Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Τα Βιβλία Παίζει" - Μία προσπάθεια της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου και της Μάγκυς Δούση


«ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ» είναι υπό σύσταση σωματείο που όμως η ιστορία του ξεκίνησε το 2018 στην Αστυπάλαια.  Το μικρό, απομακρυσμένο νησί, για δύο συναπτά έτη έγινε το επίκεντρο τριών διοργανώσεων που αφορούσαν το παιδί και τον πολιτισμό, υπό τον σχεδιασμό και την οργάνωση της βραβευμένης από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες συγγραφέα παιδικών βιβλίων Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.

Όραμά μας, από την αρχή της δράσης, ήταν η δημιουργία μιας μεγαλύτερης δομής με στόχο τη διαμόρφωση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή πρακτικών μέσω της λογοτεχνίας και άλλων μορφών τέχνης που συνεισφέρουν και διανθίζουν τη διαπαιδαγώγηση και την προσωπική ολοκλήρωση των παιδιών, δημιουργώντας ένα σοβαρό κοινωνικό κεφάλαιο.

Πρωτεργάτριες και εμπνεύστριες είναι η αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και η κοινωνικη επιστήμονας Μάγκυ Δούση που με πλήθος σπουδαίων ανθρώπων και επιστημόνων ένωσαν το κοινό τους όραμα, κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό και τη γνώση, και εγένετο «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ».

Η πρώτη μας δράση είναι ένα εικαστικό επιτραπέζιο ημερολόγιο με αποσπώμενο έργο τέχνης το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τέσσερα σχολεία υψηλού συμβολισμού για τους σκοπούς και τις δράσεις του σωματείου μας (Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας, 9ου  Δημοτικού Σχολείου Θήβας, Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Σμίνθης και της Α’ Γυμνασίου του Ειδικού Γυμνασίου Ηλιούπολης) υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Μαριλένας Μελισσηνού. Κάθε μήνας του ημερολογίου φιλοξενεί ένα δέντρο ιθαγενές ή και όχι, αλλά που ευδοκιμεί στη χώρα μας και μάλιστα γίνεται κομμάτι της ιστορίας της, της φυσικής της και της πολιτισμικής της κληρονομίας. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του εικαστικού προγράμματος έμαθαν για τα χαρακτηριστικά των δέντρων αυτών, για το ταξίδι τους στο χρόνο, πώς ρίζωσαν στον τόπο αυτό και πως ο τόπος αυτός έγινε ο τόπος τους, όπως πρέπει να γίνεται και με τους ανθρώπους.



Η δεύτερη δράση μας, είναι το Πιτζάμα Project. Στην πράξη αναγνωρίζουμε ότι, όπως και με τόσα πολλά πράγματα, τα παιδιά που ζουν με αβεβαιότητα λαμβάνουν λιγότερους πόρους που χρειάζονται από παιδιά  που ζουν σε προβλέψιμα, σταθερά περιβάλλοντα. Το πρόγραμμα στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά έχουν ίση πρόσβαση σε μια άνετη ρουτίνα ύπνου. Πριν τα Χριστούγεννα 227 παιδιά μεταξύ 3 και 9 ετών που επιβιώνουν με προγράμματα στήριξης της πρόνοιας 10 Δήμων έλαβαν άνετες  πιτζάμες και ένα εμπνευσμένο βιβλίο ώστε να τους δημιουργήσουμε μια καλή νύχτα που θα ξημερώσει μία καλή μέρα!

Τα μελλοντικά σχέδιά μας αφορούν προγράμματα, που θα περιέχουν εικαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις  και θα ευαισθητοποιούν τα παιδιά σε θέματα οικολογίας,  εστιάζοντας στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης σχεδιάζουμε πρωτοποριακές έρευνες που θα αναδεικνύουν παθογένειες της κοινωνίας μας, οι οποίες αφορούν στερεοτυπικές αντιλήψεις που δημιουργούν κοινωνικές δυσλειτουργίες. Παράλληλα ευελπιστούμε και στοχεύουμε ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών που θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα «Πιτζάμα Project», το οποίο θα συνοδεύεται και από  εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιεί σε ενέργειες  αλληλεγγύης παιδιά και γονείς.

 

www.tavivliapaizei.gr

 Τα Βιβλία Παίζει

 tavivliapaizei









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια