Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρινοπλαστική: Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε


Γράφει ο Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD  - Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων - Στρατιωτικός Ιατρός -Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται όλο και πιο συχνά. Τόσο γυναίκες όσο και άνδρες επιλέγουν να προβούν στη διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων της μύτης τους. Παράλληλα με τη διόρθωση αυτή πολλέςφορές επιζητούν και την αποκατάσταση της αναπνοής τους. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό χάρη στην εφαρμογή νέων χειρουργικών τεχνικών οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα αποφεύγοντας τον πόνο και την ταλαιπωρία. Από την πλευρά του, ο καθένας που επιθυμεί να υποβληθεί σε πλαστική μύτης πρέπει να είναι επαρκώς πληροφορημένος σχετικά με κάποια βασικά σημεία που αφορούν τη συγκεκριμένη επέμβαση. Διαβάστε παρακάτω τα σημαντικότερα από αυτά και ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητες του χειρουργείου στο οποίο σκοπεύετε να υποβληθείτε:

•             Ο χειρουργός που θα αναλάβει τη ρινοπλαστική σας θα τροποποιήσειτο χόνδρο και το οστό της δικής σας μύτης. Συνεπώςμπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εξωτερική της εμφάνιση, δεν μπορεί όμως να δημιουργήσει πάνω στο πρόσωπό σαςμία μύτη η οποία ανήκει σε κάποιον που έχετε δει π.χ. στην τηλεόραση ή στη φωτογραφίαενός περιοδικού. Αυτό είναι λογικό καθώςο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτά κάποιου άλλου.

 

•             Θα πρέπει, η πλαστική μύτης, όχι απλά να μη βλάψει την αναπνοή σας, αλλά τουναντίον, αν έχετε κάποια δυσκολίασε αυτή, να τηναπελευθερώσει. Κατά την αρχική επίσκεψη στο ιατρείο, ο έμπειρος ρινοχειρουργός θα αξιολογήσει τη λειτουργία τη μύτης σας και αν διαγνώσει κάποια ανατομικήανωμαλία, όπως π.χ. ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, θα σας συμβουλέψει να επιλέξετε τηλειτουργική ρινοπλαστική.Είναι το χειρουργείο το οποίο θα σας κάνει να απαλλαγείτε οριστικά τόσο από το αισθητικό πρόβλημα της μύτης σας όσο και από οποιαδήποτε δυσκολία βιώνετε στην αναπνοή σας.

 

•             Είναι απαραίτητο ο χόνδρινος και οστέινος σκελετός της ρινός να έχει αναπτυχθεί πλήρως πριν υποβληθείτε στην επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι από 16 ετών και άνω και οι άντρες από 18 ετών και άνω.

 

 

•             Για να δει κανείς το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής πρέπει να περάσει 1 χρόνοςαπό τηνεπέμβαση. Και τούτοδιότιτο ήπιο μικρό οίδημα που υπάρχει στη μύτηφεύγει πολύ αργά. Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί το οίδημα αυτό μετά τις πρώτες 10 ημέρες από το χειρουργείο.Έτσι μπορείτε άνετα να επανέλθετε στην επαγγελματική και στην κοινωνική σας καθημερινότητα χωρίς πρόβλημα.

 

•             Η επιλογή του γιατρού που θα αναλάβει την επέμβασή σας θα πρέπει να γίνει μετά από προσεκτική έρευνα. Η πλαστική μύτης αποτελεί την πιο λεπτή επέμβασητης πλαστικής χειρουργικής καθώς και το παραμικρό χιλιοστό είναι δυνατόν να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εμπιστευθείτε έναν ρινοχειρουργόο οποίος έχει αποδεδειγμένα εκπαιδευτεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και διαθέτει σημαντική εμπειρία.

 

•             Φυσικά, η τιμή αποτελεί μία σημαντική παράμετρο η οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν στην τελική επιλογή του γιατρού που θα κάνει τη ρινοπλαστικήσας. Δε θα πρέπει όμως να είναι το κύριο κριτήριό σας. Μην παρασυρθείτε από πολύ χαμηλές τιμές και άνευ κόστους πρώτες επισκέψεις. Το πιο ουσιώδες είναι να αισθανθείτε ότι εμπιστεύεστε τον χειρουργό σας. Διαβάστε με λεπτομέρεια τα όσα αναφέρονται στο βιογραφικό του και εξετάστε αν αποδεικνύονται με κάποιο τρόπο.Ακόμη, μπείτε στον κόπο να δείτεφωτογραφίες ασθενών του πριν και μετάτην επέμβαση ώστε να κατανοήσετε την αισθητική και τη φιλοσοφία του. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι θέλετε να τον επισκεφτείτεξανά, κάντε το και εκθέστε του οτιδήποτε σας απασχολεί.Αν μπείτε στη διαδικασία να κάνετε μία προσεκτική έρευνα τότε θα έχετε ένα άριστο τελικό αποτέλεσμα σεένα λογικό κόστος.

 

•             Φτιάξτε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να είστε σε θέση να λείπετεγια ένα μικρό χρονικό διάστημα από τη δουλειά σας. Αμέσως μετά τη ρινοπλαστικήτοποθετείται πάνω από τα ρινικά οστά ένας μικρός νάρθηκας ο οποίος παραμένει για 7 ημέρες. Μπορείτε να επιστρέψετε σε δουλειά γραφείου μέσα σε 4 με 5 μέρες. Το καλύτερο όμως είναι αν μπορείτε να απέχετε για 7 ημέρες έτσι ώστε να έχει αφαιρεθεί ο νάρθηκας όταν επανέλθετε. Σε περίπτωση που στην εργασία σας πρέπει να σηκώνετε βάρη, καλό είναι να απέχετε για 14 ημέρες.

 

•             Εφαρμόστε με προσοχή τα όσα θα σας πει ο χειρουργός σας πριν και μετά την επέμβαση. Είναι κάποιες απλές οδηγίες, η τήρηση των οποίων συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία του χειρουργείου και στο να διανύσετε μία ομαλή μετεγχειρητική περίοδο.

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση λεπτή και απαιτητική η οποία κρίνεται στη λεπτομέρεια. Ένας άριστα καταρτισμένος χειρουργός και ένας συνειδητοποιημένος ασθενής αποτελούν τα δύο βασικά συστατικά που εγγυώνται την επιτυχία.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια