Κύκλωμα κοκαΐνης: Η μυστική παρακολούθηση στη Θεσσαλονίκη


«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου, η υπηρεσία μου διεξάγει έρευνες σχετικά με τη δραστηριότητα ενός πολύ καλά οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης με έδρα κυρίως την Αθήνα. Πληροφορηθήκαμε ότι τα ηγετικά μέλη του επρόκειτο να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβουν από συνεργάτες τους, εισαγωγείς ναρκωτικών, μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Μετά συντονισμένες προσπάθειες, μεσημβρινές ώρες της 29ης Ιανουαρίου εντοπίσαμε τα δύο ηγετικά στελέχη να κινούνται με ένα VW Passat. Τους θέσαμε υπό παρακολούθηση».

Τη μυστική παρακολούθηση και σύλληψη των τριών υπόπτων για την εισαγωγή των 320 κιλών κοκαΐνης στη συμπρωτεύουσα περιγράφει στην κατάθεσή του αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης. Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια κινηματογραφικής επιχείρησης της 29ης Ιανουαρίου και για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας (σ.σ. ο ένας έχει ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα) και ένας υπήκοος Κροατίας. Ενας ακόμα Κροάτης κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και αναζητείται. Ως «εγκέφαλοι» της μεταφοράς περιγράφονται οι δύο πρώτοι. 

«Παρέμειναν για λίγη ώρα στην οδό Γιαννιτσών, ελέγχοντας διερχόμενα οχήματα και άτομα και στη συνέχεια, λαμβάνοντας πολλά μέτρα προφύλαξης, επέστρεψαν στο αυτοκίνητό τους και πραγματοποίησαν ύποπτη συνάντηση με άγνωστο σε εμάς άτομο. Αφού συνομίλησαν για λίγο προσέχοντας και πάλι πολύ την κίνηση στην περιοχή, το άγνωστο άτομο παρέλαβε το αυτοκίνητο μόνο του και κατευθύνθηκε σε χώρο πάρκινγκ με ελεγχόμενη είσοδο στην οδό Αλιάκμονος».

Στην οδό Αλιάκμονος

Το διαμέρισμα της οδού Αλιάκμονος είχαν μισθώσει από τις 15 έως τις 29 Ιανουαρίου οι δύο Κροάτες. Είχαν ακόμα μισθώσει ένα λεωφορειάκι, που είχαν σταθμεύσει στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας. «Από την πίσω πόρτα του μικρού λεωφορείου έβγαλε ταξιδιωτικούς σάκους με βαρύ περιεχόμενο, τους οποίους τοποθέτησε στο πορτ μπαγκάζ του VW Passat. Στην προσπάθειά μας να τον ελέγξουμε τράπηκε σε φυγή. Τον ακινητοποιήσαμε με χρήση βίας», καταθέτει ο επικεφαλής της έρευνας.  

Στο Passat βρέθηκαν συνολικά 52 κιλά κοκαΐνης, ενώ στο μισθωμένο από τους Κροάτες λεωφορειάκι και το διαμέρισμα επιπλέον 270 κιλά.  

Ο δεύτερος από τους Κροάτες κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς και πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι να διαφύγει τη σύλληψη. Ενοικος της πολυκατοικίας περιέγραψε σε κατάθεσή της στους αστυνομικούς το τετ α τετ που είχε με τον φυγά: «Ακουσα το κουδούνι να χτυπάει και άνοιξα για να δω ποιος είναι. Παρατήρησα ότι στο κατώφλι βρισκόταν ένας άνδρας αδύνατος ηλικίας περίπου 35 ετών, με κοντά μαλλιά, ξυρισμένο πρόσωπο. Μου είπε “τέλεφον, τέλεφον”. Ηταν αρκετά αναστατωμένος και του επέτρεψα να μπει. Εκείνη τη στιγμή ακούγοντας τους αστυνομικούς να ανεβαίνουν την εσωτερική σκάλα φωνάζοντας να μπούμε στα σπίτια μας, φοβήθηκα και έκλεισα πίσω μου την πόρτα. Ο άνδρας στον οποίο προηγουμένως επέστρεψα να εισέλθει και να τηλεφωνήσει είχε εξαφανιστεί. Εντρομη βγήκα στο μπαλκόνι και διαπίστωσα ότι είχε πηδήξει». 

Ερευνες για τον φυγά

Οι τρεις συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του φυγά. Οι δύο που περιγράφονται ως εγκέφαλοι δήλωσαν ξενοδόχοι στη Ρόδο και ισχυρίστηκαν ότι ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρουν ένα Ι.Χ. Ο Κροάτης φέρεται να παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις του ανακριτή. 

 

Γιάννης Σουλιώτης