Κύκλωμα με Έλληνες πρωταγωνιστές υπεξαίρεσε 12 εκατ. ευρώ από αμερικανικές τράπεζες


Eγκληματική οργάνωση, με πρωταγωνιστές Έλληνες, κατάφερε να υπεξαιρέσει 12 εκατομμύρια ευρώ από αμερικάνικες τράπεζες . Παρά το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο της Αμερικής και τους ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς το κύκλωμα,   κατάφερε να ξεγελάσει τις τράπεζες των ΗΠΑ .

Σε μεγάλη επιχείρηση της Europol έγιναν 105 συλλήψεις και 88 έρευνες σε σπίτια σε όλο τον κόσμο.


Τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών.

Για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες – κέλυφος, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Καθοριστική ήταν η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Οικονομικής Αστυνομίας που ταυτοποίησε και συνέλαβε 11 Έλληνες στην Αθήνα. Οι Έλληνες προδόθηκαν όταν εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι για διακοπές, εκμεταλλευόμενοι και την άρση των μέτρων για τον κορωνοιό.

Στην κατοχή κάποιων εξ αυτών βρέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα. Μάλιστα, φέρονται να είχαν σχέση με έναν από τους αρχηγούς της οργάνωσης, αλβανικής καταγωγής, που συνελήφθη στην Ισπανία.