Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εφήμερες διασημότητες - Του Κωνσταντίνου Τζέκη


Κάποτε σε ένα  μεταβατικό πταισματοδικείο ενός χωριού, ο δικηγόρος άρχισε να κάνει ερωτήσεις άσχετες με το αδίκημα του φτωχού γεωργού με αποτέλεσμα να επέμβει η Πταισματοδίκης και να τον παρατηρήσει, γιατί έκανε ερωτήσεις, χωρίς να σχετίζονται με την υπόθεση. Αυτός ομιλώντας στην καθαρεύουσα, ώστε το ακροατήριο, που αποτελούνταν από αγράμματους χωρικούς να τον θαυμάσουν για την ευγλωττία του και την λεπτομερή εξέταση της υπόθεσης, απάντησε προς τους δικαστές. "Δια το θεαθήναι κύριε πρόεδρε".

Φυσικά, δεν είναι πρόθεση μου, να σχολιάσω τον συμπαθή δικηγόρο, που αναζητούσε πελάτες από το εύπορο χωριό, αλλά να σχολιάσω τη συνήθη και δυστυχώς επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για θέματα, που μόνο λύπη, αηδία και αγανάκτηση, μπορεί, να προκαλούν στο ευρύ κοινό.

Πριν λίγο καιρό, μια νεκρή γυναίκα στην Αιτωλοακαρνανία έγινε  το θέμα καθολικής ενασχόλησης των καναλιών με λεπτομέρειες και πιπεράτες ειδήσεις προσπαθώντας να ανακαλύψουν σαν προφήτες ή μυστικοί πράκτορες την κάθε λεπτομέρεια του θανάτους της με αποτέλεσμα να εκθέτουν ανθρώπους και φυσικά την ίδια την νεκρή.

Μετά από λίγο καιρό και όταν οι μετρήσεις των θεάσεων έπεφταν, αφού η κοινή γνώμη κουράστηκε να ακούει τα ίδια αναμασημένα πράγματα, σταμάτησε η  ενασχόληση με το θέμα. Βέβαια συνηγορούντων και των δια το θεαθήναι προσώπων.

Την περίοδο αυτή περνάμε έναν νέο τέτοιο καταιγισμό ενημέρωσης για τον ηθοποιό ή για τους ηθοποιούς που φέρονται σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων τους να βίασαν, ξυλοκόπησαν, έβρισαν, εξευτέλισαν συναδέλφους τους ή άλλους.

Όλα τα κανάλια σε ανταγωνισμό πληροφόρησης να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια και τους δύστυχους ρεπόρτερς να επαναλαμβάνουν να αναγγέλλουν πομπωδώς τις ίδιες πληροφορίες όλοι τους. Φυσικά μαζί με τους δια το θεαθήναι συνηγόρους. Ουσιαστικά δίκες πεζοδρομίου.

Φυσικό είναι να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για πράξεις ανθρώπων, που ήταν προβεβλημένοι και κατείχαν επίκαιρες θέσεις στη δημοσιότητα. Αλλά, βρε αδελφέ, αυτή η ενημέρωση θα πρέπει, να έχει κάποιο όριο. Κάποτε, θα πρέπει, να τελειώνει αυτό το γαϊτανάκι των εκπομπών, που φυσικά δεν θα κιότευαν αν εξευτελίσουν και αυτά τα ίδια τα θύματα.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υποφέρουν τα θύματα περισσότερο από τους θύτες. Πρώτον, ξανά έρχονται στο νου τους οι αποτρόπαιες εικόνες του εξευτελισμού τους, δεύτερον,  υποβιβάζονται  σε ανθρωποειδή και κατηγορούνται για πορνεία κλπ όπως και στις φονταμενταλιστικές μουσουλμανικές χώρες, που λιθοβολείται το θύμα του βιασμού, επειδή βιάσθηκε!!!

Συνεπώς, θα πρέπει, να συμφωνήσουμε ότι η ακραία και λεπτομερή αναπαράσταση των εγκλημάτων αυτών δεν ενθαρρύνουν το θύμα να προβεί σε καταγγελίες βιασμού του ή  εξευτελισμού της προσωπικότητάς του, αφού είναι βέβαιο, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα να είναι η τελειωτική του ταφόπλακα.

Έτσι αποσιωπά και πορεύεται με τον σταυρό στον ώμο τον δικό του Γολγοθά για να αποφύγει τον κοινωνικό αποκλεισμό και φυσικά αφήνοντας τον δράστη να εξακολουθεί να αναπαραγάγει θύματα με ψυχικά χάσματα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τελειώνοντας, θα λέγαμε, ότι σαφώς θα πρέπει, να γίνεται η ενημέρωση, αλλά το λεπτό σημείο είναι η προφύλαξη και ο σεβασμός  του θύματος και η αναγωγή της καταγγελίας του σε πράξη ηρωική και κοινωνικά άκρως αποδεκτή.

Έτσι μόνο να σταματήσουν αυτά τα έχοντα ανάγκη θεραπείας ανθρωποειδή να εξευτελίζουν σώματα και ψυχές   και αντί να εισπράττουν την οργή όλου του κόσμου, να βρίσκουν χειροκροτητές και θαυμαστές των πράξεών τους.

Αυτά.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια