Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαρακόπουλος: “Συναγερμός ασφάλειας στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό”


«Το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα κράτη που αποτελούντα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα. Μπορεί η πανδημία να έχει περιορίσει τις ροές, ωστόσο τίποτε δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες στα μικρασιατικά παράλια βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες από τη Σομαλία, οι οποίοι ήλθαν με διευκολύνσεις εκ μέρους της Τουρκίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην τηλεδιάσκεψη της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της EUROPOL. Υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεργασία με τη FRONTEX και τις αρχές τρίτων χωρών. Η διασύνδεση όλων των σχετικών στοιχείων και των βάσεων δεδομένων θα προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα στον εντοπισμό εξτρεμιστικών στοιχείων, τα οποία κινούνται μέσα από τις μεταναστευτικές ροές». 

Ο Θεσσαλός πολιτικός τοποθετήθηκε μετά την παρέμβαση της Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Ύλβα  Γιόχανσον, συμφωνώντας ότι «χρειάζεται ένας συναγερμός ασφάλειας στην Ευρώπη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο συντονισμός όλων των κρατών μελών, η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και η διασύνδεση βάσεων και συστημάτων μεταξύ Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, και περισσότερη Ευρώπη σημαίνει πιο ασφαλής Ευρώπη απέναντι σε κάθε είδους απειλές, όπως η καταπολέμηση της ψηφιακής τρομοκρατίας, με ένα πραγματικά αμιγές ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας».

 

Σεξουαλική εκμετάλλευση…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι θεωρεί «σημαντικό βήμα τη διεύρυνση των δράσεων για την αναχαίτιση του εγκλήματος και την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως είναι η διασύνδεση και συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ιδιαίτερα για ζητήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων -όπως είπε η Επίτροπος Γιόχανσον. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή θα πρέπει να υπόκειται στις βασικές ευρωπαϊκές αρχές. Η διαφάνεια, ο δημοκρατικός έλεγχος και η προστασία της ελευθερίας των πολιτών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή να καταπατηθούν έστω και στο ελάχιστο». Επ’ αυτού ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την Επίτροπο «για τη βάση στην οποία θα γίνει η συνεργασία με τους ιδιωτικούς φορείς με σεβασμό των προσωπικών δικαιωμάτων».

 

Η Επίτροπος

Απαντώντας η  κ. Γιόχανσον ανέφερε ότι στη διαμόρφωση συνεργασιών με τρίτες χώρες έχουν τεθεί πολύ υψηλά πρότυπα, τα οποία λίγες χώρες πληρούν. Για τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς υπογράμμισε ότι έχουν τεθεί πολύ αυστηρές προδιαγραφές με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Τέλος, για το ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου, σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κακοποίησης αποτελεί βασική προτεραιότητα και γι αυτό προωθείται ένα νέο πρόγραμμα δράσης για τη διακίνηση ανθρώπων, κυρίως παιδιών και γυναικών.  









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια