Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους φοιτητές και εκπαιδευτικοί για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία


Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη από φοιτητές, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, μαθητές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ενάντια στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ και την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα αναφέρουν ότι «σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το 73′, ούτε σιωπή ούτε υποταγή είμαστε η γενιά της ανατροπής», έχοντας αναρτήσει και δεκάδες πανό με μηνύματα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Οι διαδηλωτές όπως αναφέρουν θα προχωρήσουν σε πορεία προς το ΥΜΑΘ μέσω της Εγνατίας και της Βενιζέλου, την ώρα που περιμετρικά του αγάλματος η συγκέντρωση πλαισιώνεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΥΑΤ – ΜΕΤ και ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Τετάρτης φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε νέα κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο «το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση». Μετά και τη χθεσινή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ, αποφασίστηκαν νέες καταλήψεις στις εισόδους του Πανεπιστημίου και την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ημέρα που θα φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφισή του.

«Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης 21/1 αποτέλεσαν μόνο την αρχή στη συνολική εναντίωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας απέναντι στο Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Η ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, οι διαγραφές φοιτητών/ριων -μετά τα ν+1/2ν έτη), τα πειθαρχικά, η βάση εισαγωγής, ο έλεγχος εισόδου και Face control στα Ιδρύματα είναι ασυμβίβαστα με το Μαζικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο», επισημαίνουν οι φοιτητές.

Στη σειρά αιτημάτων που διεκδικούν, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι ζητούν: Άμεση απόσυρση του ν/σ, αθώωση των συλληφθέντων φοιτητών, άνοιγμα των Σχολών με δια ζώσης διδασκαλία τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και εξέτασης, ενιαίο ισχυρό πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα και άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με παροχή δωρεάν τεστ.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων οι φοιτητές αποφάσισαν μεταξύ άλλων να προχωρήσουν σε παρέμβαση στην επόμενη Σύγκλητο -όποτε αυτή οριστεί-, καθώς και πορεία την ημέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή κατάληψη στο ΑΠΘ τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στον χώρο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και σε σχετικό πανό που έχουν αναρτήσει στην πόρτα της εισόδου στο κτίριο της Πρυτανείας καλούν στην αυριανή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.

Δείτε τις φωτογραφίες του ThessToday:

Δείτε τα βίντεο του ThessToday:








thesstoday.gr







Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γράψτε τα παππουδια για μασκα