Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σήφης Βαλυράκης: «Αποκλείω τεχνικά να χτυπήθηκε από τη δική του προπέλα» λέει ο πραγματογνώμων της οικογένειας


Το σκοτεινό παζλ του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, στις 24 Ιανουαρίου, στην Ερέτρια προσπαθούν να συμπληρώσουν κομμάτι κομμάτι οι Αρχές, ενώ την ίδια ώρα η οικογένεια του αδικοχαμένου πολιτικού δίνει τη δική της μάχη με νομικούς και τεχνικούς συμβούλους, ώστε να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο μεσημέρι στο Νησί των Ονείρων.

Οι αποκαλύψεις για δεύτερο σκάφος που παρενόχλησε το φουσκωτό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, όπως κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας, άνοιξαν έναν κύκλο καταθέσεων από τους αλιείς της περιοχής, που κλήθηκαν να εξηγήσουν αν βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στη θάλασσα και αν εμπλέκονται στο επεισόδιο με την τραγική κατάληξη.

Ο πραγματογνώμων της οικογένειας Βαλυράκη, Αναστάσιος Δέδες, που βρέθηκε στην περιοχή και έκανε τη δική του έρευνα, εμφανίστηκε βέβαιος, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ότι το σκάφος που παρενόχλησε τον πολιτικό και προκάλεσε κυματισμό κάνοντας κύκλους γύρω από τη βάρκα του είναι αυτό που του προκάλεσε και τα θανατηφόρα χτυπήματα όταν έπεσε στο νερό. «Αποκλείω τεχνικά ο Σήφης Βαλυράκης να χτυπήθηκε από την προπέλα του δικού του σκάφους», λέει ο κ. Δέδες και συνεχίζει: «Εφόσον ο πρώην υπουργός καθόταν στο μπαλόνι, δίπλα στο χειριστήριο, που σε κάθε περίπτωση εκεί κάθεται για να χειρίζεται το σκάφος, είναι αδύνατο να χτυπήθηκε από τη δική του προπέλα. Τεχνικά, δεν γίνεται όταν κάποιος πέφτει δίπλα να τον χτυπήσει η προπέλα του δικού του σκάφους». Οπως επισημαίνει ο κ. Δέδες, περιμένει τη συγκέντρωση των στοιχείων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να συντάξει το επίσημο πόρισμά του.

Τρία πρόσωπα στο… μικροσκόπιο

Οπως αποδείχθηκε στην πορεία της έρευνας, ορισμένοι από τους αλιείς που κατέθεσαν είπαν ψέματα ότι δεν είχαν βγει για ψάρεμα τη συγκεκριμένη Κυριακή, εφόσον τα σκάφη τους εντοπίστηκαν στ’ ανοιχτά από οπτικό υλικό.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ψαράδες που είπαν ψέματα, υπολογίζοντας λανθασμένα ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί η θέση τους την επίμαχη μέρα και ώρα, εμπλέκονται στο περιστατικό, ωστόσο τρεις αλιείς φαίνεται ότι βρίσκονται στο… μικροσκόπιο των Αρχών. Παρότι στην αρχή ελέγχονταν ψαράδες από τον Ωρωπό μέχρι την Αμάρυνθο και άλλες περιοχές, οι έρευνες πλέον εστιάζονται στο αλιευτικό καταφύγιο του Νησιού των Ονείρων, της νησίδας απέναντι από την Ερέτρια, όπου βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός. Εκεί, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ελλιμενίζονται περίπου 15 σκάφη και τα περισσότερα από αυτά έχουν αποκλειστεί, καθώς μπορεί να έλειπαν ή ο τύπος τους να μην ταιριάζει με αυτόν που περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας. Τρία από αυτά όμως απασχολούν την έρευνα και η οικογένεια του πρώην υπουργού θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί με ποιον ψαρά διαπληκτίστηκε ο Σήφης Βαλυράκης πριν πέσει στη θάλασσα. Ηδη ο συνήγορος της οικογένειας, Γιώργος Σπύρου, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, ώστε να γίνει αρχικά σάρωση των κεραιών και στη συνέχεια άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που θα δείξει ποιοι μίλησαν με ποιους το κρίσιμο διάστημα. Παράλληλα γίνεται ειδική επεξεργασία στα βίντεο και τις φωτογραφίες που παραδόθηκαν από πολίτες και δείχνουν ότι υπήρχαν κι άλλα σκάφη στη θάλασσα, ενώ αναμένεται το πόρισμα της ιατροδικαστικής διερεύνησης, που διεξάγει η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου, ώστε να προκύψει πώς χτύπησε ο πολιτικός πέφτοντας στη θάλασσα.

«Ηθελαν να τον τραμπουκίσουν»

Στην Ερέτρια, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για προσχεδιασμένο τραμπουκισμό εις βάρος του Σήφη Βαλυράκη, που ψάρευε συχνά στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η βάρκα του πρώην υπουργού είχε χαλάσει κι εκείνος την επισκεύασε. Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν χάσει τη ζωή του, έδεσε το μικρό φουσκωτό μπροστά από το σπίτι του. «Κάποιοι το είδαν εκεί και την Παρασκευή και το Σάββατο και πιθανόν έγινε κάποια συζήτηση, όχι φυσικά για να τον σκοτώσουν αλλά για να τον τραμπουκίσουν, ώστε να μη βγαίνει για ψάρεμα», λέει πηγή που σχετίζεται με την έρευνα επισημαίνοντας ότι μπορεί το επεισόδιο να μην ήταν και τόσο τυχαίο. Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, την ίδια ώρα και το πόρισμα του πραγματογνώμονος που έχει οριστεί από την Προανακριτική Αρχή. Η σύζυγος του πρώην υπουργού, η διακεκριμένη ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, αλλά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες, που είναι απαραίτητες, ώστε να φωτιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο σύντροφος της ζωής της χάθηκε στη θάλασσα.

 

Αθανασία Αγγελοπούλου




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια