Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (2014): «Πάνω απ’ όλα η βούληση του ασθενή»


Aναδημοσίευσηαπό eksegersi.gr

Βρισκόμαστε στις 5 Δεκέμβρη του 2014. Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 26η μέρα απεργίας πείνας. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων παίζει το τελευταίο της χαρτί, βάζοντας μπροστά τους εισαγγελείς να διατάξουν τους γιατρούς να «σπάσουν» την απεργία πείνας με ιατρικές παρεμβάσεις (κάθε ομοιότητα με σημερινές καταστάσεις ΔΕΝ είναι συμπτωματική).

 

Ο τότε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος (στέλεχος της ΝΔ – στην ίδια ομάδα με τον Πατούλη), δηλώνει:

 

«Η βούληση του ασθενή είναι πάνω και από το υπέρτατο καθήκον του γιατρού για την ανάνηψη και σωτηρία του».

 

Κάνει, μάλιστα, ευθεία αναφορά στη Διακήρυξη της Μάλτας για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών:

 

«Επίσης, η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών στη διακήρυξη της Μάλτας, αναφέρει ότι η αρχή της φιλανθρωπίας προτρέπει τους ιατρούς να κάνουν ανάνηψη, αλλά ο σεβασμός της αυτονομίας κάθε ατόμου συγκρατεί τους ιατρούς από παρέμβαση όταν έχει δοθεί άρνηση αξιόπιστη και με πλήρη ενημέρωση».

Σήμερα, οι γιατροί της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας πιέζονται να παραβιάσουν τη βούληση του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, προχωρώντας σε ιατρικές πράξεις που θα «σπάσουν» την απεργία πείνας, στο όνομα του κινδύνου ζωής. Αυτό το νόημα είχε η προβοκατόρικη ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου, νωρίτερα σήμερα, η οποία διαψεύδεται από την πραγματικότητα: τίποτα δεν έχει αλλάξει στη συμπεριφορά των θεραπόντων γιατρών έναντι του Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

Θα το πούμε για μια φορά ακόμη: Η ΟΕΝΓΕ έχει υποχρέωση να παρέμβει άμεσα και να στηρίξει τους συναδέλφους της στη Λαμία, ξεκαθαρίζοντας προς την κυβέρνηση (ο διοικητής του νοσοκομείου είναι απλώς delivery boy), ότι η μόνη υποχρέωση που έχουν οι γιατροί είναι να σεβαστούν απόλυτα τη βούληση του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

Η ζωή του Κουφοντίνα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, όχι των γιατρών. Αυτό οφείλει να διακηρύξει η ΟΕΝΓΕ, υπερασπιζόμενη την ιατρική δεοντολογία και ηθική.

 

Δεν είναι δυνατόν η αριστερή (όπως αυτοπροσδιορίζεται) πλειοψηφία στην ΟΕΝΓΕ του 2021 να είναι «πίσω» από τον δεξιό Βλασταράκο του 2014, ο οποίος τοποθετούνταν ξεκάθαρα, αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Μάλτας για τους απεργούς πείνας.

 

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε δημοσίευμα του «Βήματος» με τη δήλωση Βλασταράκου:

 













Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι καλά, η απεργία πείνας με τα goodys στον κάδο δίπλα...