Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί μπήκαν στο Καπιτώλιο και δεν κατάφερε κανείς να μπει στην ελληνική Βουλή


«Είμαστε πιο έμπειροι στην αντιμετώπιση επεισοδίων από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας». Αυτό έλεγαν χθες Ελληνες αστυνομικοί σχολιάζοντας όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν προχθές στο Καπιτώλιο, τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας. Συνέκριναν μάλιστα τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον με την περίοδο των «Αγανακτισμένων», όταν το κτίριο της Βουλής πολιορκήθηκε κατ’ επανάληψη από χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην ψήφιση των μνημονίων. «Οι εικόνες από τις ΗΠΑ μού ξύπνησαν μνήμες από την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2011, όταν εξαγριωμένοι πολίτες είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Θυμήθηκα πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς μια τέτοια κρίση», δήλωσε χθες στην «Κ» αντιστράτηγος ε.α. που είχε τότε την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων και την προστασία του κτιρίου της Βουλής από τους διαδηλωτές. «Από το 2008 και έπειτα είχαμε αντιμετωπίσει χιλιάδες διαδηλώσεις και επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και είχαμε αναθεωρήσει τα σχέδια φύλαξης της Βουλής, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα σκαλιά που βρίσκονται πίσω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη (ΜΑΣ). Οταν προέκυψαν τα γεγονότα με τους “Αγανακτισμένους” είχαμε πλέον καλό σχεδιασμό», δηλωσε χαρακτηριστικά. Ποιος ήταν αυτός; «Είχαμε τοποθετήσει τα κάγκελα, για τα οποία λοιδορηθήκαμε, περιμετρικά του Κοινοβουλίου, ενώ είχαμε σε ετοιμότητα δυνάμεις στο προαύλιο της Βουλής και τον Εθνικό Κήπο. Θα τις ενεργοποιούσαμε μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όπως συνέβη το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου 2011, όταν μπροστά στο ΜΑΣ εμφανίστηκαν άνδρες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ προκειμένου να σηκώσουν τα κιγκλιδώματα που είχαν ριξει οι διαδηλωτές. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή, αλλά χρειάστηκε να στείλουμε το μήνυμα ότι ήμασταν υπεράριθμοι και ικανοί». 

Ο απόστρατος πλέον αντιστράτηγος παρατήρησε ακόμα ότι στα γεγονότα της πλατείας Συντάγματος ευτυχώς δεν υπήρξε ένας οργανωμένος φορέας ή ένας ηγέτης να δώσει το έναυσμα για την είσοδο στο Κοινοβούλιο, όπως συνέβη με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το 2012 Ελληνας αξιωματικός ταξίδεψε στο Ελσίνκι προκειμένου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να μεταφέρει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του την εμπειρία που είχε αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση επεισοδίων. Κοινές είναι οι διαπιστώσεις και των αστυνομικών που υπηρετούν στα ΜΑΤ. Ο Δημοσθενης Πάκος, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας και «μάχιμος» –την ίδια περίοδο– αστυνομικός των ΜΑΤ λέει στην «Κ» ότι «οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν συχνά παρόμοιες καταστάσεις και ως εκ τούτου δεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση πλήθους και την καταστολή επεισοδίων, όπως φάνηκε από τα γεγονότα έξω από το Καπιτώλιο. Αντίθετα, ένας αστυνομικός που συμπληρώσει 5 χρόνια υπηρεσίας στα ΜΑΤ θα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις έως και 50 φορές», υποστηρίζει. «Εάν μπροστά στο Καπιτώλιο υπήρχαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ, με την πρώτη πίεση θα είχαν ρίξει δακρυγόνα και θα είχαν διαλύσει το πλήθος. Οι συνάδελφοι στις ΗΠΑ έχουν σίγουρα καλύτερο εξοπλισμό και ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο στο κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου όταν αυτό πολιορκήθηκε την περίοδο των “Αγανακτισμένων” δεν κατάφερε να μπει κανείς χάρη στην εμπειρία των αστυνομικών», συμπλήρωσε.  

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr











Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Αστυνομικες δυναμεις που ηταν στο σημειο ηταν ακαταλληλες για την περισταση και χωρις ενιαια διοικηση, ηταν δυναμεις για να αντιμετωπισουν αλλου ειδους εισβολεις.Δεν ηταν ΜΑΤ (αλλωστε η Αμερικη δεν εχει) για να εχουν την εμπειρια και να δουλεψουν μεθοδικα και οργανωμενα
Ο χρήστης ΤΑΣΟΣ Μ. είπε…
Συγχωράτε τα ΚΝΑΤ που σας ξελάσπωσαν τότε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα πραγματικά περιστατικά είναι διαφορετικά, δεν έχει καμία σχέση η ελληνική πραγματικότητα με αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών, η αστυνομία δρα εντελώς διαφορετικά στις δύο χώρες οπότε τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό στις δύο χώρες. Αυτό που δεν λέει κανένας είναι ότι στην Αμερική επιτρέπεται η οπλοκατοχή πράγμα που από μόνο του αλλάζει τα δεδομένα δράσης της αστυνομίας.Ακομη και στην προκειμένη περίπτωση είναι γνωστό ότι οι πολίτες οπλοφορουσαν οπότε η αστυνομία χειρίστηκε την υπόθεση πολύ σωστά και με τα λιγότερα το δυνατόν θύματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και οχι μονο προς τον συντακτη του αρθρου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
youtube.com/watch?v=kBuMuVWFUJI
youtube.com/watch?v=cIkUUJAFjUs