Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άρειος Πάγος: Δεκτή η αναίρεση κατά της απόφασης που «έσπασε» τα ισόβια Κορκονέα


Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει τελικά για την «τύχη» του ελαφρυντικού που άνοιξε την πόρτα της φυλακής, «σπάζοντας»  τα ισόβια στον ειδικό  φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας  στα 13 χρόνια κάθειρξη.

Αν και το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της εφετειακής απόφασης,  εν τούτοις η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια των αρεοπαγιτών. Και αυτό γιατί, η απόφαση του Ποινικού Τμήματος  στηρίχθηκε σε οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 αλλά και γιατί η σπουδαιότητα του θέματος επιβάλλει την οριστική της κρίση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μιας και θα αποτελέσει στην ουσία νομολογία για ανάλογες περιπτώσεις αναγνώρισης του ελαφρυντικού.

 Οι τρεις πάντως αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος που πλειοψήφησαν, συμφώνησαν με την  αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , Βασίλη Πλιώτα που έκρινε ότι  το Εφετείο, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» στον Κορκονέα,   δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία».

Αντίθετα, οι δύο μειοψηφούντες αρεοπαγίτες εξέφρασαν την άποψη πως το δικαστήριο ορθώς χορήγησε το ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα,  μειώνοντας κατακόρυφα το ύψος της ποινής του.

Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή, ο Επ. Κορκονέας δεν θα χρειαστεί να καθίσει, προς το παρόν τουλάχιστον,   στο εδώλιο και πάλι,  για να δικαστεί εκ νέου για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Το τι μέλλει γενέσθαι στην ποινική μεταχείριση του Επ. Κορκονέα θα εξαρτηθεί πια  από την  απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται πάντως πως χάρη στο εν λόγω ελαφρυντικό, ο ειδικός φρουρός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 13 ετών από τα  ισόβια που του είχαν  επιβληθεί πρωτοδίκως,  με αποτέλεσμα ν’ αποφυλακιστεί, λίγες ημέρες αργότερα,  προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. 

 





Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Νίκος είπε…
Σε αυτή την χώρα κουμάντο κάνει η αριστερά και η μαφία. Δολοφόνοι, εγκληματίες, πρεζέμποροι, τρομοκράτες, αναρχικοί δολοφόνοι κτλ κυκλοφορούν ελεύθεροι εκτίοντας μικρές αν όχι αστείες ποινές ή παίρνοντας άδειες και εξαφανίζονταικαι δεν ασχολείται κανένας πια με το θέμα. Αλλά για το Κορκονές όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σαπίσει για πάντα στην φυλακή αφού έκανε το λάθος να σκοτώσει έναν επαναστάτη των Εξαρχείων από ευκατάστατη οικογένεια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βρήκαν έναν χαζό και οι επαναστάτες τύπου Βόυτση καθ υιου εξάντλησαν την νομοθεσια
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ακριβως οπως τα λες!!!