Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρυσοχοΐδης: Νέο «δόγμα» για τις συναθροίσεις - Αλλάζει η χρήση χημικών με ηπιότερα μέσα


«Όσοι εισέρχονται στη χώρα υποβάλλονται σε τεστ για τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή εκείνους που επέστρεψαν από το Ντουμπάϊ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε τεστ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός σημείωσε πως «ήταν αξιοθαύμαστη η πειθαρχία που επέδειξαν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά» λέγοντας ότι «έγιναν σεβαστές οι εκκλήσεις της κυβέρνησης».

Ανέφερε μάλιστα πως «στοίχημα είναι να μην έχουμε κρούσματα τις επόμενες ημέρες ώστε να μην υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας».

Τόνισε πως ο ίδιος μαζί με τους επιδημιολόγους παρακολουθούν βήμα βήμα όλες τις περιοχές.

Παράλληλα ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει το νέο δόγμα για τις συναθροίσεις και το πώς η αστυνομία θα διαχειρίζεται τις συγκεντρώσεις.

Ακόμη είπε πως «δημιουργείται η ομάδα ήπιας αστυνόμευσης ‘’Οδός’’ που θα ασχολείται με τις συγκεντρώσεις», ενώ ανέφερε πως «αλλάζει η χρήση χημικών με ηπιότερα μέσα».

Αναφορικά με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε πως δημιουργείται «ένα ήπιας μορφής σώμα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το ενιαίο πάσο για όλους τους αυτοκινητοδρόμους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Καραμανλή, είμαι αυτός που υπέγραψε στο τέλος του 2013 τις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων και ένας από τους όρους ήταν να φτιάξουμε το ενιαίο pass για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Θέλω να συγχαρώ τον κ.Καραμανλή γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες, για τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων και είναι και δίκαιο ανάλογα με τα χιλιόμετρα».

Ερωτηθείς γιατί μόνο 3 μέρες καραντίνα για αυτούς που επιστρέφουν από το Ντουμπάι, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Οι ελληνικές αρχές έχουν εξασφαλίσει πλήρως το ζήτημα της μη μετάδοσης με την έννοια ότι όλοι όσοι μπαίνουν μέσα εξετάζονται με τεστ συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κανείς μέσα χωρίς να έχει εξεταστεί. Άρα θέμα ασφάλειας δεν υπάρχει. Αν βρεθεί ένας θετικός αυτός απομονώνεται, γίνεται και rapid test και PCR στη συνέχεια άρα δεν υπάρχει ζήτημα και όχι μόνο από το Ντουμπάι αλλά από παντού, όποιος μπαίνει στη χώρα υφίσταται τεστ άρα δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Έχουμε μεγάλη επάρκεια σε τεστ έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε το θέμα της ασφάλειας αποτελεσματικά».

Αναφερόμενος στις παραβάσεις τις ημέρες των γιορτών, ο υπουργός δήλωσε: «Είναι αξιοθαύμαστη η πειθαρχία που επέδειξαν οι Έλληνες αυτές τις μέρες. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και πρέπει να σας πω ότι ήταν ελάχιστες οι καταγγελίες ή οι μαρτυρίες ή τα περιστατικά. Την Πρωτοχρονιά μάλιστα που είχαμε περισσότερες καταγγελίες κυρίως αφορούσαν κάποια ενδοοικογενειακά ζητήματα και όχι κορονοπάρτι. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν οι Έλληνες, οι πολίτες έχουν ηγεσία η οποία είναι σοβαρή, στιβαρή και υπεύθυνη νομίζω πειθαρχούν, αντιλαμβάνονται τι πρέπει να κάνουν και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κατόρθωμα, μια επιτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι τελικώς οι θυσίες, τα μέτρα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν με σεβασμό γίνονται αποδεκτές και εφαρμόζονται από τους πολίτες».

Για το επταήμερο αυστηρό lockdown στην Αττική, επισήμανε: «Για να μην έχουμε πιθανές επεκτάσεις του προβλήματος κυρίως στην Αττική για αυτό υπήρξε αυτό το σκληρό lockdown έτσι ώστε να αποκλείσουμε περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού. Είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα να πάει καλά ο κορονοϊός, να μην έχουμε δηλαδή μεγάλη διάδοση διότι αν έχουμε μεγάλη διάδοση θα ασχολούμαστε με τις ΜΕΘ, πολύ υγειονομικό προσωπικό θα ασχολείται με τους συμπολίτες μας που θα είναι άρρωστοι και θα αφήσουμε πίσω τα εμβόλια. Τώρα είναι η στιγμή του εμβολίου δηλαδή να επιταχύνουμε το εμβόλιο ούτως ώστε σε λίγους μήνες να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

«Παρακολουθούμε βήμα βήμα μαζί με τους λοιμωξιολόγους όλες τις περιοχές. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι με τη δυτική Αττική κάθε ώρα, κάθε μέρα για να μη μας ξεφύγει η κατάσταση εκεί. Βλέποντας κάποιας ανησυχητικά στοιχεία πήραμε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να αποτρέψουμε πιθανή διάδοση τις επόμενες μέρες ενόψει μάλλον της προοπτικής να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα. Δεν ήταν εκ των προτέρων η απόφαση ήταν ένα μέτρο αποτροπής πιθανής διάδοσης και πιθανών προβλημάτων έτσι ώστε τουλάχιστον να έχουμε κάνει το έλασσον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτεραιότητές του το 2021, απάντησε: «Βασικά η κατεύθυνσή μας είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών της Αστυνομίας, η μεταρρύθμιση δηλαδή που πρέπει να κάνουμε στις δομές της γιατί αυτές οι δομές που έχει σήμερα είναι αυτές που εγώ ως υπουργός είχα φτιάξει εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτή η περίοδος έληξε και τώρα προσπαθούμε να διαμορφώσουμε νέες δομές για το αρχηγείο της Αστυνομίας, νέες μορφές διοίκησης, νέο τρόπο διαχείρισης του προσωπικού, νέα εκπαιδευτική πολιτική για την Αστυνομία».

«Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσω το νέο πολιτικό αλλά και επιχειρησιακό δόγμα για τις συναθροίσεις δηλαδή πως θα διαχειρίζεται η Αστυνομία τις συγκεντρώσεις, τις πορείες με βάση το νόμο που ψηφίστηκε. Σε πείσμα αυτών που λένε για τον αυταρχισμό και τη βίαιη Αστυνομία κλπ ήδη έχουμε προχωρήσει πέρα από το νόμο και το προεδρικό διάταγμα θέλω να σας πω ότι ήδη η Αστυνομία λειτουργεί και θα λειτουργεί από εδώ και πέρα με κάμερες δικές της για να υπάρχει διαφάνεια. Φτιάξαμε μια ομάδα που λέγεται «Οδός» που είναι ήπιας αστυνόμευσης και θα ασχολείται με τις συγκεντρώσεις, που είναι κατά πλειοψηφία κορίτσια αστυνομικοί, νέοι αστυνομικοί, και στη συνέχεια ουσιαστικά αυτό που θα αλλάξει ριζικά είναι η χρήση των χημικών, η χρήση ηπιότερων μέσων για να μη διαλύουν τις συγκεντρώσεις και να διαδηλώνουν οι άνθρωποι. Τα χημικά θα αντικατασταθούν με άλλα πιο ήπια μέσα», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Άρα θα τελειώσουν τα χημικά τη νέα χρονιά;

«Όχι είναι υπερβολή να το πω αυτό αλλά δεν θα χρησιμοποιούνται για ψύλλου πήδημα όπως γίνεται αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι μια πολιτική της Αστυνομίας εδώ και 25 χρόνια αυτό θέλουμε να αλλάξουμε ούτως ώστε να μπορούν να διαδηλώνουν οι άνθρωποι, να μην καταλαμβάνουν τους δρόμους οι λίγοι, θα πηγαίνουν στο πεζοδρόμιο οι μικρές συγκεντρώσεις, οι λίγο μεγαλύτερες στο ένα ρεύμα για να μη διακόπτεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των υπόλοιπων», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για τις αστυνομικές κάμερες, ανέφερε: «Οι κάμερες των ΜΑΤ θα είναι σε κοντάρι. Σκεφτείτε ένα κοντάρι που θα κρατάει ένας αστυνομικός ο οποίος θα κάνει αυτή τη δουλειά και μόνο. Θα ανακοινώνεται εκείνη την ώρα στους διαδηλώνοντες ότι τώρα αρχίσει η βιντεοσκόπηση και αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε μια «ψηφιακή αποθήκη» τα οποία θα χρησιμοποιούνται με εντολή του εισαγγελέα όταν πρόκειται να προκύψει μια δικογραφία. Έχουμε ψηφίσει προεδρικό διάταγμα το οποίο ορίζει μέχρι πόσο καιρό θα διατηρούνται».

ΔΗΜ: Το ok το έχετε πάρει από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων;

«Ναι επεξεργάστηκε επί μήνες η αρχή προσωπικών δεδομένων Επίσης οι υπόλοιπες δυνάμεις της ασφάλειας δηλαδή η ομάδα δράσης, οι ομάδες ΟΠΚΕ θα έχουν στο στήθος τους, στο σώματος τους πάνω τις κάμερες αυτές», απάντησε ο ίδιος.

«Η ρήψη νερού θα είναι πιο συχνή από εδώ και πέρα σε σχέση με τα χημικά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφορικά με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, σημείωσε: «Συνεργάζομαι άψογα με την κα Κεραμέως και πρέπει να σας πω ότι έχουμε καταλήξει να φτιάξουμε ένα ήπιας μορφής σώμα, ομάδα στα πανεπιστήμια. Έχουμε επιλέξει και τη στολή πλέον, θα επιλέξουμε το προσωπικό, θα προσλάβουμε προσωπικό το οποίο πλέον θα εγκατασταθεί σε κάποιους πανεπιστημιακούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα εγκληματικότητας, τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των κτηρίων και των υποδομών. Θα ψηφιστεί ο νόμος, υποθέτω μέσα στο Γενάρη του υπουργείου Παιδείας και θα το υποστηρίξουμε όλοι φυσικά και στη συνέχεια χρειάζονται κάποιοι μήνες».

ΔΗΜ.: Άρα μέχρι Μάιο Ιούνιο;

«Λογικά ναι», απάντησε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

https://www.parapolitika.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια