Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσφυγή κρατούμενου με σοβαρή ασθένεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγε ο 21χρονος Πακιστανός U.M., προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού για το αδίκημα της συνέργειας σε διακίνηση αλλοδαπών, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του λόγω σοβαρής ασθένειας.

Ο U.M. φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης έξι ομοεθνών του από τον Εβρο. Στις 29 Δεκεμβρίου 2020 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραταθεί η προσωρινή του κράτηση για ένα εξάμηνο παρά τα ιατρικά έγγραφα που δείχνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του. Πρόσφατα ο 21χρονος διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία, ενώ τονίζεται από τους γιατρούς η ανάγκη αποφυλάκισής του για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Σε ιατρική γνωμάτευση της Διευθύντριας στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», βεβαιώνεται ότι ο ασθενής πάσχει από βαρεία απλαστική αναιμία και ότι δεν έχει ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή που έλαβε. «Αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται επαναλαμβανόμενες νοσηλείες σε όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αθήνας κάθε εβδομάδα προκειμένου να μεταγγιστεί με αίμα και αιμοπετάλια», αναφέρεται. Ακόμη η γιατρός επισημαίνει ότι η μόνη διέξοδος είναι να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αποφευχθεί ο θάνατος λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας ή σήψης. Σημειώνεται στην ίδια γνωμάτευση ότι έχει γίνει έλεγχος στα αδέρφια του στο Πακιστάν και έχει προκύψει ότι δύο εκ των αδελφών του είναι συμβατές και ότι μία εξ’ αυτών θα μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα για τη μεταμόσχευση. Αντίστοιχα είναι τα συμπεράσματα και σε ιατρική γνωμάτευση παθολόγου του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά την προσφυγή του 21χρονου (για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) έχει ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις από το ελληνικό κράτος.

«Ενας 21χρονος Πακιστανός κρατούμενος, αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος αιμομεταγγίζεται δύο φορές την εβδομάδα με ανάγκη άμεσης μεταμόσχευσης μυελού των οστών, αφέθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη έρμαιο στη “σήψη”, όπως κατά κυριολεξία αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί του, χωρίς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να αφιερώσει ούτε μία γραμμή στην αιτιολόγηση της απόφασής του», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος του Χάρης Λαδής. «Η αμεσότητα της αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρά τον όγκο των υποθέσεων που αυτό καθημερινά χειρίζεται, ευτυχώς μας θυμίζει ότι για τη διεθνή έννομη τάξη ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και η απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης των κρατουμένων εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς πυλώνες του κράτους δικαίου».

 

Γιάννης Παπαδόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ είπε…
Να πάει στο Πακιστάν αν δεν του αρέσει στον Κορυδαλλό.
Γιατί δεν το ζητάει ο "ετοιμοθάνατος" άραγε;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σιχαμενοι προδοτες
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνω και επαυξανω.....Ας παει στη Χωρα του, δεν τον καλεσαμε εμείς, μόνος του ήρθε και μάλιστα παρανόμησε κιόλας και τώρα τον εχουμε τον ταιζουμε, τον ποτίζουμε και τον περιθάλπουμε.....