Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Ο πόλεμος των άστρων» στην ΕΛ.ΑΣ - Ποιος είχε το πάνω χέρι στις «μίνι» κρίσεις - Η νέα τάξη αξιωματικών


Το Law&order έδωσε το πρώτο «ψυχρό» αποτύπωμα των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, προοιωνίζοντας αυτές, αναφερόμενο πάντα με ιδιαίτερο σεβασμό στα πρόσωπα και την θέση τους, στην σκακιέρα του ανταγωνισμού και της αναμέτρησης ενδογενών υπηρεσιακών παραγόντων και εξωγενών συσχετισμών εξουσίας και επηρεασμού.

Δυστυχώς  η διαδικασία ανέδειξε για ακόμη μια φορά την έλλειψη ενός θεσμικού μηχανισμού, που  η Ελληνική Πολιτεία θα εφάρμοζε κάθε φορά για  να εξασφαλίσει αντικειμενικότητα, διαφάνεια και αξιολογικού χαρακτήρα επιλογές και αποτελέσματα στον Οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.


Όμως, ουδείς αμφισβητεί ότι άνθρωποι που αναμετρήθηκαν για την παραμονή και την προαγωγή τους στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ, δεν υπολείπονται προσωπικής και υπηρεσιακής αξίας, αφού οι περισσότεροι από έφηβοι ακόμα, έθεσαν τον εαυτό τους κάτω από το σταυρό και τις δάφνες της Ελληνικής Αστυνομίας και σήμερα μεσήλικες πλέον συνωστίζονται να ανεβούν την δύσβατη οροσειρά της ιεραρχίας, πλησιάζοντας παράλληλα και στο τέρμα του υπηρεσιακού τους βίου !

Χρυσοχοΐδης- Οικονόμου «χέρι-χέρι» στο Μαξίμου ;

Το παρασκήνιο των κρίσεων 2021 επιβεβαίωσε την «βελούδινη σύγκρουση» μεταξύ των δύο ηγετών της Κατεχάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λευτέρη Οικονόμου, μια σύγκρουση που κινήθηκε σε εύθραυστες ισορροπίες οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ατύχημα» και διάρρηξη των επι πολλών ετών σχέση τους με τις επακόλουθες συνέπειες σε Κυβέρνηση και Υπουργείο. Παρά τα προβλήματα και τις διαφορετικές επιλογές όμως  κατάφεραν την τελευταία στιγμή να οδηγηθούν «χέρι- χέρι» στο Μαξίμου και να επικυρώσουν τις επιλογές τους.

Σίγουρα πολλά «κέντρα», πολιτικά, αστυνομικά ακόμα και δημοσιογραφικά εποφθαλμιούσαν  μια διάρρηξη σχέσεων μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργού, εφόσον δεν τους δόθηκε ρόλος στις αποφάσεις και επιλογές και να απολαύσουν στο μέλλον τις ανάλογες διευκολύνσεις κυρίως ρουσφετολογικού χαρακτήρα για τους πολιτικούς ,αλλά κομμάτι της πληροφόρησης για τους δημοσιογράφους αφού η αστυνομία αποτελεί κομμάτι κερδοφορίας και  ανταγωνισμού μεταξύ των Μ.Μ.Ε.

 Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πλέον ξεκάθαρα  την επιστροφή του στα αντιπολιτευτικά πράγματα, στηριζόμενος  στη Δημόσια Τάξη ροκανίζοντας τα θεαματικά  στατιστικά  και πολιτικά κέρδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην επένδυση και εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών, μετατρέποντας την σε επιδίωξη  εγκαθίδρυσης αστυνομικού κράτους , ελέγχου της δημόσιας ζωής των πολιτών και περιορισμού των ελευθεριών τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας σε θέση offside.

Εντελώς απομονωμένος και χωρίς ίχνος επιρροής φάνηκε να βγαίνει ο πρώην Αρχηγός και νυν Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αφού δεν κατάφερε να κρατήσει στην ενέργεια ούτε  τον τέως Προϊστάμενο Επιτελείου Τζιοβάρα Παναγιώτη που αποτέλεσε και την μοναδική αποστρατεία στο βαθμό του Αντιστρατήγου. Γενικότερα  και όσο περνάει ο καιρός διακρίνεται μια δυσφορία από κυβερνητικά στελέχη στο όνομα του κ. Τσουβάλα σε σχέση με τις συμμαχίες τις  συνεργασίες και τις επιλογές του που δεν αποκλείεται στο μέλλον να τον οδηγήσουν σε παραίτηση από το κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε το υπηρεσιακό παρελθόν του δεν τον βοηθάει και πολύ στη μακρόχρονη πολιτική του επιβίωση !

 

Εξόρκισαν το  «δαίμονα» της αποστρατείας του Αττικάρχη.

Αστυνομική γκρίνια για το «ψυγείο» των Στρατηγών.

Η καρέκλα του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής , διαχρονικά  ήταν ηλεκτρική, πλέον όμως  είχε αρχίσει να δημιουργεί ένα μύθο που ήθελε τα τελευταία χρόνια η ίδια θέση να «τρώει» τους προϊσταμένους της, άλλωστε  πήραν την άγουσα όλοι σχεδόν οι διατελέσαντες τα τελευταία έτη  στη θέση αυτή. Ίσως και ο παραπάνω λόγος να έδωσε λαβή και να  έντυσε με επιχειρήματα την παραμονή στο Σώμα και την προαγωγή σε Αντιστράτηγο του Γεωργίου Γιάννινα. Από την άλλη προκρίθηκε η ανάγκη να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση στην επιλογή του Αττικάρχη αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη των επιλογών τους όσων τον επέλεξαν. Ήδη η πρώτες βολιδοσκοπήσεις εντόπιζαν δυσφορία πρωτοκλασάτων αξιωματικών να αναλάβουν τη θέση αυτή. Ο Πέτρος Τζεφέρης αποτέλεσε και το παράπλευρο όφελος της προαγωγής του κ. Γιάννινα αφού η θέση του Αττικάρχη  αποτελούσε για αυτόν «άχθος αρούρης», ενώ η παραμονή του στην Διεύθυνση Ασφάλειας  Αττικής  τον αφήνει να κολυμπήσει σε γνωστά νερά που έχει χαρτογραφήσει επαρκώς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από την άλλη η «βοή» των διαμαρτυριών και της αξιωματικής «γκρίνιας» έφτασε σίγουρα στα αυτιά της Πολιτικής Ηγεσίας και της Κυβέρνησης αφού οι ελάχιστες αποστρατείες έχουν  παγιώσει μια ομάδα Στρατηγών με θητεία «Ιεράς Συνόδου » όπως πειραχτικά έχει ειπωθεί και γραφτεί σε παρόμοιες περιπτώσεις. Η επετηρίδα των Αξιωματικών έχει φρακάρει με αποτέλεσμα να σκαρφίζονται τεχνάσματα διατήρησης στο  βαθμόκαι επιμήκυνσης  της υπηρεσιακής τους ζωής .Τρανταχτό παράδειγμα, το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που έδινε  τη δυνατότητα σε όσους Αστυνομικούς Διευθυντές επιθυμούσαν, να εξαιρεθούν των κρίσεων ώστε να αποκτήσουν έτσι περισσότερα συντάξιμα χρόνια ! Με αυτό τον τρόπο  φτάνουν κανονικά στο βαθμό του Υποδιευθυντή, κάνουν μια στάση 2-3 ετών εκεί και μετά συνεχίζουν, χωρίς να αποκλείεται να κριθή αναγκαία μια παρόμοια ρύθμιση σε μεγαλύτερο βαθμό !!!

 

Συνδικαλιστικές αποστρατείες

Την εσωστρεφή ενδοαστυνομική κριτική προκάλεσε η αποστρατεία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών, ένας υψηλός  βαθμός εκείνος του Ταξίαρχου  και μια πρωτοκλασάτη Συνδικαλιστική θέση εκείνη του Προέδρου, των οποίων η συμβίωση και συνταγή συνύπαρξης, αποδείχθηκε πλήρως  αποτυχημένη. Εκτός της δογματικής παραφωνίας να αποτελείς ταυτόχρονα, εργοδότη και εκπρόσωπο εργαζομένων η διαχείριση της διαφαινόμενης από πριν αποστρατείας  έγινε με λάθος τακτική  μεθοδολογία αλλά και πρόσωπα πηγαίνοντας στα άκρα την αντιπαράθεση καταλήγοντας σε στοίχημα επικράτησης του ισχυροτέρου ! Ο Λευτέρης Οικονόμου αποτελεί ήπια συμβιβαστική προσωπικότητα, χωρίς να έχει αποβάλλει όμως το ηπειρώτικο πείσμα και επιμονή όταν αισθάνεται ότι τον αδικούν ή τον θίγουν προσωπικά.

Η αποστρατεία του πρώην Προέδρου της ‘Ένωσης  Αξιωματικών , Βασιλείου Βράτζα, ενώ προνοητικά ο ίδιος είχε απεκδυθεί τον Συνδικαλιστικό του ρόλο νωρίς, παρασύρθηκε ως παράπλευρη απώλεια και ως απότοκος της δυσαρέσκειας του Υπουργικού περιβάλλοντός της Κατεχάκη.

 

Οι «φουρτούνες» και οι προκλήσεις  του μέλλοντος

Με αυτό το προσωπικό και αυτούς τους συσχετισμούς θα αναπτυχθεί η άμυνα της Δημόσιας Τάξης και της Προστασίας του Πολίτη σε ένα μέλλον που δεν θα έχει καμιά σχέση με το παρελθόν και που θα απαιτεί στρατηγική δράση και προνοητικότητα για να αντιμετωπισθούν οι παγίδες του μέλλοντος.

Η αντιπολίτευση διαγκωνίζεται ποιο αριστερό κομμάτι, Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΜΕΡΑ25  θα προσεταιριστεί τους ακραίους αριστερούς, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αντιπαλότητας και των ακραίων συνθημάτων.

ΟΣΥΡΙΖΑ πολώνει το πολιτικό κλίμα και αγωνίζεται να ψαλιδίσει  το πλεονέκτημα της  Κυβέρνησης στο κομμάτι της ασφάλειας, βαφτίζοντας  την αστυνόμευση σε αστυνομοκρατία, στοχοποιώντας παράλληλα  το σύνολο του ένστολου προσωπικού.

Η πανδημία σιγά σιγά θα παραχωρεί έδαφος στις διαδηλώσεις και τους διαδηλωτές, όπως επίσης θα βγάλει από τα λαγούμια  τους, τους μπαχαλάκηδες που θα ψάχνουν αφορμές να ξεκινήσουν πάλι την επαναστατική γυμναστική.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία πρέπει να λειτουργήσει από το ερχόμενο Φθινόπωρο, αντιμετωπίζοντας αυτή  τη φορά όχι την παρανομία εντός των χώρων ορισμένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αλλά και την ωμή συμπαράταξη και στήριξη των αρνητών της, που αντιστοιχεί  σχεδόν από το  σύνολο της Αριστερής  πτέρυγας του Κοινοβουλίου .

Στο  «καράβι» που λέγεται Ελληνική Αστυνομία δόθηκε  η άνεση στην Πολιτική Ηγεσία κυρίως,  να  επανδρωθεί με στελέχη ικανά να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες φουρτούνες  καθοδηγώντας το σε ασφαλή κάθε φορά λιμάνια, οπότε και η ευθύνη των επιλογών θα την ακολουθεί.

Το low&order και οι έμπειροι συνεργάτες του θα είναι παρόντες, ασκώντας  εποικοδομητική κριτική, αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα αλλά προβάλλοντας  και τον απαράμιλλο ζήλο  και αυταπάρνηση  του συνόλου των αστυνομικών, να προσφέρουν το αγαθό της ασφάλειας στους συμπολίτες τους.









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
έχετε καταλάβει οτι οι κρίσεις είναι κάτι που γίνονται καθε χρόνο... και καθε χρόνο λέτε τα ίδια... γιατί έμεινε ο ένας γιατί έκατσε ο αλλος.... όλοι προπονητές τις εξέδρας.... εσας τι σας αφορά ποιος κάθεται στην κατεχακη.... ποιος γυρνάει στους δρόμους θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει