Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε πολύ κρίσιμη καμπή η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα


Σε πολύ κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, που συμπληρώνει σήμερα 37 μέρες απεργίας πείνας μόνο με νερό. Οι γιατροί Κατερίνα Ντουζέπη (είχε επισκεφτεί και εξετάσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις Φυλακές Δομοκού στις 16 Γενάρη, 9η μέρα της απεργίας πείνας), και Θοδωρής Ζδούκος (είχε επισκεφτεί και εξετάσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις Φυλακές Δομοκού στις 24 Γενάρη, 17η μέρα της απεργίας πείνας), οι οποίοι ενημερώθηκαν, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου:

Από την ενημέρωση που έκαναν σήμερα οι συνάδελφοι του Γ.Ν. Λαμίας στην οικογένεια του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, μέσω της συνηγόρου του, οδηγούμαστε στο ασφαλέστατο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας του έχει φτάσει σε πολύ κρίσιμη καμπή.

Η συνεχιζόμενη ασιτία, η προϊούσα νεφρική βλάβη και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές έχουν προκαλέσει βλάβες στη χολή και στο στομάχι, που εκδηλώνονται εδώ και ενάμιση 24ωρο με εμέτους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσλάβει νερό. Η ενυδάτωσή του γίνεται πλέον αναγκαστικά με ορό.

Βεβαίως, η ενυδάτωση δεν αναιρεί οποιονδήποτε από τους κινδύνους ζωής ή μη αντιστρεπτής βλάβης, που απειλούν έναν απεργό πείνας, ο οποίος επί 37 ημέρες παίρνει μόνο νερό, χωρίς κανένα πρόσθετο.

Η κλινική του κατάσταση και πορεία πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να παρακολουθείται πλέον στενά σε επίπεδο Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, μέσω monitoring. Πληροί όλα τα κριτήρια εισαγωγής σε ΜΑΦ.

Είναι αυτονόητο, πως κάθε ιατρική πράξη πρέπει να έχει τη συναίνεση του απεργού πείνας, όπως επιβάλλει η ιατρική δεοντολογία και ηθική (βλ. Διακήρυξη για τους Απεργούς Πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών).

Αθήνα, 13/02/2021

Κατερίνα Ντουζέπη

Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος

Θοδωρής Ζδούκος

Γενικός Ιατρός – Διευθυντής ΕΣΥ

 

Θυμίζουμε πως, όταν στις 26 Γενάρη έγινε παρέμβαση στο υπουργείο Προ Πο, ο υφυπουργός Οικονόμου δήλωσε θιγμένος όταν τον ρώτησαν αν η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας.

Μας είχε δηλώσει τότε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης: «Στην ατάκα του κ. Οικονόμου “επιτέλους να τελειώνει αυτή η ιστορία“, η απάντησή μας ήταν “εσείς που την αρχίσατε τελειώστε την“. Και ενοχλήθηκε πολύ όταν του θυμίσαμε το προηγούμενο της Θάτσερ με τον Μπόμπι Σαντς».

Και η γιατρός Κατερίνα Ντουζέπη: «Θύμισα κάποια στιγμή στον υπουργό τη φράση της Θάτσερ, ότι ο Μπόμπι Σαντς επέλεξε μόνος του να θέσει τέλος στη ζωή του! Τον είδα να πετάγεται πάνω θιγμένος και να αρνείται τέτοια συμπεριφορά. Λυπάμαι, αλλά ως γιατρός “τέτοια“ συμπεριφορά βλέπω. Βλέπω έναν άνθρωπο 63 ετών, με εύθραυστη υγεία, γιατί έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα και άλλες απεργίες πείνας, με την κλινική εικόνα και τις εξετάσεις που είδαμε και εγώ, όταν τον εξέτασα στη φυλακή την 9η μέρα της απεργίας πείνας, και ο συνάδελφος Σδούκος, ο οποίος τον εξέτασε χθες, 17η μέρα της απεργίας πείνας, να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του. Αντί να ακούσω μια πειστική απάντηση σ’ αυτά, η οποία να αποδεικνύει έμπρακτα το “δεν θα γίνουμε Θάτσερ“, άκουσα υπεκφυγές, όπως “γιατί ο Κουφοντίνας δεν περίμενε μερικές μέρες, αλλά άρχισε απεργία πείνας αμέσως μόλις μεταφέρθηκε στον Δομοκό“ ή “ας κάνει μια αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών“».









Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο καθένας πληρώνει το τίμημα των πράξεων και των επιλογών του. Είναι δικαίωμα του να κάνει ότι θέλει με το σώμα του γιατί να του στερήσουμε αυτό το δικαίωμα?
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αχ τον καημένο κρίμα. Πορεία για συμπαράσταση!!!!Μας έχετε πρήξει με αυτό τον καραγκιόζη. Έπρεπε να μην ζει τώρα και πολλά χρόνια μήπως είχαν γλιτώσει κάποιοι άλλοι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κακό σκυλί ψόφο δεν εχει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εσείς που είστε τόσο καλοί, σωστοί και πονόψυχοι γιατροί, γιατί δεν πείθετε τον - εκουσίως - ασθενή σας να σταματήσει την απεργία πείνας; Επιτρέπεται ο κάθε στυγνός εγκληματίας, να εκβιάζει την Πολιτεία, ενώ εκτίει την ποινή του, και να βρίσκει και υποστηρικτές; Μόνο οι συνένοχοί του μπορεί να τον υποστηρίζουν σ' αυτό. Δεν τον βασάνισαν, δεν τον κακοποίησαν. Απλώς εκτίει την ποινή που όρισαν τα δικαστήρια... Αφού αποφάσισε ότι θέλει να πεθάνει, ας πεθάνει. Δικαίωμά του.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το ότι το κράτος παράνομει και ότι ψήφισε ένα νόμο η ΝΔ που δεν τον τηρεί δεν είναι θέμα? Για αυτό πάει κατά διαόλου αυτή η χώρα. Γιατί σήμερα παρανομουν για τον κουφοντινα αύριο για σένα και για μένα. Αν όντως ισχύει ότι η Νικολάου έχει παρανομησει όχι μόνο να μεταφερθει στο Κορυδαλλό όπως λέει ο νόμος αλλά να απολυθεί η Νικολάου από Γενική Γραμματέας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο καλο Δημητριε. Δε θα λειψεις σε κανεναν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλό ταξίδι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλό ταξιδι
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κάνει ότι θέλει και είναι δικαίωμα του.. αναρχία θέλει οπότε ας κάνει ότι θέλει με το σώμα του και μην μας πρηζει!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του..Ευτυχώς πλέον δεν περνάνε τέτοιου είδους εκβιαστικες συμπεριφορές..Τον πόνεσε που τον πήραν από το εξοχικό του στις Αγροτικές φυλακές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επιλογή του είναι ας πεθάνει να τελειώνουμε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνώ απόλυτα με τον 11.19. Δεν θα πέσουμε και στα πόδια του να τον παρακαλούμε για να ζήσει. Στον αγύριτο και να μη μας γράφει λέξει. Κοπρ@@@@λο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πόσες αθώες ψυχές έχει αφαιρέσει ο Κουφοντινας; πόσο πόνο έχει προκαλέσει στις οικογένειες και στα παιδιά των θυμάτων; πόσοι άραγε θα στεναχωρεθουν με το θάνατο του; ας τον κρίνει ο Θεός. Όσο βρίσκεται στη ζωή πάντως μακρυά από αγροτικές φυλακές. Είναι ένας αμετανόητος δολοφόνος