Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη φύλαξη ευπαθών στόχων


Έρευνα για το θέμα της φύλαξης ευπαθών στόχων από στατικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, έπειτα από καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας. Πρόσφατα, με κατεπείγον αίτημά της, η Εισαγγελία ζήτησε από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών να της κοινοποιήσουν τα ονόματα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που συγκροτούν τις επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν πόσες δυνάμεις και σε ποιους στόχους θα διατεθούν.

«Παρακαλούμε να επισυνάψετε κατάλογο με τα πλήρη στοιχεία των απαρτιζόντων την εκάστοτε επιτροπή, η οποία γνωμοδότησε για τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν σε κάθε επιχείρηση», αναφέρεται στο έγγραφο της Εισαγγελίας με ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» που τέθηκε υπόψη της «Κ». 

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας με αφορμή την επίθεση με καλάσνικοφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαρ. Τρικούπη, το 2017. Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., κατήγγειλαν ότι η φύλαξη ευπαθών στόχων γίνεται με πλημμελή τροπο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να διατρέχουν ανά πάσα στιγμή κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα ή και για την ίδια τους τη ζωή. Για την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν συγκεκριμένα ότι «ένας άνθρωπος κατάφερε να εμφανιστεί σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, πεζός, με πυροβόλο τύπου καλάσνικοφ, να στοχεύσει ανενόχλητος τους αστυνομικούς και να πυροβολήσει τρεις φορές. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα». 

Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται στη μήνυσή τους οι καταγγέλοντες αστυνομικοί είναι ότι στην αρμοδιότητα των διμοιριών -σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση- δεν συμπεριλαμβάνονται οι φυλάξεις στόχων και ως εκ τούτου είναι παράνομη η διάθεσή τους σε τέτοιες αποστολές. 

«Ο φυλασσόμενος στόχος και χώρος ουδέποτε αξιολογείται ως προς τη δυσκολία φύλαξής τους, ενώ ο διατιθέμενος εξοπλισμός εκτός από ελλιπής, είναι συχνά προβληματικός, είτε ο ασύρματος, είτε το περιπολικό, είτε οτιδήποτε άλλο οφείλει να φερει ο αστυνομικός», αναφέρεται στην καταγγελία – μήνυση των αστυνομικών.

Η έρευνα για την υπόθεση παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στάσιμη. Πρόσφατα ωστόσο, ανετέθη σε νέο εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε από τους συνδικαλιστές τα ονόματα των αξιωματικών που συγκροτούν τις αρμόδιες επιτροπές. Εκείνοι με τη σειρά τους παρέπεμψαν για το θέμα σε Αρχηγείο και ΓΑΔΑ. 

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια