Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H νέα Γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες - Ρελάνς των ΗΠΑ περιμένει η Αθήνα


Άκρως δελεαστική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση των Γάλλων και της Naval Group για τη νέα φρεγάτα του Στόλου. Το Παρίσι επανήλθε τις τελευταίες ημέρες του 2020 και πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό ένα deal το οποίο προβλέπει τη πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών Belhara με κόστος 3,5 δις. ευρώ.

Η νέα Γαλλική πρόταση προβλέπει δύο φρεγάτες Belhara με διαμόρφωση FDI όπως δηλαδή τις έχει παραγγείλει το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό και ακόμη δύο «φορτωμένες» με επιπλέον οπλικά συστήματα όπως επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το κόστος των όπλων τα οποία θα παραγγείλει η Αθήνα με τους Γάλλους να αποδεσμεύουν και τους «φονικούς» Scalp Naval εάν τους επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Η νέα Γαλλική πρόταση ρίχνει σημαντικά το κόστος αφού αντί για δύο προβλέπει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και μάλιστα τουλάχιστον μία από αυτές δεν έχει αντίρηση να κατασκευαστεί σε Ελληνικό ναυπηγείο εάν υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Και έρχεται να ανταγωνιστεί την Αμερικανική πρόταση για τις τέσσερις MMSC και μάλιστα με πλοία τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στα χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Όμως το μεγάλο ερωτηματικό και η παράμετρος η οποία «καίεί» το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι η παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο Στόλος και το Ελληνικό επιτελείο βάζει ως προαπαιτούμενο. Η Γάλλοι φέρονται να έχουν προτείνει στην Ελλάδα την παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette όπως αναφέραμε ήδη στο Newpost και μάλιστα δέχονται να αναλάβουν το κόστος εκσυγχρονισμού τους σε Γαλλικά ναυπηγεία. Τα πλοία θα είναι διαθέσιμα όπως αναφέρεται σε περίπου ένα χρόνο. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως επιμένει στην παραχώρηση φρεγατών Fremm και αφήνει ως εναλλακτική τις φρεγάτες La Fayette.Η Αθήνα περιμένει μέσα στον Ιανουάριο την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία θα φέρει και την τελική πρόταση που έχει το Παρίσι για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Η Φλοράνς Παρλί θα παρευρεθεί στην υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η νέα Γαλλική πρόταση βάζει ‘’φωτιά’’ στη ‘’ναυμαχία’’ που έχει το Παρίσι με τους Αμερικανούς για τα νέα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού και ξεκάθαρα όπως επισημαίνουν επιτελείς λειτουργεί θετικά στην κατεύθυνση να προχωρήσει ο Στόλος στην καλύτερη δυνατή επιλογή. Άλλωστε η πολιτική ηγεσία η οποία θα λάβει την τελική απόφαση βάζει ως προτεραιότητα την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό των πλοίων που επιθυμεί και πάνω σε αυτό το δεδομένο θα διαπραγματευτεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Η Αθήνα περιμένει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου για να διαπιστώσει εάν οι Αμερικανοί αλλάξουν γραμμή και ανάψουν τελικά το «πράσινο» φως για παραχώρηση αντιτορπιλικώνArleigh Burke. Παραχώρηση την οποία έως σήμερα αρνούνταν παρά τις έντονες πιέσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετική μέσα στη συμφωνία να περιέχεται και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων MEKO κλάσης ΥΔΡΑ. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν το μεγάλο deal για την απόφαση  απόκτησης των νέων πλοίων να έχει «κλειδώσει» έως το Πάσχα.

 

Κώστας Σαρικάς

https://newpost.gr









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδη θα παρουμε ενα πλοιο χωρις οπλα, γιατι για ψαρεμα θα παμε, μπορει να εχω λαθος μεγαλο, δεν εχω καμια γνωση, απλα εκφραζω προσωπικη εκτιμηση οπως διαβαζβ το αρθρο μη γνωριζοντας τα θεματα, αν αγορασουμε αυτα τα πλοια τα πλεονεκτηματα τους δεν ειναι μαζι με τα οπλικα συστηματα που εχουν, τι ειδους οπλικα συστηματα θα εχουν χωρις τα οπλα αυτα και υποστηριζουν αλλα οπλα ή πυρομαχικα με μικροτερο κοστος αλλων εταιρειων, γιατι αυτα μαλλον θα εχουν και καποιου ειδους λογισμικο, αφου ειναι ηλεκτρονικα τα παντα πιστευω, δεν ειναι βαζω κατι και παταω την σκανδαλη, συγνωμη δεν γραφω για να επικρινω κανεναν, απλα αποριες εκφραζω με το φτωχο μυαλο μου, μη εχοντας καμια σχεση με αυτα