Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Χαρά Καφαντάρη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στην εκπομπή «Στο Κόκκινο Τραπέζι» με τη Βούλα Κεχαγιά.


Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στην εκπομπή «Στο Κόκκινο Τραπέζι» με τη Βούλα Κεχαγιά.

 

Για τις τελευταίες αποκαλύψεις για τους εμβολιασμούς των γαλάζιων στελεχών και την αποτυχία της Κυβέρνησης και στην αντιμετώπιση της πανδημίας:

 

·         Αυτό είναι το επιτελικό κράτος τους! Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να λογοδοτεί, ένα κράτος «αρίστων» που κυριαρχεί η αντίληψη «δεν λογοδοτώ», αντίληψη επικίνδυνη και για τη Δημοκρατία. Υπάρχει αντίφαση και η λογική «L'état, c'est moi – το κράτος είμαι εγώ» από την πλευρά της Κυβέρνησης και ο λαός από κάτω ακολουθεί σαν να μην έχει λόγο.

 

·         Η αποτυχία των μέτρων, η αποτυχία του επιτελικού κράτους στη διαχείριση της πανδημίας φαίνεται από τις διαρκείς αλλαγές και αλληλοαναιρέσεις πράγμα που δείχνει ότι κάτι δεν έγινε σωστά και στο θέμα της πανδημίας.

 

·         Υπάρχει θέμα στη διαχείριση της πανδημίας με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι, με τη λειτουργία των σχολείων, τα ΜΜΜ και βέβαια με τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, πράγμα που δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο στη διαχείριση της πανδημίας, δεν γίνονται στοχευόμενες ενέργειες.

 

·         Τι γίνεται στους μεγάλους εργασιακούς χώρους; στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες; Εκεί που δουλεύουν πολλοί άνθρωποι και δεν μπορεί να υπάρξει τηλεργασία; Γίνονται τεστ; Γίνονται ιχνηλατήσεις όπως πρέπει να γίνονται;

 

·         Δεν πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών; Υπάρχει τριψήφιος αριθμός διασωληνομένων αυτή τη στιγμή. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μόνιμους γιατρούς δεν έχει προσλάβει.

 

·         Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση και της υγείας.

 

 

 

Για τη Δυτική Αθήνα:

 

·         Η δημόσια υγεία στη Δυτική Αθήνα αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Το Αττικό Νοσοκομείο είναι πλήρες από ΜΕΘ και κινδυνεύει, ενώ είναι ένα εμβληματικό νοσοκομείο, να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid.

 

·         Υπάρχει, όμως, ένα μικρό, αλλά πολύ λειτουργικό νοσοκομείο στη Δυτική Αθήνα, το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας, που το 2013 ο κ. Γεωργιάδης το έκλεισε και τώρα, στην περίοδο της πανδημίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά την χρησιμότητά του, καθώς χρησιμοποιείται για ήπια περιστατικά Covid.

 

·         Η Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα την Δυτική Αθήνα και την υποβάθμισή της, θα συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή, στις 09:00, και θα προβληθεί ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.

 

 

 

Για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα:

 

·         Ο Δ. Κουφοντίνας έχει δικαστεί, έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματά του αλλά η δημοκρατία μας οφείλει να είναι ανεκτική, όχι εκδικητική. Σε ένα κράτος δικαίου οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.

 

 

 

Για την υπόθεση Λιγνάδη

 

·         Ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια για το ποιος διόρισε τον Λιγνάδη, ενώ προσπάθησε να στηρίξει την κ. Μενδώνη, ωστόσο η ίδια δήλωσε ότι τον είχε γνωρίσει μόλις τρεις μέρες πριν. Άρα πως ενέκρινε την τοποθέτησή του;

 

·         Στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, βλέπουμε ότι ό,τι δεν μας αρέσει το αλλάζουμε. Θέλουμε κάποιος να τοποθετηθεί σε κορυφαία θέση χωρίς να έχει πτυχίο; Αλλάζουμε το νόμο!

 

 

 

Για την ενδοοικογενειακή βία και την Αστυνομία:

 

·         Επί ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύθηκαν Τμήματα Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ. Το θέμα έχει προχωρήσει, όμως τι γίνεται στο εξής; Υπάρχει το προσωπικό που απαιτείται σε αυτά τα Τμήματα ή υπάρχει παράλληλη απασχόληση; Έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση οι αστυνομικοί που επανδρώνουν αυτά τα Τμήματα;

 

·         Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και συγκεκριμένα, αυτά τα Τμήματα να προχωρήσουν από την απλή συλλογή και καταγραφή στατιστικών στοιχείων και στην επαφή με τα θύματα, έχοντας την απαραίτητη εκπαίδευση οι αστυνομικοί να χειριστούν αυτές τις καταστάσεις, ώστε η γυναίκα που βιώνει ενδοοικογενειακή βία να έχει εμπιστοσύνη ότι πηγαίνοντας στο Αστυνομικό Τμήμα, θα την καταλάβουν, θα της δώσουν κατευθύνσεις. Να μην φοβηθεί.

 

·         Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μέσω των θεσμών της Πολιτείας, όπως είναι η Αστυνομία, ώστε οι πολίτες να μην φοβούνται να απευθυνθούν εκεί.

 

 

 

Σχετικά με τη Μήδεια, το κλείσιμο της Εθνικής Οδού και την στοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ:

 

·         Το να κλείνει η Εθνική Οδός, με απόφαση του κ. Χρυσοχοϊδή, για να «μην χρειαστεί να κλείσει», δεν είναι λογική. Η Εθνική Οδός, που είναι ο κύριος οδικός άξονας της χώρας, υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Υπάρχουν κάποιοι παραχωρησιούχοι, οι οποίοι δεσμεύονται με νόμο να διατηρούν ανοιχτή την οδό και σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν κάποια πρόστιμα.

 

·         Δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2021, στην Αττική, να παραμένουν επί 7 μέρες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Από τη μία η Πολιτική Προστασία, από την άλλη ο ΔΕΔΔΗΕ, που υπέστη και συγκεκριμένη στοχοποίηση, ενώ κατέχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

 

 

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με το σχετικό βίντεο και το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

 



 

 

Η Βουλευτής Δυτικής Αθήνας αρχικά ενημέρωσε τους ακροατές/ιες, για την Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής της Δυτικής Αθήνας, που διεξάγεται σήμερα και αύριο, καθώς και για τη δυνατότητα παρακολούθησης της είτε μέσω του Left είτε μέσω Facebook.

 

Στην συνέχεια, η Χαρά Καφαντάρη αναφερόμενη στην παραβίαση της σειράς προτεραιότητας των εμβολιασμών από γαλάζια στελέχη στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Αυτό είναι το επιτελικό κράτος τους! Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να λογοδοτεί, ένα κράτος «αρίστων» που κυριαρχεί η αντίληψη «δεν λογοδοτώ», αντίληψη επικίνδυνη και για τη Δημοκρατία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, υπάρχει μια σειρά και οι πολίτες περιμένουν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν. Αντί, λοιπόν, να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, άτομα με βεβαρημένη υγεία, άνθρωποι που ζούνε σε ιδρύματα, φυλακές, δομές κλπ., οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί κλπ., βλέπουμε ότι βρίσκουν την ευκαιρία κάποιοι «άριστοι» να εμβολιάζονται, με τις οικογένειές τους, εκτός σειράς και πρωτοκόλλου.

 

Υπάρχει ευθύνη και από την Πολιτική Προστασία και τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Χαρδαλιά, γιατί έχει εστιάσει – και σωστά – στην αντιμετώπιση του Covid, όμως ενώ συμβαίνουν αυτές οι παρατυπίες, κουνά το δάχτυλο στους πολίτες απαγορεύοντάς τους την κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6μμ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ. Γιατί οι εργαζόμενοι πολίτες το Σάββατο περιμένουν για τις υποχρεώσεις εκτός της εργασίας τους, όσοι, βέβαια, εργάζονται, γιατί η ανεργία αυξάνεται. Υπάρχει, δηλαδή, αντίφαση και η λογική «L'état, c'est moi – το κράτος είμαι εγώ» από την πλευρά της Κυβέρνησης και ο λαός από κάτω ακολουθεί σαν να μην έχει λόγο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στηρίξαμε εξ’ αρχής τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από ένα σημείο κι έπειτα, όμως, βλέπουμε ένα σωρό παλινωδίες σε όλα τα επίπεδα, πώς άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι, το άνοιγμα των σχολείων, την κατάσταση στις συγκοινωνίες κλπ.

 

Η αποτυχία των μέτρων, η αποτυχία του επιτελικού κράτους στη διαχείριση της πανδημίας φαίνεται από τις διαρκείς αλλαγές και αλληλοαναιρέσεις, πράγμα που δείχνει ότι κάτι δεν έγινε σωστά και στο θέμα της πανδημίας. Γιατί λένε ότι με 2 βδομάδες lockdown θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα και αποφασίζεται παράταση, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται; Άρα, υπάρχει ζήτημα διαχείρισης. Η Κυβέρνηση δεν κάνει κάποια πράγματα που όφειλε να είχε ήδη κάνει.

 

Συγκεκριμένα, ο τουρισμός άνοιξε χωρίς σχέδιο, χωρίς ελέγχους και τεστ σε όσους έρχονταν στη χώρα, την στιγμή που ήμασταν σε πολύ καλή θέση αναφορικά με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

 

Άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο κι ενώ είχαν τόσους μήνες να προετοιμαστούν, να εξασφαλίσουν καινούριες αίθουσες και να προσλάβουν περισσότερους εκπαιδευτικούς ώστε να υπάρχει μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη, το μόνο που έκανε η κ. Κεραμέως ήταν να ψηφίσει τον Ιούνιο τη αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις!

 

Εργάτες έρχονταν από άλλες χώρες στη χώρα μας χωρίς να ελέγχονται και το πολύ σοβαρό ζήτημα, που και ο ΠΟΥ αναγνώρισε, είναι ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Είναι και το θέμα των μεγάλων εργασιακών χώρων. Τι γίνεται στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες; Εκεί που δουλεύουν πολλοί άνθρωποι και δεν μπορεί να υπάρξει τηλεργασία; Γίνονται τεστ; Γίνονται ιχνηλατήσεις όπως πρέπει να γίνονται; Η Κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο στη διαχείριση της πανδημίας, δεν γίνονται στοχευόμενες ενέργειες. Και σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση απέτυχε και χρησιμοποίησε επικοινωνιακά αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

 

Ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας;

 

Η δημόσια υγεία στη Δυτική Αθήνα – που είναι μια περιοχή υποβαθμισμένη συνειδητά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Το Αττικό Νοσοκομείο είναι πλήρες από ΜΕΘ και κινδυνεύει, ενώ είναι ένα εμβληματικό νοσοκομείο, τείνει να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid. Υπάρχουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα κλπ., οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετηθούν, αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, την οποία η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από κέντρα υγείας σε νοσοκομεία, και μετατρέπει το Αττικό και σε κέντρο εμβολιασμού.

 

Υπάρχει, όμως, ένα μικρό, αλλά πολύ λειτουργικό νοσοκομείο στη Δυτική Αθήνα, το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας, που το 2013 ο κ Γεωργιάδης το έκλεισε μαζί με πολλά άλλα νοσοκομεία. Κρατήθηκε ανοικτό τελικά στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λύσαμε ζητήματα κτιριακά και άλλα, και τώρα, στην περίοδο της πανδημίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά την χρησιμότητά του, καθώς χρησιμοποιείται για ήπια περιστατικά Covid.

 

Σε αυτήν την κρίση που αντιμετωπίζουμε πάλι, γιατί βλέπουμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται, τι κάνει η Κυβέρνηση; Δεν πρέπει να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών; Υπάρχει τριψήφιος αριθμός διασωληνομένων αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μόνιμους γιατρούς δεν έχει προσλάβει, ανανεώνει συμβάσεις σε επικουρικούς ή μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχει ο βραχνάς των μνημονίων και των θεσμών. Στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση και της υγείας. Αυτό είναι επίσης πολύ σοβαρό θέμα που δυστυχώς αναδεικνύεται μέσω της πανδημίας, καθώς δεν προσλαμβάνουν μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Οι ελλείψεις είναι τρομερές και ειδικά στην πρωτοβάθμια δημόσια υγεία τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε πανελλαδικό επίπεδο».

 

Απαντώντας σε ερώτημα ακροατή, σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το άνοιγμα του τουρισμού, η Βουλευτής ανέφερε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό ήταν να γίνεται έλεγχος, τεστ και ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού που θα μπορούσε να στηρίξει και τις τουριστικές δομές αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εστίαση. Γιατί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία των επιμελητηρίων και των φορέων, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, και δεν αρκεί ένα επίδομα ή η μετάθεση κάποιων υποχρεώσεων. Χρειάζεται στήριξη, η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα βάσει κριτηρίων, χρειάζεται στήριξη και στις ασφαλιστικές εισφορές».

 

Σχετικά με το θέμα του Δ. Κουφοντίνα, η Χαρά Καφαντάρη τόνισε: «Η δημοκρατία μας δεν είναι εκδικητική, δεν είναι φοβική. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο η χώρα μας να είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα έχει θύμα απεργό πείνας. 40 χρόνια πέρασαν από εκείνη την εποχή, επί Θάτσερ . Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει δικαστεί, έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματά του αλλά η δημοκρατία μας οφείλει να είναι ανεκτική, όχι εκδικητική. Η Κυβέρνηση όταν μιλάει για νόμους πρέπει να τηρεί και τους νόμους, γιατί σε ένα κράτος δικαίου οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και αυτό που διεκδικεί ο απεργός πείνας είναι να τηρηθεί ο νόμος. Πρέπει να κυριαρχήσει η λογική και οι δημοκρατικοί θεσμοί με την αξία της ανθρώπινης ζωής ως το ύψιστο.

 

Σχετικά με το MeToo και την υπόθεση Λιγνάδη, η Χαρά Καφαντάρη ανέφερε: «Το συγκεκριμένο θέμα έχει συνταράξει την κοινωνία. Προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής (με θέμα τη Δημοκρατία, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός) έμεινε αναπάντητο το ερώτημα, ποιος πήρε την απόφαση να τοποθετηθεί ο κ. Λιγνάδης στο Εθνικό Θέατρο ως καλλιτεχνικός διευθυντής Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να στηρίξει την κ. Μενδώνη, ωστόσο η ίδια δήλωσε ότι τον είχε γνωρίσει μόλις τρεις μέρες πριν. Άρα πως ενέκρινε την τοποθέτησή του; Το κυριότερο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι υπήρχε Νόμος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την προηγούμενη Υπουργό Πολιτισμού, για διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη της διεύθυνσης του Εθνικού Θέατρο από άτομο εγνωσμένου κύρους. Δεν αμφισβητώ τις καλλιτεχνικές ικανότητες του κ. Λιγνάδη, αλλά ποιος το έβαλε σε αυτήν τη θέση; Πλανάται αυτό το ερώτημα.

 

Αν συνδέσουμε το θέμα συνολικά με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, βλέπουμε ότι ό,τι δεν μας αρέσει το αλλάζουμε. Θέλουμε κάποιος να τοποθετηθεί σε κορυφαία θέση χωρίς να έχει πτυχίο; Αλλάζουμε το νόμο! Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατικό κράτος, με κανόνες, με τήρηση των νόμων. Είναι ένα κράτος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Υπάρχουν στελέχη της ΝΔ και βουλευτές και ευρωβουλευτής που παίρνουν αποστάσεις από τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Υπάρχουν νόμοι σε αυτήν τη χώρα και πρέπει να τηρούνται. Προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν νομίζω ότι κατάφερε να πείσει. Το ερώτημα του ποιος τοποθέτησε τον Λιγνάδη στο Εθνικό παραμένει. Η δικαιοσύνη, αν και καθυστέρησε ιδιαίτερα, έχει αναλάβει και θα αποφανθεί.

 

Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν στόματα, να έχει την εμπιστοσύνη κάποιος να προβεί σε καταγγελία. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, με αφορμή και την 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύθηκαν Τμήματα Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ. Το θέμα έχει προχωρήσει, όμως τι γίνεται στο εξής; Υπάρχει το προσωπικό που απαιτείται σε αυτά τα Τμήματα ή υπάρχει παράλληλη απασχόληση; Έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση οι αστυνομικοί που επανδρώνουν αυτά τα Τμήματα; Έχω καταθέσει σχετική ερώτηση προς το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα. Μας απάντησαν για το πόσοι αστυνομικοί έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση, θέλει όμως περαιτέρω ενίσχυση και συγκεκριμένα, αυτά τα Τμήματα να προχωρήσουν από την απλή συλλογή και καταγραφή στατιστικών στοιχείων σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και στην επαφή με τα θύματα, έχοντας την απαραίτητη εκπαίδευση, όπως αναφέραμε, οι αστυνομικοί να χειριστούν αυτές τις καταστάσεις, ώστε η γυναίκα που βιώνει ενδοοικογενειακή βία να έχει εμπιστοσύνη ότι πηγαίνοντας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της, θα την καταλάβουν, θα της δώσουν κατευθύνσεις. Να μην φοβηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μέσω των θεσμών της Πολιτείας, όπως είναι η Αστυνομία, ώστε οι πολίτες να μην φοβούνται να απευθυνθούν εκεί.

 

Ακόμη ένα σοβαρό θέμα είναι το τι γίνεται στους χώρους εργασίας σχετικά με τις παρενοχλήσεις. Η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη δέουσα βαρύτητα και συγκεκριμένες πολιτικές, όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη».

 

Ερωτώμενη για τη ΜΗΔΕΙΑ και συγκεκριμένα το κλείσιμο της Εθνικής Οδού και το ρόλο γενικότερα της Πολιτικής Προστασίας, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε: «Μετά βαΐων και κλάδων ψηφίστηκε ένας νόμος αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας το 2020, που θα έλυνε όλα τα προβλήματα – όπως έλεγε ο κ. Χαρδαλιάς – ωστόσο εφαρμοστικές διατάξεις δεν υπάρχουν ακόμα. Δεν είναι κακό να υπάρχει Υφυπουργείο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών γιατί είναι θέμα που αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με την απασχόληση κυρίως με την πανδημία όμως, στους τομείς της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών τα αποτελέσματα δεν μπορώ να πω ότι είναι ενθαρρυντικά. Το να κλείνει η Εθνική Οδός, με απόφαση του κ. Χρυσοχοϊδή, για να «μην χρειαστεί να κλείσει», δεν είναι λογική. Η Εθνική Οδός, που είναι ο κύριος οδικός άξονας της χώρας, υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Υπάρχουν κάποιοι παραχωρησιούχοι, οι οποίοι δεσμεύονται με νόμο να διατηρούν ανοιχτή την οδό και σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν κάποια πρόστιμα. Και το κορυφαίο ζήτημα, που κι αυτό επικοινωνιακά χρησιμοποιήθηκε από την Κυβέρνηση χωρίς όμως να πείσουν, είναι αυτό που είδαμε στην Αττική. Δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2021, στην Αττική, να παραμένουν επί 7 μέρες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Από τη μία η Πολιτική Προστασία, από την άλλη ο ΔΕΔΔΗΕ, που υπέστη και συγκεκριμένη στοχοποίηση, ενώ κατέχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δυσφημείς κάτι – πάγια τακτική των κυβερνήσεων της Δεξιάς – για να μπορέσεις να το ιδιωτικοποιήσεις, να το πουλήσεις κλπ. Και αυτή τη στιγμή επίκειται η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Από την άλλη, απαιτείται τεχνικός εξοπλισμός, έξυπνοι μετρητές, υπογειοποιήσεις, ένα μεγάλο πρόγραμμα το οποίο πρέπει να γίνει. Μόλις ανέλαβε η Κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκής, τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτός από το 20% κατά μέσο όρο αύξησης του ηλεκτρικού, αυξήθηκε δυσανάλογα και ο μισθός των λεγόμενων golden boys. Προσελήφθησαν με τεράστια ποσά πολλά στελέχη και στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή, για τα golden boys έχουμε, αλλά για τους τεχνικούς όχι… Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις.

 

Εμείς θα αναδείξουμε όλα αυτά τα ζητήματα, γιατί η Κυβέρνηση αναιρεί νόμους που έχει ψηφίσει. Τώρα φέρνει νόμο το Υπ. Εσωτερικών, για τον οποίο θα ενημερωθούμε την Τετάρτη, για το συντονισμό φορέων (Αυτοδιοίκηση, Πολιτική Προστασία κλπ). Αν μη τι άλλο, η Πολιτική Προστασία σε αυτό πρέπει να πετύχει, στο κομμάτι του συντονισμού. Υπεγράφη στα τέλη Ιανουρίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 595 εκ. για τον Covid αλλά και για τις φυσικές καταστροφές. Πως θα αξιοποιηθούν όλα αυτά;»

 

Κλείνοντας, η Χαρά Καφαντάρη αναφέρθηκε στην Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα την Δυτική Αθήνα και την υποβάθμισή της, που κατέθεσε και η οποία θα συζητηθεί στη βουλή την Παρασκευή, στις 09:00, και θα προβληθεί ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει, καθώς θα αναδειχθούν πολλά ζητήματα για τη Δυτική Αθήνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές και οι πολίτες.

 

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια