Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιος πρώην αξιωματικού της ΕΛΑΣ διέπρεψε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής


Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη για ένα παιδί της καθώς ο γιος ενός πρώην αξιωματικού, καταξιωμένου στη συνείδηση των συναδέλφων του διέπρεψε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Διαβάστε το δημοσιεύμα από την εφημερίδα Αμαρυσία

Τον Δεκέμβρη του 2020 η ομάδα Plaisiobots, πήρε μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Daegu της Νότιας Κορέας, εκπροσώπησε την Ελλάδα και – όπως έγινε γνωστό στις 3 Ιανουαρίου 2021 – κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό με θέμα «Robot: The Future Transportation». Η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1999. Στον διαγωνισμό του 2020 παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, έλαβαν μέρος 60 ομάδες και περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα κατέκτησε την πρωτιά χάρη στη δημιουργικότητα και το ταλέντο των παιδιών, που κατασκεύασαν το «Buddy the Cane», ένα ρομποτικό μπαστούνι, που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Η ομάδα Plaisiobots αποτελείτο από τον Χρίστο Ρεντζή, την Ίριδα Αγγελοπούλου, την Βασιλική Ηλιάδη και τον Αλκιβιάδη Κωτσικόπουλο, υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας Διάνας Βουτηράκου και του βοηθού προπονητή Ιάσονα Σόμογλου.

Ο Χρίστος Ρεντζής, μαθητής της Β΄ Λυκείου σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής και μέλος της εφηβικής ομάδας του ΚΑΟ Μελισσίων μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε η ομάδα για να φτάσει στην μεγάλη επιτυχία, αναφέρεται στα όνειρά και τις φιλοδοξίες του και εξομολογείται τι του έκανε εντύπωση από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάννης

«Θα το σκεφτόμουν να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την ρομποτική»

Συγχαρητήρια για την μεγάλη διάκριση! Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για εσένα. Με τι θέλεις να ασχοληθείς;

Πηγαίνω στην Β’ Λυκείου και θέλω να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Πώς τα πας με την τηλεκπαίδευση;

Σίγουρα δεν γίνεται η δουλειά που γίνεται με την δια ζώσης εκπαίδευση. Είναι δύσκολο να κάθεσαι τόσες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή χωρίς να έχεις τον καθηγητή face to face για τυχόν απορίες. Είναι καλύτερα όμως από το να μην γινόταν καθόλου μάθημα.

Θεωρείς την γενιά σου άτυχη που έχει πέσει πάνω στην κακή συγκυρία της πανδημίας;

Είμαστε άτυχοι. Δεν είναι μόνο η ποιότητα του μαθήματος που μειώνεται λόγω τηλεκπαίδευσης, αλλά και οι εκδρομές που χάνουμε.

Πώς προέκυψε η ρομποτική στη ζωή σου;

Μέσω του πατέρα μου, που εργάζεται στην εταιρεία «Πλαίσιο». Από αυτόν έμαθα ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μια ομάδα ρομποτικής (Plaisiobots) η οποία θα στελεχωθεί από παιδιά και συγγενείς εργαζομένων της επιχείρησης. Μου πρότεινε να πάω αν μου αρέσει. Το μόνο για το οποίο προβληματίστηκα είναι ο χρόνος που απαιτείται για προπονήσεις και διάβασμα. Τελικά, καταλήξαμε ότι καλό θα ήταν να το δοκιμάσω.

Κάθε πότε κάνατε προπονήσεις;

Η πρώτη μας κοινή προπόνηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2020. Κάναμε προπόνηση επί 4 ώρες κάθε Κυριακή σε έναν χώρο που μας παραχώρησε το «Πλαίσιο».

Πώς σας ήρθε η ιδέα να κατασκευάσετε ένα ρομποτικό μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης;

Όταν μάθαμε για το θέμα του διαγωνισμού που ήταν «το μέλλον των μεταφορών», για να βρούμε την ιδέα με την οποία θα προχωρούσαμε, αποφασίσαμε να βγούμε στον δρόμο και να διαπιστώσουμε ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στις μεταφορές τους.

Σε μια από τις βόλτες μας, πέσαμε πάνω σε μια τυφλή γυναίκα που προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο αλλά δυσκολευόταν, καθώς την είχαν εγκλωβίσει δυο αμάξια που είχαν παρκάρει σε διάβαση πεζών. Έπεσε η ιδέα, να κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να εξελίξουμε και να αυτοματοποιήσουμε το υπάρχον μπαστούνι.

Πώς λειτουργεί το μπαστούνι που δημιουργήσατε;

Το μπαστούνι, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για εξωτερικούς χώρους, αναγνωρίζει εμπόδια και τη θέση τους, προστατεύει το κεφάλι του χρήστη από εμπόδια, ενώ έχει την δυνατότητα να ενημερώνει το χρήστη για το εάν τα φανάρια των πεζών είναι πράσινα ή κόκκινα. Διαθέτει, επίσης ,εφαρμογή εντοπισμού μέσω bluetooth. Στην ερευνά που κάναμε μας βοήθησε αρκετά ένας φίλος της καθηγήτριάς μας που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Με ποιο τρόπο σας βοήθησε;

Ενώ εμείς είχαμε σκεφτεί να τοποθετήσουμε ένα μικρόφωνο ή ακουστικό στο αυτί του χρήστη, μας είπε ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης δεν θέλουν να έχουν άλλους ήχους -πέρα από τους φυσικούς- στο κεφάλι τους. Έτσι, σκεφτήκαμε να βάλουμε δονήσεις πάνω στη λαβή του μπαστουνιού οι οποίες να ειδοποιούν τον χρήστη για το κάθε εμπόδιο με διαφορετικό ήχο κάθε φορά.

Πού αφιερώνεις το χρυσό μετάλλιο;

Στον πατέρα μου, επειδή αυτός με προέτρεψε να ξεκινήσω αυτήν την προσπάθεια. Χωρίς αυτόν δεν θα ξεκίναγα την ρομποτική. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, όμως, οφείλω σε όλη την οικογένεια μου, επειδή με στήριξαν πολύ αφιερώνοντας χρόνο τόσο για τις μετακινήσεις μου όσο και για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να μελετώ.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την καθηγήτριά μου, η οποία πίστεψε σε εμάς και μας παρότρυνε να φτάσουμε έως το τέλος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η πρώτη θέση που κατακτήσαμε, αλλά το γεγονός ότι ίσως στο μέλλον να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάποιους συνανθρώπους μας με αυτό που δημιουργήσαμε.

Θα ήθελες να ξανακατέβεις στο διαγωνισμό;

Θα ήθελα του χρόνου να ξανακατέβω -εάν, φυσικά μου το επιτρέψει ο χρόνος μου γιατί θα πηγαίνω στην Γ΄ Λυκείου και θα προετοιμάζομαι για τις Πανελλήνιες. Εάν η ρομποτική με ενδιαφέρει και στο μέλλον και δω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω, θα το σκεφτόμουν να ασχοληθώ και επαγγελματικά.

Εκτός από την ρομποτική, ασχολείσαι και με το μπάσκετ, καθώς είσαι στο εφηβικό τμήμα του ΚΑΟ Μελισσίων. Θα συνεχίσεις στην ομάδα;

Από τον Αύγουστο του 2019 είμαι στον ΚΑΟ Μελισσίων. Πέρυσι ήμουν στο παιδικό και φέτος στο εφηβικό. Στην αρχή της χρονιάς είχα ένα τραυματισμό στο ισχίο και δεν πρόλαβα να παίξω στους δυο αγώνες που έγιναν. Μόλις επανήλθα, το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω του κορωνοϊού. Θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι με τον ΚΑΟ Μελισσίων Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ομάδα και το κλίμα που έχω συναντήσει.

Τι θέση παίζεις;

Έχω ύψος 1.77 και παίζω στις θέσεις 1 (ποιντ γκαρντ) ή 2 (σούτινγκ γκαρντ).

Την «χρυσή» ομάδα υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη μαθητική ομάδα Plaisiobots, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής τον Δεκέμβριο, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Ήμουν πάντα πολύ κοντά σε όλους τους διαγωνισμούς της ρομποτικής και θέλω να σας πω ότι ενθουσιάζομαι από το ταλέντο, την ευρηματικότητα, το ενδιαφέρον που δείχνουν όλες οι ομάδες της ρομποτικής. Μας κάνετε όλους εξαιρετικά υπερήφανους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη της ομάδας.

Τα παιδιά έκαναν επίδειξη της ευρεσιτεχνίας τους στον πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι η συσκευή διαθέτει αισθητήρες σε στρατηγικά σημεία που εντοπίζουν τα εμπόδια και στέλνουν διαφορετικές, διακριτές δονήσεις στη χειρολαβή, ώστε να ειδοποιείται ο χρήστης. «Το επόμενο βήμα είναι να βγάλετε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μία πατέντα και μετά να το παράξουμε κιόλας», είπε στα μέλη της ομάδας ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό είναι ότι έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον γι’ αυτό που φτιάξαμε. Μας έκανε ερωτήσεις ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια και είχε όρεξη να χρησιμοποιήσει και ο ίδιος το μπαστούνι. Δεν το περίμενα, για να είμαι ειλικρινής. Φανταζόμουν την συνάντησή μας πιο τυπική» λέει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Χρίστος Ρεντζής.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια