Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ναι στις καταγγελίες αλλά έγκαιρα - Γράφει ο Γρηγόρης Λέων


Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στη «δίνη» ενός ελληνικού κινήματος #metoo, ως ιατροδικαστής αισθάνομαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι δεν είναι η πλέον σωστή κίνηση η αποκάλυψη ενός περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης έπειτα από 5, 10 ή 15 χρόνια.

Δεν αναιρώ την αξία του να «ανοίξουν τα στόματα» έστω και με καθυστέρηση ετών ή δεκαετιών, καθώς αυτοί οι καταγγέλλοντες έχουν υποφέρει για πολύ καιρό στη σιωπή, ωστόσο αν η καταγγελία έλθει μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν δύο βασικά μειονεκτήματα:

Πρώτον, το θύμα δεν μπορεί δικαιωθεί, καθώς ουσιαστικά αυτό που έρχεται να κρίνει το δικαστήριο είναι ο λόγος του θύματος εναντίον του λόγου του θύτη – άρα οι πιθανότητες ατιμωρησίας του δράστη είναι μεγάλες.

Γράφει ο Γρηγόρης Λέων*

Δεύτερον, οι 72 ώρες είναι (και μάλιστα υπό ιδανικές συνθήκες) το απώτατο όριο για να λάβει ένας ιατροδικαστής βιολογικά δείγματα που πιθανά να περιέχουν γενετικό υλικό ικανό να ταυτοποιήσει τον δράστη. Είναι εύλογο πως μετά από αυτό το διάστημα, η καταγγελία έχει ελάχιστες πιθανότητες να οδηγηθεί σε νομική επιτυχία, γιατί δεν θα υπάρχουν τα αναγκαία και αδιαμφισβήτητα τεκμήρια.

Για να έχουμε μάλιστα σωστή δειγματοληψία, είναι δυσάρεστο, όμως το θύμα θα πρέπει να μείνει άπλυτο έως ότου ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση και η λήψη δειγμάτων. Επιπλέον, είναι σημαντικό το θύμα να αφαιρέσει τα ρούχα που φορούσε τη στιγμή της επίθεσης, να τα τοποθετήσει σε μία χάρτινη σακούλα και να τα προσκομίσει στον ιατροδικαστή ή στην αστυνομία – ανάλογα με τον δρόμο που θα επιλέξει να ακολουθήσει.

Δεν θα σταματήσω να υπενθυμίζω στις γυναίκες και τους άνδρες ότι αν ποτέ πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, πρέπει να καταγγείλουν άμεσα το περιστατικό στην αστυνομία, ώστε να ακολουθήσει παραπομπή σε δημόσια ιατροδικαστική υπηρεσία.

Αν το θύμα δεν αισθάνεται έτοιμο να μιλήσει στην αστυνομία, μπορεί εναλλακτικά να απευθυνθεί σε έναν ιδιώτη ιατροδικαστή, πάλι στο χρονικό «παράθυρο» των 72 ωρών καθώς ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος τής πιστοποίησης της κακοποίησης και ιδανικά υπό τις προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω.

Η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών στην Ευρώπη. Στη χώρα μας δηλώνονται στις αρχές μόλις 200 βιασμοί τον χρόνο, όταν στη Σουηδία -μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό- δηλώνονται περίπου 5.500 βιασμοί σε ετήσια βάση.

Η σημερινή πραγματικότητα, με τις συνεχείς καταγγελίες είναι μία καλή αφορμή για να ανατρέψουμε αυτή την κακή στατιστική, για να βάλουμε ένα τέλος στη σιωπή που συνοδεύει αυτά τα περιστατικά.

Ένα ισχυρό μήνυμα για κάθε γυναίκα και κάθε άνδρα που πέφτει θύμα κακοποίησης είναι να προχωρά άμεσα σε καταγγελία, χωρίς ντροπή και χωρίς φόβο.

*Ο Γρηγόρης Λέων είναι Ιατροδικαστής, Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια