Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μία απάντηση στους αναγνώστες - Οι κρίσεις, η ΕΛΑΣ, το συνδικάτο του εγκλήματος και η ... κριτική


Για όποιον αναγνώστη παρακολουθεί με συνέπεια τα ρεπορτάζ και την κριτική μας σε όλο το διάστημα λειτουργίας του bloko.gr, διαπιστώνει πολύ εύκολα τα εξής.
 
Ασκήσαμε δριμύτατη κριτική στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης Χρυσοχοΐδη για τις επιλογές, με αποτέλεσμα να επέλθει συστηματικός αποκλεισμός μας από όλες τις πηγές ενημέρωσης, κατόπιξ άνωθεν ρητών εντολών. Τότε, ο κ. Οικονόμου ήταν μεταξύ των πρώτων που υιοθέτησε το διάταγμα αστραπή. Τότε όμως, είχε άλλου είδους συμφέροντα, ατομικά να υπηρετήσει.
 
Ακολούθησε η αλήστου μνήμης περίοδος Παπουτσή, στον οποίο επίσης επιδαψιλεύσαμε ισχυρές δόσεις κριτικής. Τότε μας έλεγαν δεξιούς.
 
Ακολούθησε η περίοδος Δένδια, ο οποίος όπως μαθαίναμε, κάθε πρωί διαβάζοντας μία άποψη ή κάποια κριτική μας, έσπαζε κι από ένα ποτηράκι του καφέ. Τότε μας είπαν Πασόκους και κρυφοσυριζαίους.  Στηρίξαμε τον κ. Κικίλια με την προοπτική της διάσωσης των πλίνθων τε κεράμων που είχαν διασπαρεί σε σωρούς και συντρίμια στη διάρκεια της θητείας του κόντε της Κέρκυρας. Δεν μας έδωσε αφορμή για κάτι παραπάνω, πλην των αδέξιων και υπερφίαλων συγκρούσεων του με κάποιους αξιωματικούς. Η βάση όμως ήταν μαζί του.
 
Ακολούθησε η περίοδος Τόσκα και Γεροβασίλη. Η κριτική μας ήταν εξίσου σφοδρή και δομημένη όπως πάντα, κατά την άποψη- συνείδηση μας, όχι στα συμφέροντα του αστυνομικού, αλλά δια μέσω αυτού στην κοινωνία του πολίτη. Στον πολίτη που έχει εμπιστευτεί στην αστυνομία την ασφάλεια του και πληθώρα άλλων κοινωνικών αγαθών. Και η άποψη μας είναι πως μια υγιής αστυνομία, αποτελεί τον σταθερό πυλώνα ευημερίας του πολίτη. Πότε όμως η αστυνομία ήταν υγιής; Το θέμα ήταν να νοσήσει αλλά όσο το δυνατό λιγότερο. Και η άποψη μας στην ένταση της κριτικής, διαμορφώθηκε από αυτό καθεαυτό το κριτήριο. Όσο πιο άρρωστη και νοσηρή μεταμόρφωνε το πολιτικό σύστημα την αστυνομία, τόσο κι εμείς προσαρμόζαμε την κριτική. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες -και ήταν πολλές- και δίχως καμία διάθεση κολακείας ή προσεταιρισμού όλων όσοι θεωρήσαμε -δικαίως ή αδίκως- πως έβλαπταν την κοινωνία δια μέσω του αστυνομικού. Τότε ξαναγίναμε δεξιοί.

Κάπου σε όλη αυτή την ενδιάμεση διαδρομή υπήρξε εμβόλιμα η παρουσία του κ.Οικονόμου, είτε ως γ.γ. είτε ως υφυπουργού. Δεν ασχοληθήκαμε μαζί του, για τον απλούστατο λόγο ότι έχαιρε κι επέχαιρε τα προνόμια των θέσεων ως διακοσμητικός. Όχι ότι δεν ήθελε ν' αφήσει το στίγμα του. Δεν μπορούσε και τοποθετήθηκε στον θάλαμο της αναμονής για όταν θα μπορεί.

Εκθειάσαμε τη θητεία του κ. Τσουβάλα, αναγνωρίζοντας τον καθημερινό αγώνα του εν μέσω συμπληγάδων να σώσει οτιδήποτε μπορεί να σωθεί και μάλιστα, πριν και στην αρχή της θητείας του υπό το βάρος σφοδρής αντιπαράθεσης. Αναγνωρίσαμε όμως το λάθος. 

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Βάλτε μας όποια ταμπέλα θέλετε και αποδώστε μας πρόθεση και υστεροβουλία. Εμείς λογοδοτούμε μόνο στη συνείδηση μας. Στο μεγαλύτερο κριτή όλων ανεξαιρέτως των επιλογών μας. Και υπερασπιζόμαστε με μεγαλύτερο πάθος τη συνείδηση μας, όταν νιώθουμε ή καταλαβαίνουμε πως οι πολιτικοί ταγοί μας υπονομεύουν απαράγραπτα δικαιώματα και στο τέλος την ίδια την Δημοκρατία.

Θα μπορούσαμε να παραμένουμε απαθείς, ή όπως συνηθίζεται σε πολλές δημοσιογραφικές ντρίπλες, να υπαναχωρήσουμε και να ακούσουμε τα κελεύσματα που μας έλεγαν -ίδια και με την ίδια κάθε φορά διατύπωση- ελάτε να βρούμε και μην σας νιάζει. Και πληροφορίες θα έχετε και διαφημίσεις θα σας βρούμε. Δυστυχώς για εμάς, πάντα επιλέγαμε την αξιοπρέπεια του φορέα της είδησης, παρά την πληρωμένη ή την ανταποδοτική πληροφορία. 

Όποτε βλέπαμε ή συναισθανόμαστε ότι η αστυνομία με επιλογές ή μεθόδους θύμιζε οργανωμένο συνδικάτο του εγκλήματος ως κεντρικός αρμός σ' ένα διευρεμένο σύστημα κεντρικά ελεγχόμενης διαφθοράς, το είπαμε, το γράψαμε, το καταγγείλαμε δημόσια. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει δυστυχώς και τώρα. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε καλά με όλους. Και πιστέψτε μας. Πολλοί είναι αυτοί που και το επιδίωξαν και θα το ήθελαν. Δεν βάλαμε τυχαία το άρθρο συναδλελφου με τον εγκωμιασμό του κ. Οικονόμου. Να χαίρεται την πένα και τη συνείδηση του.

Δεν θα υιοθετήσουμε την άποψη αξιωματικού πως το οργανωμένο έγκλημα και οι ευυπόληπτοι κοινωνικο-οικονομικοί, πολιτικό- εκκλησιαστικοί παράγοντες που το ενισχύουν, έχει καταλάβει την αστυνομία. Δεν είναι έτσι -ακόμη-. Το ζήτημα είναι να αποθαρρυνθούν όλοι όσοι επιδιώκουν τη μεταμόρφωση της. Η αστυνομία είναι πρόσωπα και τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά.  

Πως όμως να δεχτούμε ότι ο κύκλος των αξιωματικών πέριξ του κ. Οικονόμου με χαλκευμένα στοιχεία και παραποιημένες συνομιλίες υπονομεύει αξιωματικούς και δη συμμαθητές τους; Πως μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν η μομφή που του αποδίδουν εφάπτεται της διαφθοράς με δήθεν έγκληση δική του πως το μαύρο χρήμα περνάει από την Κατεχάκη και καταλήγει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα; Και αν το είπε, γιατί δεν τον έστειλαν στον εισαγγελέα να πει ότι γνωρίζει, παρά του στραπατσάρισαν το προφίλ της ψευδεπίγραφης κομματικής υποταγής για τον αποστρατεύσουν; Κι αν αυτά γίνονται από αξιωματικούς σε βάρος αξιωματικών, πόσο πιο εύκολο και ηθικά απρόσκοπτο θα είναι να το κάνουν στον πολίτη που θέλουν να εξοντώσουν; Γι αυτό σας λέμε. Είναι θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΥΓ: Κάποιοι συνέδεσαν τον κ. Λαγουδάκη, μέσα στην πληθώρα των δημοσιευμάτων με κάτι διαφορετικό από αυτό που εννοούμε. Γι αυτό και το ονομάσαμε ασκήσεις λογικής. Αλλά μάλλον ατυχήσαμε σε ότι αφορά σε δεύτερο συνθετικό. Τί πιο απλό. Είπαμε ότι ως μάχιμος λαμπρύνεται με σπουδαία, κρυστάλλινη διαδρομή. Άλλο όμως το κοινό έγκλημα και η Κρήτη και άλλο το επιτελείο. Και δεν το είπαμε εμείς αυτό. Το είπαν πέρσι, όλοι εκείνοι που αποφάσισαν τη μετακίνηση του από το επιτελείο. Πιο απλά δεν μπορούμε.



του Γιώργου Καραϊβάζ


 
   




Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια ζωή στην ίδια τάξη...Εδώ είχαμε υπουργούς και αντιστράτηγος βαρόνους του εγκλήματος. "Αυτή είναι η αστυνομία και το κράτος μαντάμ" για να παραφράσω το Μουζουράκη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καραιβαζ σε έχουμε καταλάβει όλοι. Αστυνομικοί και πολίτες. Όσο και να το θέλεις με το σαιτ σου δεν μπορείς να επιρεασεις κανεναν
. Ως γελοιγραφημα σε διαβαζουν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βρε τι βλακειες γράφεις??
Σου είπε κανείς ότι έχεις άσυλο επειδή το παίζεις δημοσιογράφος??
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καποιοι ειναι αλλεργικοί στην κριτική..συνεχιστε και το μεγαλύτερο μερος του αναγνωστικου κοινού που ειναι το χαμηλοβαθμο προσωπικο το οποιο δεν εξυπηρετει συμφεροντα θα σας στηριζει
Ο χρήστης Unknown είπε…
Προσπαθείς κ.Καραιβαζ μετά από προσωπικές επιθέσεις σε κάποιους αξιωματικούς να βγεις καθαρός. Πώς αυτοί που δεν γνωρίζουν την Ομόνοια είχαν κρυστάλλινη διαδρομή στο παρελθόν. Ειλικρινά συμφωνώ ότι αν υπάρχει έγκλημα οργανωμένο όπως αναφέρεται σίγουρα πρωτεργάτες είναι κάποιοι δήθεν αρθρογράφοι όπως εσάς που εξυπηρετούν και κατευθύνουν άσχετους και με μικρή μνήμη ανθρώπους. Δεν μπορείτε πλέον να περάσετε τις γραμμές που σας δίνουν ο καθένας κρίνει και η εποχή των προβάτων πέρασε.....
Ο χρήστης Unknown είπε…
Σωστή τοποθέτηση για τον μητροπολίτη του αστυνομικού ρεπορτάζ.Με κόλλησε και μένα με την έκφραση τόσες φορές που την χρησιμοποιησε .....Ειναι και λίγο πικραμένος σήμερα. Να πάει να εξομολογηθεί στους μητροπολίτες που εκραζε τόσες μέρες...ΑΜΗΝ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η είσαστε το χρυσό αυγό της δημοσιογραφίας η είσαστε η επιτομή της ανοησίας. Κάτι άλλο από τα δύο δεν μου βγαίνει. Επίσης έχω μια απορία. Γιατί ας πούμε σε ένα στρατιωτικό site που ασχολείται με τον στρατό δεν έχουμε διαβάσει ποτέ τέτοια ρεπορτάζ; Είναι οι ένοπλες δυνάμεις η γη της επαγγελίας και η Αστυνομία η κόλαση του Δάντη; Μήπως οι συνάδελφοι σας στο στρατιωτικό ρεπορτάζ τελούν υπό κάποιας ιδιότυπης ομερτά στην κριτική τους; Είναι τόσο απεχθής η Αστυνομία για εσας bloko η μήπως σας διακατέχει ένα αθεράπευτο σύμπλεγμα αριστερόστροφης κουταμαρας;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημερα. Κυριε καραιβαζ με ολο το σεβασμο αλλα δημοσιογραφος ειστε. Δεν ειστε αξιωματικος της αστυνομιας ουτε συνδικαλιστης αστυνομικος. Πραγματικα ασχολειστε πιο πολυ με τις κρισεις απ οτι οι ιδιοι που κρινονται!!! Μπορειτε απλα να ανεβαζετε τις ειδησεις των κρισεων σκετες χωρις σχολιασμους οπως κανουν αλλα σαιτ. Θα χασετε αναγνωστες ετσι που κανετε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάλλον δεν μασάνε πλέον στο υπουργείο κ η χολή περισσεύει Πέρασαν οι εποχές Περασμένα μεγαλεία
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν ένα σώμα το βλέπουν ως 50.000 ψηφαλακια και οι ανώτεροι κρίνονται ανάλογα με το προς καλά θα εξυπηρετήσουν τα τηλέφωνα των 50.000 ψήφων αυτά συμβαίνουν...αυτή είναι η αστυνομία και η Ελλάδα του 2021...μέχρι να περάσουν τα 400 χρόνια και να αρχίσουμε να γινόμαστε ΕΥΡΩΠΗ έχουμε ακόμα...
Ο χρήστης #14# είπε…
Επειδη πολλα γραφονται για τον Κο Λαγουδακη απο ανθρωπους που πραγματικα δεν τον γνωριζογν καλο θα ηταν να ψαξουν λιγο το βιογραφικο του για αρχη....Οσο για αυτουσ που τον καταδικαζουν αρθρογραφωντας οτι τους υπαγορευουν καποιοι "γνωστοι αγνωστοι¨τι να πω ειναι πραγματικα αξιοι της μοιρασ τους!!Οσο για την περιφημη ατακα για το αν ξερει για την Ομονοια κυριοι ""δικαστες"" πρεπει να γνωριζετε οτι υπηρετησε στην Αθηνα....Σεβασμος λοιπον κ Καραιβαζ σε εναν ΑΝΘΡΩΠΟ με ολα τα γραμματα κεφαλαια!!!Μακαρι ν ειχε το σωμα πολλους αξιωματικους με το ηθοσ,τον ζηλο κ την ανθρωπια του!!Κριμα ομως που αντι να επενουνται οι ανθρωποι αυτοι καποιοι σαν κεσας τους ριχνετε για συμφερον αλλωνλασπη προσπαθωντασ ν τους σπιλωσετε το ονομα κ οτι εχουν προσφερει...ΥΓ'Η ΛΑΣΠΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΠΑ!!!!!!!!!!!!!


Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παρα πολύ σωστός!Εχει καταντήσει το bloko σελίδα παράρτημα αναρχοαριστερούληδων με τις συνεχείς αναδημοσιεύσεις από του τύπου site efsyn,eksegersi και indymedia καθώς και πλήθος συνεντεύξεων τρομοκρατών ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ!!! Καρφί δε μας καίγεται γι'αυτούς.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαβαζω ενθεν κ ενθεν αρνητικα κατα βαση σχολια σχετικα με τις τελευταιες κρισεις.Και βεβαια και δεν θα γραψω αποψη καθοτι ως προσφατα συνταξιουχος και πρωην αρχ/ξ β-δεν προλαβα να εχω ιδιαν εμπειρια απο την σημερινη ηγεσια.Αυτο που μπορω να γραψω ειναι οτι βασικα ζητηματα που απασχολουσαν την ελ.ας 33 χρονια που υπηρετησα ελαχιστα λυθηκαν.Τα πιο πολλα παραμειναν χρονια και στο τελος χαθηκαν στην ληθη...Χωρις λοιπον να υποννοω οτιδηποτε και θεωρωντας τους ολους Ικανους για την θεση τους ας μου πει καποιος αρκει μονο η ικανοτητα για να διατηρησεις την θεση σου και την εξελιξη σου?Κακα τα ψεμματα...Αν δεν εχεις πολιτικη στηριξη δεν προχωρας.Δυστυχως ειναι νομος που πιανει απο τον αστ/κα μεχρι τον στρατηγο.Και καποτε που για ενα υπηρεσιακο ζητημα "κατεφυγα "στον νυν Υπαρχηγο ο οποιος Ευγενικοτατα με καλοδεχθηκε -συμφωνησε μαζι μου για το δικαιο του αιτηματος μου αλλα ωστοσο συμφωνα με την λαικη ρηση...:Θελομεν μεν -δεν ημπορουμεν δε!Και φυσικα δεν μπορω να τον κρινω επειδη δεν μου "εκανε το χατηρι"γιατι δεν θα ηταν δικαιο.Η ειρωνια ομως ηταν οτι ενα τηλ. αν "επεφτε "απο βουλευτη η υποθεση θα εληγε το ιδιο λεπτο.Καλη δυναμη σε ολους "μικρους" κ "μεγαλους"στο βαθμο γιατι κατα τ αλλα ανθρωπακια ημαστε ολοι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν είπε «θελομεν» και δεν «ημπορουμεν» φαντάσου τι μυαλά μας διοικούν...100 χρόνια πίσω...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με όλο το σεβασμό που έχω στο πρόσωπο και στην δημοσιογραφική σας πορεια, θα ήθελα απλα να σας ρωτήσω, αφού θεωρείτε πως δεν αξίζει αυτή η θέση στον συγκεκριμένο αξιωματικό, προς τι η προσωπική επίθεση σε εκείνον; Γιατί δεν λέτε για εκείνους που τον έβαλαν εκεί; Είναι άσχημο να αναιρείται τόσα χρόνια πορείας ενος ανθρώπου επειδή απλα έχετε μια άποψη και θεωρώ πως δεν θα δεχόσασταν να αναιρεί κάποιος την δίκη σας πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας . Είστε τόσα χρόνια σε αυτό το κλάδο και στην τηλεοπτική σας πορεία φωνάζετε και κατηγορείτε όσους κάνουν bullying, αυτό που κάνετε εσείς τόσες μέρες, πως θα το χαρακτηρίζατε; Ατροτη δημοσιογραφική κριτική; Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος ορισμός για αυτό. Λόγω επαγγέλματος γνωρίζετε πως η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και είναι δύσκολο για κάποιον που την γνωρίζει να μην μπορεί να είναι κατανοητός και να χρειάζεται επεξηγήσεις για αυτά που είπε.