ηγεσία που πολλές φορές έχουν επιφέρει επιθυμητή λύση σε διάφορα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοί μας.

Λάβουμε υπόψη μας την αγωνιστική διάθεση που διακατέχει τα μέλη της για δυναμικές κινητοποιήσεις, με ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων,  που ως στόχο έχει  να αποσπάσει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τα μεγάλα και διαρκή προβλήματα που ταλανίζουν τον πυροσβέστη.

Αναλογιστούμε ότι η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να αναδείξει μέσα από τις παρεμβάσεις της όλες τις παθογένειες του κανονισμού μεταθέσεων. Να ενημερώνει τους συναδέλφους για τις αποφάσεις που παίρνονται στις συνεδριάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων και να  υπερασπίζεται τo δίκαιο των αποφάσεων, βάζοντας εμπόδια με κάθε τρόπο στις όποιες αναξιοκρατικές αποφάσεις.

Αυτό άλλωστε το έχει αποδείξει έμπρακτα όταν εκπροσωπούνταν στα υπηρεσιακά συμβούλια την τετραετία 2010-2014. 

Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες σημερινές παρατάξεις που έχουν συγκροτήσει ψηφοδέλτια, κατά καιρούς, είχαν εκπροσώπηση στο παραπάνω συμβούλιο και μέσα από άλλους  συγγενείς παραταξιακούς  σχηματισμούς. 

Ποια ήταν όμως η δράση και η στάση τους απέναντι στα προβλήματα αξιοκρατίας  που αντιμετώπιζαν οι συνάδελφοι;

Πότε ενημέρωσαν τους συναδέλφους για τις αδικίες που συντελούνταν στον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις;

Συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο ρουσφετολογικό αλισβερίσι των αποφάσεων του συμβουλίου;

Αρκεί να ζητήσει κανείς να του δείξουν έστω μία ανακοίνωση που έβγαλαν για να καταγγείλουν το όργιο των ρουσφετολογικών αποσπάσεων που μετατρέπονταν σε άτυπες μεταθέσεις ή μία ενέργεια έμπρακτης στήριξης για κάθε συνάδελφο που ένοιωθε στο πετσί και την ψυχή του την αδικία από την απόρριψη των δίκαιων αιτημάτων του, όταν δεν δέχονταν να γλύψει               « κατουρημένες ποδιές » ! 

Το αντίθετο μάλιστα, ήταν αυτοί που αναλάμβαναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παρασκηνιακές διαδικασίες που ως στόχο είχαν τη βόλεψη ορισμένων συναδέλφων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, αδικώντας κατάφορα τους υπόλοιπους.

Συνάδελφοι τώρα που έγιναν ορατά  πλέον τα αποτελέσματα από τον νέο κανονισμό μεταθέσεων ( βλ. ξεσπιτώματος ) και εκατοντάδες πυροσβέστες  βιώνουν ήδη από πέρυσι ο καθένας προσωπικά το δικό του μαρτύριο μακριά από τις οικογένειες τους και τον τόπο συμφερόντων τους. 

Είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αξιολογήσουμε τη στάση που κράτησαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις στην ψήφιση του νόμου 4662/2020 για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος μέσα στον οποίο εμπεριέχεται και ο νέος κανονισμός μεταθέσεων που ξεσπιτώνει τους πυροσβέστες και τους θέτει σε κατάσταση διαρκούς κινητικότητας.

Τι έκαναν λοιπόν όλοι αυτοί πριν  και μετά την ψήφιση του;

Πριν, οι μισοί έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τις συνέπειες και οι άλλοι μισοί λιβάνιζαν τον άνεμο « αξιοκρατίας » που έπνεε πλέον για κάθε αδικημένο!

Μετά, γύριζαν από γραφείο σε γραφείο για να τον μερεμετίσουν,  προσπαθώντας να μας πείσουν ότι « πάλεψαν »  τάχα για να τον διορθώσουν! 

Πως μπορούν όμως να μας πείσουν αφού το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί τους και δημιουργεί γι’ αυτούς ένα τόσο γνώριμο περιβάλλον πάνω στο οποίο μπορούν να στηρίζονται και να αναπτύσσουν τις πελατειακές τους σχέσεις μέσα από τις οποίες επιβιώνουν συνδικαλιστικά εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των συναδέλφων;  

Όλοι εμείς που ζούμε εντός των « τοίχων της Ιερουσαλήμ »  ( βλ. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ), εύκολα μπορούμε να  βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από τα ίδια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας και την στάση που κράτησαν όλοι αυτοί που σήμερα έχουν το θράσος να ζητούν την ψήφο σας.

Ενδεικτικό χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση που ακολούθησαν τα στελέχη του Ενιαίου Ενωτικού Ψηφοδελτίου Πυροσβεστών ( που απαρτίζει το προεδρείο της Ένωσης ) τα οποία προσπαθούσαν πριν και μετά την ψήφιση  του Ν. 4662/2020 να καθησυχάσουν τους συναδέλφους και τους διαβεβαίωναν ότι η εφαρμογή του, μπορεί να δώσει διέξοδο σε παθογένειες του προηγούμενου κανονισμού μεταθέσεων!!

Όταν όμως τα αποτελέσματα έγιναν μετρήσιμα με 39 ξεσπιτωμένους συνάδελφους μόνο από την  Αιτωλοακαρνανία, από τους 200 περίπου που υπηρετούσαν στις Π.Υ. και τα Π.Κ. του Νομού. Και αφού έγιναν ορατά στον πλέον αδαή ή δύσπιστο, άρχισαν τις κινήσεις αντιπερισπασμού, καλώντας  τους συναδέλφους να προσφύγουν δικαστικά για να υπαχθούν σε άρθρο έτσι ώστε να μην συμπεριληφθούν στις επόμενες μεταθέσεις!!! 

Οι δε της Ανεξάρτητης Κίνησης Πυροσβεστών ( πρόσκεινται στη Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. ) παρά το γεγονός ότι ξεσπιτώθηκαν μετά από δεκαετίες δεκάδες συνάδελφοι και από την περιοχή, προσπαθούσαν να πείσουν για την ορθότητα του νομοθετήματος κρατώντας τη στάση που αρμόζει σε μια κυβερνητική παράταξη που δεν αποκλίνει από τη γραμμή της κυβέρνησης.

Όσο για τη Γέφυρα Συνεργασίας ( πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ ) σιγή ιχθύος.  Όπως έκαναν και επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όταν με μία αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση το 2017, άνοιξε ο δρόμος για το σπάσιμο του αμετάθετου αρχικά για τους άγαμους, για να ικανοποιηθούν στο έπακρο οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών  ομίλων που θα εκμεταλλεύονταν τα περιφερειακά αεροδρόμια και τους οδικούς άξονες.  

Από την άλλη πλευρά στάθηκε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

Ήταν η μόνη δύναμη που δήλωνε απερίφραστα την καθολική της αντίθεσή στο νομοθετικό έκτρωμα.

Πρωτοστάτησε στην ενημέρωση των πυροσβεστών, της κοινής γνώμης και των πολιτικών κομμάτων και στη διοργάνωσή κινητοποιήσεων.

Κάλεσε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό αγωνιστικό κίνημα το οποίο θα μπορούσε αν σύσσωμος ο κλάδος κατέβαινε στον δρόμο, να βάλει εμπόδια στην ψήφιση και την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων που έβαλαν οριστικό τέλος στον  διασφάλιση του τόπου συμφερόντων και του οικογενειακού προγραμματισμού συνέπεια της κατάργησης του αμετάθετου.

Πυροσβέστρια και πυροσβέστη, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν επιθυμούμε την ουσιαστική λύση των προβλημάτων μας, ο μόνος δρόμος για την επίτευξή τους είναι η ενίσχυση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών.

Μόνο με την παρουσία εκπροσώπου της Ε.Α.Κ.Π. στα υπηρεσιακά συμβούλια μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάδειξη και δραστική παρέμβαση σε αδικίες που επιτελούνται σε βάρος των πυροσβεστών.

Η υιοθέτηση των προτάσεων της Ε.Α.Κ.Π. για μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και άμεση πρόσληψη υπαλλήλων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ενός σύγχρονου και άρτιου συστήματος πυρασφάλειας,  μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη οριστική λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Αν δεν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω η όποια προσπάθεια κάλυψης των οργανικών κενών με συνεχόμενες μεταθέσεις – μετακινήσεις και αποσπάσεις πυροσβεστών, είναι κενό γράμμα αφού αυτοί θα μετακινούνται από υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητοι. 

Γιατί είναι πλέον γεγονός, ότι ενώ στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχει ήδη έλλειψη σημαντικής δύναμης, συνεχώς δημιουργούνται νέες δομές χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις, όπως οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, τα εποχικά κλιμάκια, οι εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, τα νέα περιφερειακά κέντρα και οι αερομεταφερόμενες μονάδες. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πυροσβέστες καλούνται να συμμετέχουν σε νέα καθήκοντα, επιβολής μέτρων και ελέγχου με αφορμή την πανδημία κ.λ.π.!! 

Με το χέρι στην καρδιά σας καλώ να στηρίξετε:

Το μοναδικό Αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, που έχει δώσει προ πολλού εξετάσεις για τις μέρες και τα έργα του μέσα από τους πολύχρονους αγώνες και τις κατακτήσεις που έφεραν.

Το πραγματικά Ενωτικό ψηφοδέλτιο, αφού συσπειρώνει στις τάξεις του συναδέλφους  από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με ξεκάθαρη στάση για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων και τις αιτίες που τα δημιουργούν!   

Κωνσταντίνος  Παναγιωτόπουλος

υποψήφιος για τα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων με την Ε.Α.Κ.Π.  









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια