Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άνθρωπος της διπλανής πόρτας για τους πολλούς, ναρκέμπορος μεγέθους για τη Δίωξη Ναρκωτικών


Γνωστοί και συγχωριανοί του 51χρονου αυτοκινητιστή αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, πατέρας τριών παιδιών του μεροκάματου, ο ευγενικός και γλυκομίλητος όπως τον περιγράφουν, θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ «κεφάλι» σε διεθνές κύκλωμα μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών και πλέον αντιμετωπίζει βαρύτατες κακουργηματικές ποινικές διώξεις ως το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης με τη ναρκο-νταλίκα που απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την επικαιρότητα.

Εκπλήσσονται, όπως χαρακτηριστικά λένε, με όσα τού αποδίδονται από την Αστυνομία. Ο τρόπος ζωής τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του ήταν απλός και λιτός. Δεν προκαλούσε και δεν είχε προστριβές με κανένα. Ζούσε σε ένα απλό σπίτι με μεσοτοιχία, κυκλοφορούσε ένα μεσαίου τύπου επιβατηγό αυτοκίνητο. Διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ, μετρημένος, στις καθημερινές συναλλαγές του καλομίλητος και χαμογελαστός.

Ακόμα και οι πιο υποψιασμένοι με αφορμή φήμες του παρελθόντος θα στοιχημάτιζαν ότι η υποτιθέμενη εμπλοκή του σε υπόθεση ναρκωτικών θα εξαντλούνταν στον ρόλο ενός πιονιού.

Και όμως ο 51χρονος, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, ήταν ναρκέμπορος μεγέθους. Ο άνθρωπος που κανόνιζε και συντόνιζε τα πάντα σε Ολλανδία, Αθήνα, Κρήτη. Προμηθευόταν τα ναρκωτικά κατευθείαν από την «πηγή», εξασφαλίζοντας ανόθευτη κόκα κορυφαίας ποιότητας. Ήταν ο άνθρωπος που ήξερε πρόσωπα και πράγματα, εκείνος που κανόνιζε και συντόνιζε τα πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος, δρομολόγια, μεταφορές, ραντεβού, συναλλαγές… Χωρίς ποτέ να είναι παρών. Από απόσταση, διακριτικά και αθόρυβα, με τη χρήση κυρίως διαδικτυακών εφαρμογών για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών πιστεύουν ότι τον 51χρονο «μύησε» στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος της διακίνησης ναρκωτικών άτομο, το οποίο επίσης δραστηριοποιούνταν στις διεθνείς μεταφορές. Θεωρούν ωστόσο ότι σε σχέση με τον χλιδάτο τρόπο ζωής του «δασκάλου», ο «μαθητής» είχε την σοφία να είναι σεμνός και ταπεινός.

Για την παρούσα υπόθεση με τα 25 κιλά χασίς (ειδικής ποικιλίας “νανάκια”) και τα σχεδόν 3.700 γραμμάρια κόκας έχουν συλληφθεί 7 άτομα: ο 51χρονος αυτοκινητιστής, στον οποίο αποδίδεται ρόλος αρχηγού, ο 70χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας διεθνών μεταφορών στον οποίο ανήκει το κατασχεθέν φορτηγό ψυγείο και φέρεται επίσης να έχει κομβικό ρόλο,  ο 50χρονος γιος του ως οδηγός του δρομολογίου, τον οποίο φέρεται να «στρατολόγησε» ο πατέρας του,  η 45χρονη σύζυγος του γιου (για όσα βρέθηκαν σε έρευνα στο σπίτι τους) ο 40χρονος συνοδηγός του δρομολογίου, επίσης Ηρακλειώτης, ο οποίος εμφανίζεται να μην είχε γνώση της μεταφοράς των ναρκωτικών  καθώς και δύο Αλβανοί, οι οποίοι θα παραλάμβαναν μέρος της μεταφερόμενης παρτίδας των ναρκωτικών στο κρίσιμο  ραντεβού στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Μετέβησαν μάλιστα με ταξί για «ξεκάρφωμα», γνωστή πλέον τακτική των σκληρών κυκλωμάτων της Αθήνας.

Το υλικό από τις τηλεφωνικές επισυνδέσεις είναι άκρως αποκαλυπτικό και μέσα από αυτό προκύπτει ότι ένα μήνα πριν το τελευταίο (και μοιραίο) δρομολόγιο από Ολλανδία, είχε εκτελεστεί μέσα στον Δεκέμβριο μία ακόμα μεταφορά ναρκωτικών με οδηγό αυτή τη φορά τον 70χρονο ιδιοκτήτη της εταιρείας στο οποίο ανήκει το φορτηγό-ψυγείο.

Αστυνομικοί εκτιμούν ότι τέτοιες μεταφορές γίνονταν τακτικά και πιστεύουν ότι ο 70χρονος επιχειρηματίας είχε χωθεί βαθιά στο κόλπο και είχε αρκετές επαφές με τον αποκαλούμενο «κοντό», τον Αλβανό της συνάντησης στον Σκαραμαγκά. «Πες του κοντού ότι είμαι στο βενζινάδικο εκεί που σμίγουμε» φέρεται να λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία. Είναι μία περιοχή που ο «κοντός» γνωρίζει καλά και νιώθει οικεία. Εκεί κοντά είχε προσγειώσει και το ελικόπτερο μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση των Παλαιοκώστα-Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού, το 2006.

Από τις επισυνδέσεις προκύπτουν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες του 51χρονου αυτοκινητιστή με τον 70χρονο επιχειρηματία από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και την ημέρα της θεαματικής επιχείρησης στην Αθήνα. Το γεγονός ότι ο 70χρονος δεν ήταν εξοικειωμένος με το κινητό και τις διαδικτυακές εφαρμογές δημιουργούσε προβλήματα στις μεταξύ τους συνεννοήσεις και κάποιες φορές ο 51χρονος μάλλον δυστροπούσε για τις συνομιλίες τους μέσω συμβατικών τηλεφωνικών συνδέσεων παρά το γεγονός ότι ο ηλικιωμένος προσπαθούσε να τον καθησυχάσει ότι η γραμμή ήταν ασφαλής γιατί η τηλεφωνική συσκευή ήταν «φάντασμα», σε στοιχεία αλλοδαπού.

Για παράδειγμα, σε επικοινωνία στις 26 Νοεμβρίου ο αυτοκινητιστής φέρεται να λέει στον 70χρονο επιχειρηματία: «έκαψες τον αριθμό, τελείωσε αυτός». Σε επικοινωνία στις 19 Δεκεμβρίου προκύπτουν συνομιλίες που αφορούν στο προηγούμενο δρομολόγιο στην Ολλανδία και στα «πακέτα» που δόθηκαν στον Πειραιά. Ο αγοραστής φέρεται να ζητούσε συνάντηση στην περιοχή της Καλλιθέας όμως δεν υπήρχε χρόνος καθώς ο 70χρονος έπρεπε να προλάβει το πλοίο για Ηράκλειο. Προτείνει στον αυτοκινητιστή να γίνει το ραντεβού στον Πειραιά που τον ξέρουν όλοι και κυκλοφορεί άνετα.

Όπως αποτυπώνεται στην επισκόπηση των επισυνδέσεων τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι επικοινωνίες μεταξύ των βασικών εμπλεκομένων και κυρίως του 70χρονου, ο οποίος δείχνει να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα και να κάνει αλλεπάλληλα τηλέφωνα μια στον 51χρονο αυτοκινητιστή και μία στον 50χρονο γιο του και οδηγό της νταλίκας. Ζητά να μάθει αν φόρτωσε «τα πακέτα», πόσα είναι αυτά, πού τα φόρτωσε ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα κρέατα μέσα στο ψυγείο.

Μέχρι που αποφασίζει να μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα για να έχει την εποπτεία της παράδοσης των χρημάτων από την συναλλαγή των ναρκωτικών. Φέρεται σύμφωνα με την Αστυνομία να υποστηρίζει ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στον γιο του. Οι πέντε Έλληνες, ο 51χρονος αυτοκινητιστής, ο 70χρονος επιχειρηματίας, ο 50χρονος γιος του, η 45χρονη σύζυγος του γιου και ο 40χρονος συνοδηγός, αναμένεται να απολογηθούν σήμερα ενώπιον της α’ ανακρίτριας Ηρακλείου. Οι δύο Αλβανοί πήραν προθεσμία για την Τρίτη.

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατά περίπτωση είναι για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών κατ’ επάγγελμα. Στον 51χρονο η δίωξη αφορά σε ηθική αυτουργία.

 

Ευαγγελία Καρεκλάκη




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια