Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παράνομα βίντεο σε οίκο ανοχής – Αθώοι οι κατηγορούμενοι λόγω επιεικέστερης διάταξης


Τις εικόνες τους από συνευρέσεις σε οίκο ανοχής είδαν οι επισκέπτες του, χωρίς βεβαίως να το γνωρίζουν. Ειδικότερα, σε υπόγειο οίκο ανοχής, ο εκμισθωτής του ακινήτου και η μισθώτρια συνελήφθησαν να καταγράφουν παρανόμως σε βίντεο εικόνες από τα δωμάτια, κατά παράβαση διατάξεων νόμου του 1997.

Αρχικώς, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους κήρυξε το 2019 ένοχους, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ σε καθένα από τους κατηγορούμενους.

Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και τελικά… αθωώθηκαν, καθώς ενδιαμέσως είχε τεθεί σε εφαρμογή νέος νόμος για τα προσωπικά δεδομένα που ήταν ευμενέστερος ως προς όσους κάνουν χρήση αυτών.

Αυτό προβλέπει η απόφαση 40/2020 του Ε’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία αφού άκουσε και τον Αντεισαγγελέα, που πρότεινε «να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης, να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι, κατ’ εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου και τον πληρεξούσιο δικηγόρο των αναιρεσειόντων».

Όπως αναφερόταν στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών «Στην Αθήνα, στις 8/2/2012, ο μεν πρώτος κατηγορούμενος Η. Ά. ως εκμισθωτής του επί της οδού … υπογείου ακινήτου – οίκου ανοχής, η δε δεύτερη κατηγορούμενη Ρ. Δ. ως μισθώτρια του ως άνω ακινήτου, κατελήφθησαν να έχουν εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και καταγραφής εικόνας, όπου τα καταγεγραμμένα στοιχεία αποστέλλονταν σε σκληρό δίσκο καταγραφικού μηχανήματος, χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη για αυτό άδεια της αρμόδιας αρχής και δη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και κατά παράβαση του Ν. 2472/1997».

Ωστόσο, όταν εξετάστηκε η υπόθεση από τον Άρειο Πάγο, επισημάνθηκε πως είχαν καταργηθεί οι ποινικές κυρώσεις του νόμου του 1997. «Κατέστη ανέγκλητη η λειτουργία αρχείου χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση. Για τους λόγους αυτούς, αναιρείται η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και κηρύσσονται αθώοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι με την ιδιότητα του εκμισθωτή και της μισθώτριας ακινήτου – οίκου ανοχής αντίστοιχα, είχαν εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και καταγραφής εικόνας, όπου τα καταγεγραμμένα στοιχεία αποστέλλονταν σε σκληρό δίσκο καταγραφικού μηχανήματος, χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη για αυτό άδεια της αρμόδιας αρχής και δη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κατά παράβαση του Ν. 2472/1997» λέει το σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παραπέμπει δε στο νέο Ποινικό Κώδικα όπου ορίζεται πως «αν από την τέλεση της πράξης ως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις νόμων, εφαρμόζεται αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου». Για το λόγο αυτό ο Άρειος Πάγος «κηρύσσει αθώους τους αναιρεσείοντες-κατηγορουμένους Ά. Η. του Η. και Δ. Ρ. του Ν., …».

 

https://www.dikastiko.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια