Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρίσεις στην ΕΛΑΣ: Τα αποτελέσματα, τα μηνύματα, οι εκπλήξεις και τα κρατούμενα!


Ολοκληρώθηκαν αισίως οι τακτικές ετήσιες κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και φέτος. Χωρίς εκπλήξεις γενικά, χωρίς μαζικές αποστρατείες, χωρίς κάτι πέραν του αναμενόμενου. Ήταν μια διαδικασία ισχύος μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών της Κατεχάκη, όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, στην οποία και φέτος επικράτησε ο Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου.

Με τις φετινές προαγωγές, αποστρατείες και τοποθετήσεις, διατήρησε όλους τους «δικούς του ανθρώπους» στις θέσεις κλειδιά της αστυνομίας, και πρόσθεσε και δύο ακόμη. Κάτι που βέβαια δεν …αποκαλύπτει το astinomiko.gr, αλλά είναι το περιεχόμενο όλων των συζητήσεων μεταξύ των αξιωματικών του σώματος, μετά από κάθε ανάρτηση στο police on line, των διαταγών με τις προαγωγές και τις μεταθέσεις που έπονταν των συνεδριάσεων των συμβουλίων κρίσεων όλων των βαθμίδων.

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξαν και δύο αποστρατείες που πραγματικά προκάλεσαν έκπληξη, όχι μόνο στους αστυνομικούς, αλλά και στους ίδιους τους αξιωματικούς που είδαν την έξοδο από την αστυνομία, αφού και οι δύο είχαν απόλυτες διαβεβαιώσεις «από πολύ ψηλά», περί του αντιθέτου.

Ας πάρουμε αυτές τις περιπτώσεις μία μία:

Ο Γενικός Προστασίας Επισήμων και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γιάννης Κατσιαμάκας. Ο μοναδικός συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, που πήρε θέση υπέρ του Νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη, για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (έχει την σημασία του).

Πληροφορίες από πολλές πηγές αναφέρουν πως ο Γιάννης Κατσιαμάκας είχε διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την προαγωγή του στον βαθμό του Υποστρατήγου. Είχε προηγηθεί η απίστευτη έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων διάρκειας τεσσάρων μηνών, για τους δύο στενούς του συνεργάτες, που υπέπεσαν στο πρωτοφανές για τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. έγκλημα, να χρησιμοποιούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα για την μετακίνηση τους από την υπηρεσία στο σπίτι και αντίστροφα.

Πολλοί είχαν συνδέσει αυτή την έρευνα, που κατέληξε σε σύλληψη των δύο αξιωματικών(!), με την τύχη του προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ στις κρίσεις. Η έρευνα αυτή υποτίθεται ότι τελούσε εν αγνοία του Υπουργού κάτι που τον είχε εξοργίσει! Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί, που συνέδεσαν και την έρευνα αυτή και την αποστρατεία του, με την θητεία του στην Διεύθυνση Αστυνομίας του Αεροδρομίου, η οποία ήταν «ενοχλητικά» επιτυχής. Τα κρατάμε και αυτά, έχουν την σημασία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στικάκια με τηλεφωνικές συνομιλίες, «ταξίδεψαν» από το Περιστέρι στην Κατεχάκη και από εκεί στο Μαξίμου. Τα κρατάμε και αυτά….

Δεύτερη περίπτωση. Ο Ταξίαρχος Λουκάς Κρίκος, μέχρι προχθές επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για είκοσι χρόνια η καρδία της επικοινωνίας του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο άνθρωπος που έχει σώσει, επικοινωνιακά, ουκ ολίγους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω λαθών και κακών χειρισμών σε σοβαρές υποθέσεις. Ήταν το δεξί χέρι του σημερινού Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, σε όλο το χτίσιμο του οργανωμένου Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας από το 2001 μέχρι και το 2006.

Μετά την προαγωγή του σε Αστυνομικό Διευθυντή, δεν ήταν λίγες οι φορές που ζήτησε ο ίδιος την αποδέσμευσή του από το επικοινωνιακό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του «κανονικά» σε διάφορες υπηρεσίες. Πάντα, λένε καλά ενημερωμένες πηγές, η απάντηση ήταν «σε χρειαζόμαστε εδώ να βάλεις πλάτη και μην φοβάσαι τίποτα».

Να μην φοβάται τίποτα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, του είπε και ο Λευτέρης Οικονόμου δύο μέρες πριν την αποστρατεία του…

Το γιατί αποστρατεύτηκε ο Λουκάς Κρίκος;

Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη πως όταν άρχισαν οι «καραμπόλες» πάνω στο τραπέζι του συμβουλίου κρίσεων, βρέθηκε …αδύναμος κρίκος, χωρίς στήριξη από «κάπου ψηλά»! Και φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να στηρίξει τον αξιωματικό αυτό, που αφελώς εμπιστεύτηκε και στήριξε -με προσωπικό και υπηρεσιακό κόστος- μια σειρά Στρατηγών και πολιτικών στην Κατεχάκη.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει πίσω από την αποστρατεία αυτή, να βρίσκεται ο «αόρατος» σύμβουλος επικοινωνίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και οι πηγές που την υποστηρίζουν -την εκδοχή αυτή- κάνουν λόγο και για «αλλαγές που αναμένονται στον τομέα αυτό σύντομα». Το κρατάμε και αυτό.

Αυτά ήταν, grosso modo, τα βασικά σημεία που χαρακτήρισαν τις φετινές κρίσεις. Σε υπηρεσιακό, στελεχιακό, επιχειρησιακό επίπεδο, τίποτε το ιδιαίτερο.

Τα «κρατούμενα» στο παραπάνω κείμενο δεν ήταν λογοτεχνικά σχήματα. Είναι ξεχωριστά θέματα – ζητούμενα του ρεπορτάζ, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν πολλές φορές μέχρι της επόμενες κρίσεις…

Του Θάνου Σωτήρη

 





Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
για τα υπηρεσιακά δεν μας τα λες καλά κάτι ξεχνάς .τώρα αν χρειαζετε πλάτη στις κρίσεις όλοι ξέρουμε τι γίνεται όποτε !!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο άλλος 20 χρόνια γραφείο Τύπου ήταν.. Τι περίμενε δηλαδή;Στην αστυνομία υπηρετούσε, οχι σε εφημερίδα..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Α μάλιστα.ετσι εξηγειται η περιεργη δημοσια στήριξη της ποαξια στο νομοσχεδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία που η συντριπτική πλειοψηφια των αστυνομικών ανεξαρτητος βαθμού καταλαβαινει οτι μονο δεινά θα φερει στην ελ.ας., θα κανει προσλήψεις εκτος πανελληνιων που υποτίθεται ηταν θέση της Ποαξια και καταστρατηγει τον κωδικα μεταθεσεων με απευθειας τοποθετησεις ΕΦ στην επαρχια.Τον χρησιμοποιησαν δηλαδη και τον πεταξαν σαν στημενη λεμονοκουπα..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαχαχαχα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Ταξίαρχος Κρίκος άφησε παρακαταθήκη πίσω του ένα γραφείο πρότυπο με αξια στελέχη ανεξάρτητου βαθμού,έργο που δεν αμφισβητείται και κέρδισε επάξια τον σεβασμό όλων,ένστολων και μη.Αν και κάθε φορά εδώ και πολλά χρόνια γινόταν προσπάθεια να υποβαθμιστεί το έργο του Γραφείου Τύπου από κάθε αυτοκλητο γνωστό πρόθυμο "αόρατο σύμβουλο επικοινωνίας" με την ίδια πάντα συνταγή ή ορισμένους δημοσιογράφους που δεν έπαιρναν δωράκι κάποια διαρροή για να γεμίσουν τις άδειες στήλες τους,δεν πετυχε.Δεν στερήθηκε πότε του σεβασμού από κανέναν όσων τον γνωρίζουν στο επιτελείο γιατί προστάτευσε και σεβάστηκε το προσωπικο. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο που δεν στηρίχθηκε από την φυσική ηγεσία κ πολιτική ηγεσία αφού μέχρι χθες ήταν απαραίτητη η ύπαρξη του κ αναγνωρίζαν το έργο του. Ελπίζουμε ο αντικαταστάτης του να σεβαστεί την παρακαταθήκη που αφήνει πισω του ο κ. Κρίκος και τους συνεργάτες με τους οποίους θα συνεργαστεί. Έτσι και αλλιώς η θέση του είναι πάνω σε κινούμενη άμμο και όπως μέχρι σήμερα έχει δείξει η ιστορία, όλα αυτά περί αλλαγών που κάθε φορά ανακοινώνονται συνήθως δεν πετυχαίνουν ειδικά αν γίνονται με "πλάγιο" τρόπο.... Οποιο και αν είναι το περιτύλιγμα,όσο χρωματιστό και αν είναι, ειδικά αν είναι τσαλακομμενο.....