Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα με τις κρίσεις


Δημοσιεύουμε άρθρο αστυνομικού - αναγνώστη του bloko.gr: Μετά την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, για τις προαγωγές των Υποδιευθυντών, είναι θέμα ωρών, όπως γράψαμε, η έναρξη των ετήσιων κρίσεων αξιωματικών. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης μάλιστα, ενώ οι Υποδιευθυντές που πληρούν τις προϋποθέσεις για προαγωγή είναι πάνω από δέκα (10), μάλλον κανένας δεν θα υπογράψει για την παραμονή του σε Υποδιευθυντή, οπότε πλέον η συμπρωτεύουσα θα έχει πληθώρα νεοπροαχθέντων Αστυνομικών Διευθυντών και έτσι ίσως ορισμένοι θα μετατεθούν και σε άλλη Διεύθυνση Αστυνομίας Νομού.


Για τα δεδομένα της Θεσ/νίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας, αρχικά αμετακίνητος παραμένει στη θέση του ως Γενικός Επιθεωρητής Β. Ελλάδας ο νυν Αντιστράτηγος, στον οποίο πιστώνεται και η πετυχημένη επιχείρηση στον Έβρο.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσ/νίκης σχεδόν έχει κλείσει σίγουρα η παραμονή του νυν Υποστρατήγου ως Γενικού, που θεωρείται ότι έχει καταφέρει να "στρώσει" τις Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ. να δουλεύουν ικανοποιητικά και με πολύ καλή απόδοση. Ίσως όμως τοποθετηθεί ανώτατος αξιωματικός ως Βοηθός του, όπως συνηθίζεται, καθώς έως τώρα δεν είχε στην πράξη άμεσο βοηθό ανώτατο αξιωματικό.

Βέβαια στη Γενική Θεσσαλονίκης υπηρετεί και άλλος ομοιόβαθμός του Υποστράτηγος , που βρίσκεται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσ/νίκης, οπότε η θέση του  Γενικού Θεσσαλονίκης διεκδικείται αυτομάτως και από αυτόν, ο οποίος έχει όμως εμπειρία στη διαχείριση θεμάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων με διμοιρίες, οπότε είτε θα παραμείνει εκεί αν και δεν συνάδει με τον βαθμό του η θέση αυτή, είτε να μετακινηθεί σε άλλη πιο αναβαθμισμένη  θέση.

Αλλαγές θα υπάρχουν και σε άλλες Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις του τομέα της Βόρειας Ελλάδας (Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Κοζάνη ενδεχόμενα), ενώ στα Ιωάννινα θα παραμείνει ο ίδιος Γενικός, ο νυν Ταξίαρχος που θα προαχθεί μάλιστα και σε Υποστράτηγο το πιο πιθανό.

Γενικότερα, αξίζει να αναφερθεί, ότι σε πολλές εξ αυτών (Γενικες Περιφέρειας) θα υπάρξουν αντικαταστάσεις, λόγω των πολλών δυσεπίλυτων προβλημάτων που υπάρχουν σε όσες έχουν σχέση ειδικά και με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Για τις Διευθύνσεις της Γ.Α.Δ.Θ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο πιο μεγάλες εξ αυτών, δηλαδή της Διεύθυνσης Αστυνομίας, την πιο δύσκολης υπηρεσιακά Διεύθυνσης, στην οποία υπάγονται τα 35 συνολικά Αστυνομικά Τμήματα και η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών της, στην οποία ο νυν Ταξίαρχος, ο πιο αρχαιότερος στη Θεσσαλονίκη, έχει καταφέρει να φέρει σε επιτυχία, παρά τα πολλά προβλήματα, οτιδήποτε αφορούσε σε θέματα τάξης και αρμοδιότητάς του, με αυξανόμενη απόδοση κιόλας και έτσι λόγω και της σειράς του στην επετηρίδα αναμένεται, οριακά, η προαγωγή του και η ανάληψη μεγαλύτερης και αναβαθμισμένης σε ρόλο θέσης. Με αντίστοιχη μετακίνηση ή και προαγωγή νέου Ταξιάρχου θα καλυφθεί η θέση του Διευθυντή Αστυνομίας της συμπρωτεύουσας.

Στην άλλη δεύτερη μεγαλύτερη Διεύθυνση Ασφάλειας όπου υπάρχουν βέβαια πολλοί διεκδικητές, όπως ανέκαθεν πάντοτε, για τη διοίκησή της, σε αντίθεση με την πολύπαθη Διεύθυνση Αστυνομίας που εκεί  δεν υπάρχουν "εθελοντές", το πιο πιθανό είναι περαιτέρω παραμονή του νυν Ταξιάρχου, που προέρχεται από υπηρεσίες ασφαλείας και θεωρείται ως ο πλέον ειδικευμένος αξιωματικός σε ζητήματα ασφαλείας, ο οποιος συνεχίζει το έργο των προκατόχων του. Σημειώνεται ότι και σ' αυτή τη Διεύθυνση τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης είναι αρκετά, καθώς έχει και αυτή στην πολυδαίδαλη ιεραρχική υπαγωγή της 10 Εσωτερικές Υποδιευθύνσεις, τα λεγόμενα Κεντρικά Ασφαλείας, καθώς και 14 Τμήματα Ασφαλείας και προφανώς αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα.

Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών που έχει καταφέρει να ισορροπήσει τα ειδικότερα θέματα αλλοδαπών και στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί μια Διεύθυνση λειτουργίας ως πρότυπο, παραμένει ο νυν Αστυνομικός Διευθυντής, από τους αρχαιότερους στην περιοχή, ως ο πλέον γνώστης του εξειδικευμένου αυτού αντικειμένου σε θέματα αλλοδαπών.

Στη Διεύθυνση Τροχαίας η οποία έχει ολοένα και αυξανόμενη απόδοση, με μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχίσει να την διευθύνει ο νυν Ταξίαρχος, που δουλεύει αθόρυβα και μεθοδικά, καθώς έχει πολλά έτη προϋπηρεσίας σε Υπηρεσίες Τροχαίας, άριστος γνώστης του οδικού δικτύου και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και του περιφερειακού εκτός της πόλης

Στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης η οποία βέβαια κυριαρχεί στη σωστή αστυνόμευση και στον επιχειρησιακό συντονισμό των δυνάμεων που περιπολούν, ο νυν Αστυνομικός Διευθυντής που υπηρετεί  σε αυτήν, μάχιμος αξιωματικός, εχει καταφέρει την αύξηση της εμφανούς αστυνόμευσης και απόδοσής της, ενώ μάλιστα και στα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας, η Άμεση Δράση "πρωταγωνιστεί" στην εφαρμογή τους, οπότε έχει κλειδώσει σίγουρα η παραμονή του στην ευαίσθητη αυτή Υπηρεσία.

Στις περισσότερες δηλαδή Διευθύνσεις της Γ.Α.Δ.Θ. δεν τίθεται θέμα αλλαγών λόγω και των υπηρεσιακών ισορροπιών και της εύρυθμης λειτουργίας τους, σε σχέση με την καλή σε δεδομένα, καθώς και εξαιτίας της ανθρωπογεωγραφίας των υψηλόβαθμων αξιωματικών της περιοχής.

Σίγουρα όμως, όπως λένε οι πληροφορίες ίσως θα έχουμε αποστρατεία ενός Ταξιάρχου που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ενός ή και δύο Αστυνομικών Διευθυντών που υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις της περιοχής, μη μάχιμες Υπηρεσίες δηλαδή.

Ζήτημα αποτελεί, όπως είπαμε στην αρχή, η προαγωγή πολλών νεοπροαχθέντων Διευθυντών της πόλης, κάτι που ίσως θα αποτελέσει το έναυσμα και για μετακινήσεις σε Αυτοτελείς και Κεντρικές Υποδιευθύνσεις (ειδικές υπηρεσίες) με έδρα τη Θεσ/νίκη και αρμοδιότητα όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να αποκατασταθεί η υπηρεσιακή εξισορρόπηση στη διοίκηση αυτών και ο εξορθολογισμός στις τοποθετήσεις των  αξιωματικών.
Υπάρχουν αξίζει να σημειωθεί, πλήθος  ανώτερων αξιωματικών, ειδικά σε βαθμούς Υποδιεύθυνσεων και Αστυνόμών Α', που υπηρετούν σε αυτές επί μεγάλης σειράς ετών, ακόμα και περισσότερο απο δεκαετίας, οπότε αφενός μεν έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα "κοιλιάς στην απόδοση ορισμένων, καταρρίπτοντας τον μύθο της εμπειρίας και του δήθεν αναντικατάστατου αξιωματικού (ενισχύοντας τα φαινόμενα "παράγκας, ιδιοκτησίας των θέσεων και καρεκλοκεντρισμού"), ενώ αφετέρου υπάρχουν αρκετοί ομοιόβαθμοι ανώτεροι αξιωματικοί από άλλες Υπηρεσίες της Γενικής, που επιθυμούν να μετατεθούν σε αυτές τις Αυτοτελείς και Ειδικές Υπηρεσίες. Η ηγεσία του Αρχηγείου επιθυμεί την πλήρη εξισορρόπηση στη διεύθυνση αυτών, με εξορθολογισμό και αντιστοιχία του βαθμού και της αντίστοιχης θέσης σε κάθε Υπηρεσία, αναλογικά και με το οργανόγραμμα σε αριθμό της κάθε Υπηρεσίας.

Σίγουρα όμως και σε κάθε περίπτωση αναγκαστικά για την υπηρεσιακή ισορροπία, θα αποφασιστούν και μετακινήσεις νέων Διευθυντών σε άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών της Βόρειας Ελλάδας.

Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό πρωτάκουστο της περιοχής και ως
παράδειγμα λένε ότι δεν μπορεί νέος Ταξίαρχος απο τη μία να διοικεί υπηρεσία επιπέδου Γενικής και από την άλλη ομοιόβαθμος Ταξίαρχος να διοικεί μικρή σε οργανική δύναμη Διεύθυνση, ενώ παράλληλα να έχουμε και Υποστράτηγο σε Διεύθυνση. Όπως λέγεται στο Αρχηγείο στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους τοποθέτηση διοικούντων αξιωματικών σύμφωνα με το βαθμό και τον Κανονισμό και να συνάδει ο βαθμός με το αξίωμα και τη θέση του καθενός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και για παράδειγμα κιόλας, ότι στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη έχουμε τη μάχη για επικράτηση στη θέση του Διευθυντή  μεταξύ αξιωματικού γενικών καθηκόντων με αξιωματικό ειδικών καθηκόντων (με πτυχίο ΑΕΙ), με τα δεδομένα να δείχνουν ότι σχεδόν σίγουρα  θα επικρατήσει ο δεύτερος , αναλογικά δηλαδή με αυτό που ισχύει εδώ και πολλά έτη και στην προϊσταμένη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που τη διευθύνει Υποστράτηγος ειδικών καθηκόντων.

Αναμένεται πλέον με εξαιρετικό ενδιαφέρον η έναρξη των κρίσεων, αλλά και των μετακινήσεων των αξιωματικών, κάτι που θα διαμορφώσει ίσως νέο πεδίο στη λειτουργία και στην απόδοση αρκετών Υπηρεσιών.









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ένα μεγάλο μπράβο στον συνάδελφο, που προφανώς δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει από το να γράψει ένα μακροσκελές άρθρο για τις κρίσεις στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα και στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στο Σώμα! Εύγε!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το γεγονός σφαγής των εκάστοτε Διευθυντών για μία "καλύτερη" θεσούλα ποτέ δεν τον κατανόησα. Ιδιαιτέρως για τις "ειδικές" υπηρεσίες η διοίκηση των οποίων δεν απαιτεί απλά έναν αξιωματικό συγκεκριμένου βαθμού αλλά προϋπηρεσία, ειδικότητα ΚΑΙ ακαδημαϊκές γνώσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο κόσμος χάνεται και οι αξιωματικοί χτενιζονται