Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο νόμος ρίχνει στα μαλακά τους βιαστές της φοιτήτριας στο ΑΠΘ


Το αποτρόπαιο έγκλημα του ομαδικού βιασμού της νεαρής φοιτήτριας εντός του χώρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τρεις αλλοδαπούς, το οποίο είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη το 2016, αναβίωσε ενώπιον του Αρείου Πάγου. Η συγκεκριμένη υπόθεση εξετάστηκε από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας υπό το πρίσμα του νέου Ποινικού Κώδικα. Οι αρεοπαγίτες ερμήνευσαν τα εγκλήματα που τελέστηκαν σε βάρος της φοιτήτριας αλλά και του νεαρού που τη συνόδευε εκείνο το εφιαλτικό βράδυ, υπό το πρίσμα των νέων ευνοϊκότερων διατάξεων.

Με την απόφασή τους ανέπεμψαν την υπόθεση σε νέα δίκη, προκειμένου να επανεξεταστεί το αδίκημα της διακεκριμένης ληστείας (για το οποίο επίσης καταδικάσθηκαν οι δράστες του ομαδικού βιασμού), ώστε ως προς αυτή την κατηγορία να εφαρμοστούν οι ευνοϊκότερες ποινικές διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ποινές που επέβαλε το Εφετείο στους δύο από τους τρεις καταδικασθέντες για διακεκριμένη ληστεία θα μειωθούν αισθητά.

Η υπόθεση απασχόλησε το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έπειτα από αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο ένας από τους τρεις δράστες του βιασμού κατά της απόφασης που εξέδωσε το Εφετείο Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος με αυτή την απόφαση καταδικάστηκε σε συνολική κάθειρξη 20 ετών, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, εκτός του αδικήματος του ομαδικού βιασμού, τον έκρινε ένοχο και για σειρά άλλων εγκληματικών πράξεων, όπως διακεκριμένη κλοπή, ληστεία κ.ά. Ακόμη, του επιβλήθηκε και παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για τρία έτη.

Το χρονικό

Στην απόφαση καταγράφεται το χρονικό της επίθεσης σε βάρος των δύο νέων, το οποίο σοκάρει λόγω της αγριότητάς του. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2016 η νεαρή γυναίκα και ο συνοδός της ήρθαν αντιμέτωποι με τον τρόμο, όταν τους επιτέθηκαν στο πάρκο του ΑΠΘ οι τρεις αλλοδαποί, Σύροι και Αλγερινοί.

Οι δράστες, αφού τους χτύπησαν και τους λήστεψαν στη συνέχεια ασέλγησαν σε βάρος της φοιτήτριας, την οποία εξανάγκασαν να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους. Το περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα, όταν οι δύο νέοι αποχωρούσαν από πάρτυ εντός του πανεπιστημίου. Οι τρεις δράστες τους πλησίασαν και άρχισαν να τους χτυπούν για να τους πάρουν τα κινητά τους τηλέφωνα και όσα χρήματα είχαν πάνω τους. Ο εφιάλτης τους, όμως, δεν τελείωσε εκεί. Αφού τράβηξαν τον συνοδό της κοπέλας λίγο πιο μακριά, με απειλές και χρήση βίας εξανάγκασαν τη νεαρή γυναίκα να υποκύψει στις σεξουαλικές τους ορέξεις και ασέλγησαν σε βάρος της.

Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ο ένας εκ των καταδικασθέντων άρπαξε την κοπέλα από τον λαιμό και παράλληλα άρχισε να τη θωπεύει και ο άλλος, φωνάζοντάς της σε σπαστά ελληνικά «σκάσε, μη φωνάξεις γιατί θα σε σκοτώσουμε», την οδήγησαν σε στενό σημείο με ανύπαρκτο φωτισμό και σε απόσταση 20 περίπου μέτρων από τον συνοδό της. Ο νεαρός βρισκόταν εκείνη τη στιγμή πεσμένος στο έδαφος καθώς είχε δεχθεί γροθιές στο κεφάλι. Μάλιστα, προσπαθούσε να συρθεί προς το μέρος της κοπέλας για να τη βοηθήσει, αλλά ο καταδικασθείς που προσέφυγε στον Αρειο Πάγο «τον τράβαγε μακριά από αυτήν και τον απειλούσε με ένα μπουκάλι λέγοντάς του να σωπάσει αλλιώς θα τον σκοτώσει».

Ταυτόχρονα, οι άλλοι δύο δράστες είχαν αρχίσει να θωπεύουν την κοπέλα και όταν εκείνη προέβαλε αντίσταση βλέποντας πως προσπαθούσαν να της βγάλουν τα ρούχα «χτύπησαν το κεφάλι της πάνω σε παρακείμενο τοιχίο, τραυματίζοντάς την. Στη συνέχεια ακολούθησε πάλη μεταξύ τους και συγκεκριμένα αυτοί (σ..σ. οι δράστες) προσπαθούσαν να τη σηκώσουν από το έδαφος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τη φιλήσουν στο στόμα, ενώ η παθούσα προσπαθούσε συνεχώς να τους αποφύγει και έπεφτε στο έδαφος χωρίς να τους κοιτάζει».

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η νεαρή γυναίκα έβλεπε τον καταδικασθέντα που προσέφυγε στον Αρειο Πάγο να τη θωπεύει και να τον ακούει να της λέει συνεχώς τη λέξη «σεξ».

Εφιαλτικές στιγμές

Τελικά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «πέτυχαν να εξαναγκάσουν αυτή να προβεί σε διαδοχική πεολειχία των γεννητικών τους οργάνων», με τους δύο μάλιστα εκ των κατηγορουμένων να φτάνουν να ισχυριστούν ενώπιον του Εφετείου πως το θύμα είχε συναινέσει για συνεύρεσή τους! Ενας ισχυρισμός που δεν έγινε δεκτός από τους δικαστές.

Οι δράστες προτού προβούν στην επίθεση σε βάρος των δύο νέων τούς λήστεψαν, αφαιρώντας τους χρήματα και κινητά τηλέφωνα, ενώ, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είχαν προβεί σε άλλες κλοπές εντός του πανεπιστημίου. Μετά την επίθεση, οι τρεις αλλοδαποί εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονταν και άλλοι αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν. Στο σπίτι αυτό οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν περίπου δύο κιλά ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία προορίζονταν για διακίνηση. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, η οποία τους επέβαλε πολυετείς καθείρξεις.

Ο Αρειος Πάγος, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε πως η πράξη της διακεκριμένης κλοπής με τη μορφή της τέλεσης από δύο ή περισσότερους που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες έχει καταργηθεί και ως εκ τούτου θα πρέπει η απόφαση του Εφετείου να αναιρεθεί κατά το μέρος που αφορά στις καταδίκες για το συγκεκριμένο αδίκημα τόσο σε βάρος του κατηγορουμένου που άσκησε την αίτηση αναίρεσης όσο και ενός ακόμη συγκατηγορούμενού του που καταδικάστηκε ως συναυτουργός του.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής επανήλθε στο μεταξύ στον Ποινικό Κώδικα, πλην όμως για τους καταδικασθέντες ισχύουν οι ευνοϊκότερες διατάξεις που εισήχθησαν το καλοκαίρι του 2019. Τέλος, ο Αρειος Πάγος απάλειψε και την παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που είχε επιβληθεί τουλάχιστον στον ένα από τους τρεις καταδικασθέντες, καθώς αυτή από το καλοκαίρι του 2019, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία, έχει καταργηθεί.

Βασιλική Κόκκαλη




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ποινή της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στον αλλοδαπό για 3 έτη ξεπερνάει κάθε όριο λογικής και δείχνει πόσο τυφλή είναι η δικαιοσύνη στη χώρα μας, πραγματικά για γέλια.