Στέλιος Δημητράκης: Αναγκαία η τροποποίηση του νέου βαθμολογίου για την δίκαιη εξέλιξη των Ανθυπαστυνόμων


Κείμενο του Στέλιου Δημητράκη: Το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά από σχετικές ανακοινώσεις, οι αστυνομικοί όλων των βαθμίδων περιμένουν με ανυπομονησία το νέο βαθμολόγιο που προωθείται, με την ελπίδα ότι αυτό θα είναι σωστό και δίκαιο και θα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για το αστυνομικό προσωπικό.

   Πριν μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε τμήμα από το σχέδιο νόμου του υπό διαμόρφωση  νέου βαθμολογίου των αστυνομικών. Μελετώντας την τροποποίηση του άρθρου 7 παρ. 7β του Ν. 3686/2008, διαπιστώνεται ότι για την βαθμολογική εξέλιξη των Aνθυπαστυνόμων, οι οποίοι δεν έχουν εισαχθεί στο Τ.Ε.Μ.Α. και την προαγωγή τους στον βαθμό του Αστυνόμου Β, τίθεται το κριτήριο των κενών οργανικών θέσεων. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα λόγω του μικρού αριθμού των οργανικών θέσεων στο βαθμό του Αστυνόμου Β’ που θα ελευθερώνονται ετησίως, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσονται οι επόμενοι στη σειρά Υπαστυνόμοι Α’. Η επετηρίδα θα μπλοκάρει στο πρώτο ή δεύτερο χρόνο εφαρμογής του νέου βαθμολογίου και για να προαχθούν οι επόμενοι  θα πρέπει πρώτα να αποστρατευτούν οι πρώτοι.

  Ουσιαστικά δηλαδή οι περισσότεροι συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας θα παραμένουν στάσιμοι στο βαθμό του Υπαστυνόμου Α και δεν θα μπορούν να εξελίσσονται περαιτέρω, κάτι που ισχύει και σήμερα καθώς οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι φτάνουν με τις ισχύουσες διατάξεις μέχρι τον βαθμό του Υπαστυνόμου Α’.

  Η πρόταση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για το βαθμολόγιο που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020, ανέφερε ότι οι Ανθυπαστυνόμοι με 9 έτη στο βαθμό θα προάγονται σε Υ/Β, στη συνέχεια στα τέσσερα έτη σε Υ/Α και τέλος στα πέντε έτη σε Αστυνόμο Β, χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των οργανικών θέσεων.

  Η αλλαγή του βαθμολογίου που αναμένεται να συμβεί, αφορά όλους τους συναδέλφους και θα πρέπει να γίνει σωστά και δίκαια. Ο υπηρεσιακός βίος των αστυνομικών πλέον έχει αυξηθεί από τα εικοσιπέντε στα σαράντα έτη και η αλλαγή του βαθμολογίου που θα γίνει τώρα θα αφορά την εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού για τουλάχιστον τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια.

  Για να μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση της παρούσας κατάστασης στην παραπάνω κατηγορία συναδέλφων, θα πρέπει η προαγωγή τους να μην συνδέεται με κενές οργανικές θέσεις και θα πρέπει οι οργανικές των Ανθυπαστυνόμων να μεταφέρονται και να προστίθενται στις οργανικές  των Υ/Β , Υ/Α και Α/Β, δηλαδή οι διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 7β να επεκταθούν και στους προαγόμενους Υ/Α σε Α/Β.

   Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την τροποποίηση του παραπάνω νόμου, ο οποίος επεξεργάζεται στις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη και θα πρέπει άμεσα η ΠΟΑΣΥ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει αυτή η τροποποίηση.-

Ρέθυμνο 24/02/2021

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ

 
22 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Επίσης κ για όσους συμπλήρωσαν 10 ή 11 χρόνια θα υπάρξει αναδρομικοτητα;

Ανώνυμος είπε...

Επίσης αφού δίνεται η δυνατότητα να προαεγεσαι στον βαθμό του Ανθυπαστυνομου κατά 2 χρόνια νωρίτερα πο το βαθμο του Αρχιφυλακα γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί το ίδιο από Ανθυπαστυνομος σε Υ/Β ή από Υ/Β σε Υ/Α εφόσον δεν έχει γίνει η χρήση του πττχιου;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προτείνω να σας κάνουν απ'ευθείας ταξίαρχους.Αφηστε τους άλλους να δίνουν για τις σχολές και να μοστράρετε τσάμπα αστεράκια. Επιτέλους λίγη σοβαρότητα.Οποιος θέλει να γίνει αξιωματικός πανελλαδικές εξετάσεις ή ΤΕΜΑ.Διεκδικήστε ως συνδικαλιστές αυτά που αποφάσισε το ΣτΕ και το επικίνδυνο και μην απαιτείτε προαγωγές χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.Εχετε καταντήσει οι μεγαλύτεροι κηφήνες και διαπλεκόμενοι.,(οι συνδικαλιστές)

Ανώνυμος είπε...

Με 5 χρόνια αρχιφύλακας και 11 χρόνια ανθυπαστυνόμος, συνολικά 16 χρόνια στη "λάντζα" δεν είναι τσάμπα αστεράκι συνάδερφε.Και επειδή μας έχετε πρήξει με τις εξετάσεις, για πες μας εσύ όταν βγαίνεις από ΣΑΕΑ πόσες εξετάσεις δίνεις για να γίνεις στρατηγός?

Ανώνυμος είπε...

εσυ που μιλας ειρωνικα εδωσες τις ιδιες εξετασεις που εδωσε οαστυφυλακας για αρχιφυλακας και εκανες 4 μηνες σεμιναριο αλλα θελεις μισθολογιο ΣΑΕΑ κανε εσυ προσφυγη και ζητησε και καθαριστρι για το γραφειο σου

Ανώνυμος είπε...

Χννεψετο μη σταζεις δηλητηριο......

Ανώνυμος είπε...

Λάθος έχετε κύριε 4.05. Οι αξιωματικοί αξιοκρατικά και με εξετάσεις παίρνουν το αστεράκι γιατί τα αστεράκια είτε ασημένια, είτε χρυσά, είτε αδαμαντινα τα παίρνουν με τα χρόνια και χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο. Οπότε σταματήστε την προπαγάνδα και αφήστε το σώμα να προχωρήσει γιατί τόσα χρόνια με την "αξιοκρατία" σας είδαμε και την κατάντια...

Ανώνυμος είπε...

συναδελφε συνδικαλιστη κανε τον κοπο να διαβασεις καλυτερα το πδ οχι συνδικαλιστικη αντπολιτευση

Ανώνυμος είπε...

Το προτεινόμενο βαθμολογικό συναδερφε έχει προνοήσει για το πρόβλημα που ορθά επεσήμανες.
Η προαγωγή των Υ/Α σε Α/Β θα πραγματοποιείται στα 9 έτη υπηρεσίας ως αξ/κου ( ενώ σήμερα είναι 11 έτη ) ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων .
Φυσικά κάποιοι 200 πρώτοι θα μπορούσαν να προαχθούν στα 7 έτη (Υ/Β :4 έτη + Υ/:3 έτη ) πλην όμως οι πρώτοι Υ/Α στην επετηρίδα έχουν ήδη πλέον των 12 ετών ως αξιωματικοι .
Κατ εμέ η γενική αρχή των 7 ετών ΔΕΝ πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη καθόσον οι 200 οργανικές θα καταληφθούν άμεσα με αποτέλεσμα η προαγωγή να συντελείται στα 9 έτη.
Όπως κ να έχει είναι εντελώς λανθασμένη η άποψη που αναφέρει ότι κάποιοι Υ/Α δεν θα προαχθούν ποτέ αφού οι οργανικές θα καλυφθούν άμεσα .. όπως κ να έχει στα 9 έτη θα γίνει προαγωγή

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το βασικότερο από όλα. Να υπάρξει μέριμνα ούτως ώστε αυτοί που ειτε έγιναν με 10 11 η και αυτοί με 12 χρόνια στο βαθμό επειδή δεν ειχαν τα 22 συνολο να υπάρξει αναδρομικοτητα χωρίς οικονομικές αξιώσεις για να αποκατασταθεί η αδικία.

Ανώνυμος είπε...

Δικαιοσύνη για τους ανθ/μους, για τους αξ/κους απο Υ/Β εως Α/Υ, τους ανακριτικους, τους μη ανακριτικους, αλλα για τους κατοχους πτηχιων τριτοβαθμιας εκπαιδευσης σιγη ιχθυος. Κατα τ'αλλα σημαια μας οι ¨μορφομενοι" αστινομικοι που προσλαμβανονται με το συστημα των πανελληνιων εξετασεων. Γιατι στην ουσια για προσληψη προκειται. Δεν σπουδαζεις σε μια σχολη και στη συνεχεια να ανταγωνιστεις με καποια προσοντα την προσληψη σου.
Φας πιεις αστυφυλακας η Διευθυντης θα γενεις. Φτανει να το θελει ο συνδικαλισμος.
Καληνυχτα...

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να φευγουμε στα 24 χρονια 6 μηνες και μια μερα και εσεις παρτε απο 10 βαθμους ο καθενας.

Ανώνυμος είπε...

Μπορουμε να φευγουμε στα 24 χρονια 6 μηνες και μια μερα

Ανώνυμος είπε...

Επειγόντως ορθογραφία 5ης Δημοτικού

Ανώνυμος είπε...

Για ποιούς "αξιωματικους" μιλάς? Γι'αυτούς που μέχρι τώρα έχουν οργανική ανθυπαστυνομου! Να τα γράφουμε σωστά! Όταν λέμε δημιουργούνται 200 θέσεις Α/Β' του Νόμου, αυτές θα παραμείνουν! Καλα τα λέει ο γραφων! Στα 9 έτη θα προαχθούν οι πρώτοι και θα συμπληρώνουν με άλλους Όταν κάποιος θα βγαίνει σε σύνταξη!

Ανώνυμος είπε...

Συναδερφε εσυ π αναφερεσαι σε αξιοκρατικα κριτηρια σε ολους τους αλλους εκτος απο εσενα βεβαια..για πες μου ποσες φορες θα δωσεις εξετασεις για να φτασεις στον βαθμο του Δ/ντη;καμια!!αλλα βολευεσαι στο υπαρχον συστημα,π σου δινει βαθμους χωρις καμια αξιολογηση και χωρις εκ νεου εξετασεις..αλλα εσεις να τους παιρνετε τους βαθμους επειδη βγαλατε χιλια μορια παραπανω απο οσους εχουν εισαχθει στην σχολη αστυφυλακων..αλλα ο Αστυφυλακας π εβγαλε 17μιση χιλιαδες μορια,να δωσει και να ξαναδωσει εξετασεις για κατι π εχει ηδη διδαχθει..εννοειται πρεπει και επρεπε απο εχθες να αλλαξει το υπαρχον συστημα εκπαιδευσης των σχολων..αλλα αλλο θεμα αυτο..

Ανώνυμος είπε...

Τώρα χωρίς καμία απολύτως ειρωνική διάθεση σας λέω ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή του μισθολογίου.Περιπου όπως ήταν χωρίς κλιμάκια και κατηγορίες.Κατεχόμενος βαθμός οικογ.κατασταση και χρονοεπιδομα. Δεν χρειάζονται τόσοι βαθμοί στο σώμα αλλά να μείνουν λιγότεροι από τους μισούς υπάρχοντες. Ένας τρόπος εισόδου στο σώμα,ένας τρόπος προαγωγής για όλους, αδιάβλητες εσωτερικές εξετάσεις για αξιωματικούς και κατάργηση εισαγωγής εξ ιδιωτών στη Σχάρα.Ολοι ανακριτικοι υπάλληλοι και αντικειμενικά κριτήρια τοποθέτησης-μεταθεσης εντός διεύθυνσης. Θέσπιση εντοπιότητας έστω για τους αξιωματικούς.Ας γίνουν αυτά και θα δούμε ποιοι θα κάνουν προσφυγές για να γίνουν αξιωματικοί με υποχρεωτική επανατοποθέτηση.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ συναδερφε, δεν έχεις κάταλαβει καθόλου καλά !!! Οι προαγωγές αξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων ΔΕΝ κάνουν διάκριση προέλευσης .
Δεν θα μιλάμε για τα αυτονόητα τώρα .
Όπως προείπε κάποιος συναδερφος δεν είναι καλό να κάνουμε συνδικαλιστική αντιπολίτευση σε τέτοια θέματα, παραπλανοντας με πρόθεση τους συναδέλφους.

Ανώνυμος είπε...

Τον πετσοκοψες, μη περιμένεις απάντηση!!!

Υπαστυνόμος του Βουνού είπε...

Δεν φανταζομουν ποτέ ότι θα γινομουν και Αστυνομία Β εν ενεργεία . Σαν την Σαλαγκουδη στο Survivor. Ευχαριστούμε κ Υπουργέ και κ.κ. Συνδικαλιστές .

Υπαστυνόμος του Βουνού είπε...

Ορθή επανάληψη

Όπου Αστυνομία Β - διόρθωση Αστυνόμος Β'

Ανώνυμος είπε...

Υπαστυνόμος της θάλασσας εγώ.

Κάτσε να δεις ότι μέχρι να φύγουμε θα μας κάνουν και αστυνόμους Α εν ενεργεία.
Πώς να μην ψηφίσεις μετά τον κ.κ Χρυσοχοΐδη.