Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ειδικός εισαγγελέας για τα σεξουαλικά εγκλήματα και αυτεπάγγελτη δίωξη των δραστών


Αλλαγές έρχονται στον ποινικό κώδικα σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα μετά τις δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews,μεταξύ όσων εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του Κώδικα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με τον Υπουργό Κώστα Τσιάρα, είναι ο ορισμός ειδικού εισαγγελέα που θα έρευνα αυτού του είδους τα εγκλήματα αλλά και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών.  

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Εισαγγελέα, η πρόταση που προκρίνεται είναι πως στα μεγάλα πρωτοδικεία της χώρας θα πρέπει είτε να συσταθεί θέση είτε να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εγκλημάτων.

Στις σκέψεις της επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο έγκριτος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας Λάμπρος Μαργαρίτης, βρίσκεται και η επανεξέταση του τρόπου διώξεις των σεξουαλικών εγκλημάτων.


Το γεγονός ότι κάποια από αυτά, όπως η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, απαιτούν έγκλιση από την πλευρά του θύματος για να υπάρξει δίωξη, ωθεί ουκ ολίγες φορές σε αδιέξοδο, καθώς πολλά θύματα από φόβο δεν προχωρούν σε αυτή την κίνηση. Κατόπιν τούτου, η επιτροπή μελετά τρόπους ώστε κάποια εξ’αυτών των εγκλημάτων να διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Παράλληλα, το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είχαν ως κοινή συνισταμένη την εξουσιαστική σχέση ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα, είτε αυτή ήταν σχέση προπονητή – αθλητή είτε εργοδότη – εργαζομένου, όπως και οι περισσότερες καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο, οδήγησε την επιτροπή στο συμπέρασμα πως η κατάχρηση στις σχέσεις εξάρτησης κατά την τέλεση των σχετικών αδικημάτων θα πρέπει να τυγχάνει αυστηρότερης μεταχείρισης.

 
Τέλος, η επιτροπή επεξεργάζεται και επανεξετάζει εν συνόλω τις προβλεπόμενες ποινές προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης τους, έχοντας, όμως, πάντα υπόψιν ότι με βάση τον ποινικό κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από τις εκλογές του 2019, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ευμενέστερο πλαίσιο ποινών, το οποίο καλύπτει εγκλήματα αυτής της περιόδου.









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσο λειτούργησε ο εισαγγελέας ζώων και ο εισαγγελέας ενδοοικογενειακής βίας άλλο τόσο θα λειτουργήσει και αυτό. Ενώ είναι κλειστά τα δικαστήρια και τα πινάκια γεμίζουν και κάποιοι ξεροσταλιάζουν στις φυλακές για να βρουν δικαιοσύνη, προκρίνεται η λύση του να φορτώσουμε με ακόμα περισσότερη δουλειά το σύστημα γιατί προφανώς κάπως πρέπει να ζήσουν οι δικηγόροι και τα μαγαζάκια-φυλακές χρειάζονται και άλλους πελάτες.