Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. & Π.Ο.Α.Ε.Φ.: "Ουσιαστικό νέο βαθμολόγιο και όχι απλό περιτύλιγμα"


Κοινή ανακοίνωση 

Ουσιαστικό νέο βαθμολόγιο και όχι απλό περιτύλιγμα

 

 Το βαθμολόγιο των αστυνομικών έχει αποτελέσει αντικείμενο συχνών τροποποιήσεων και συμπληρώσεων με δεκάδες διατάξεις. Συνακόλουθα, απαιτείται η κατάστρωση ενός σύγχρονου βαθμολογίου με αρχές και κατευθύνσεις που θα αντανακλούν τις συγκεκριμένες συνθήκες της εποχής μας, το οποίο θα θεσπιστεί κατά τρόπο που να συμπορεύεται με τη σύγχρονη διοικητική και υπηρεσιακή αντίληψη για το ρόλο και την κοινωνική ευθύνη του αστυνομικού υπαλλήλου, στο πλαίσιο της υιοθέτησης νέων βαθμίδων προαγωγής του χαμηλόβαθμου προσωπικού, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων και παρεχόμενων υπηρεσιών, την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την εν γένει ανάπτυξη της χώρας.

 

Από την πρώτη στιγμή, συστρατευτήκαμε μαζί Π.Ο.Α.Ε.Φ. και Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο νέας βαθμολογικής κλίμακας για όλη τη βάση του αστυνομικού προσωπικού, με ρεαλισμό, υπευθυνότητα, εντιμότητα, συλλογικό και όχι προσωπικό όφελος, σύμφωνα με τις αρχές και αξίες του Συντάγματος για ισότητα και προστασία της προσωπικότητας, αλλά και σε κάθε περίπτωση όπως αρμόζει στις πολλές χιλιάδες μάχιμων αστυνομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

 

Επιδιώξαμε την ταύτιση της ιεραρχικής εξέλιξης με αυτήν του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως σχεδιάστηκε, ψηφίστηκε και έγινε αποδεκτό από το προσωπικό της Π.Υ. το περασμένο φθινόπωρο. Βασικός γνώμονας της πρότασης που υποβάλλαμε από κοινού, συμπεριλαμβάνοντας όλο το αστυνομικό προσωπικό και όχι μόνο τους Συνοριακούς Φύλακες και τους Ειδικούς Φρουρούς, είναι η απαγκίστρωση του χαμηλόβαθμου προσωπικού των Μη Ανακριτικών υπαλλήλων (Μ.Α.Υ.) από το βαθμό του Αρχιφύλακα, που παραμένει από το 16ο έτος υπηρεσίας έως και το 40ο έτος καθηλωμένο στον ίδιο βαθμό.

 

Μελετήσαμε, αποδεχθήκαμε και «αντιγράψαμε» όσα ισχύουν για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και προτείναμε τη βαθμολογική εξέλιξη ΟΛΩΝ των Αρχιφυλάκων Μ.Α.Υ. στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου όταν συμπληρώνει το 26ο έτος υπηρεσίας, αντί για το 30ο έτος υπηρεσίας ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και μάλιστα με την πρόσκτηση και ανακριτικών καθηκόντων, όπως ανορθολογικά, διλληματικά και ανούσια προτείνεται από άλλο συνδικαλιστικό φορέα και από τους «πρόθυμους» συνδικαλιστικούς «εκπροσώπους» του (Η πρόταση αφορά τους συναδέλφους με ηλικία άνω των 52 ετών, που θα πρέπει να καθίσουν στα θρανία και να ασκήσουν νέα καθήκοντα, ωσάν να είναι 25ρηδες).  

 

Μια πρόταση δηλαδή που αποτελεί κυριολεκτικά κόλαφο για την πλειονότητα του προσωπικού και «χάρισμα» στους λίγους και εκλεκτούς, που ενδεχομένως δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε μάχιμες και επικίνδυνες Υπηρεσίες και έχουν άπλετο χρόνο να βελτιώσουν το βιογραφικό τους στο τέλος της καριέρας τους.

 

Επειδή ο παραλογισμός αντιμετωπίζεται με τόλμη, κόπο και λογική, εργαστήκαμε συλλογικά, πρόθυμα και με ζήλο υποδειγματικό και αναζητήσαμε λογικές, διαχρονικές και βέλτιστες λύσεις, λύσεις που περιλαμβάνουν το σύνολο του προσωπικού. Προτείναμε ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν πλήρη εξέλιξη για όλες τις χαμηλόβαθμες κατηγορίες προσωπικού, σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης, αλληλεξάρτησης και σεβασμού της μιας κατηγορίας με την άλλη, προσαρμόζοντάς τες παράλληλα στο ευρύτερο υπηρεσιακό συμφέρον.

 

Σκοπός μας δεν είναι να μην ταραχθούν τα νερά. Σκοπός μας είναι η ουσιαστική αναμόρφωση και απόδοση αξιοκρατίας και σεβασμού στο προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπου και αν κληθεί να παρέξει υπηρεσία. Το βαθμολόγιο των αστυνομικών που υπηρετούν στο δρόμο δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι προϊόν κρυφών συνδικαλιστικών ανταλλαγών και υπόγειων συμφωνιών, προσωπικών ωφελειών και υποσχέσεων, που εν τέλει θα εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα και πολιτικάντικες πρακτικές μεταξύ Ηγεσίας και  συνδικαλιστών. Είναι δίκαιο, είναι αναγκαίο και είναι ο καιρός του να γίνει ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ σύγχρονη, προοδευτική και αδέσμευτη για ΟΛΟΥΣ, προσδίδοντας το σεβασμό που δικαιούνται όλοι όσοι αγωνίζονται καθημερινά για την ασφάλεια του πολίτη, για τη διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και ευταξίας, με κίνδυνο πολλές φορές την ίδια τη ζωή τους.

 

Η πρόταση που καταθέσαμε από κοινού οι Ομοσπονδίες Ειδικών Φρουρών και Συνοριακών Φυλάκων και αστυνομικών προερχομένων εξ αυτών, δεν αφορά σε μια απλή και ανούσια κωδικοποίηση, δεν εμπεριέχει στοιχεία αλαζονείας και άκρατου ωφελιμισμού, αλλά οδηγεί σε ένα νέο, σύγχρονο, διαχρονικό και ισότιμο βαθμολογικό μοντέλο, το οποίο καταρτίστηκε με βάση την εμπειρία των προβλημάτων του παρελθόντος, τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων, τις νεότερες απόψεις της επιστήμης, καθώς επίσης και τα συγκριτικά στοιχεία για το αντίστοιχο καθεστώς που ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό Σώμα και κυρίως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ελήφθη επίσης υπόψη το ορατό μέλλον του 21ου αιώνα, καθώς και η υποχρεωτικά ανταγωνιστική σχέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κατά την κατάστρωση των ρυθμίσεων του νέου βαθμολογίου έγινε προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική και μεθοδολογική, ώστε να εξασφαλίζεται η εσωτερική συνοχή και αλληλουχία των επί μέρους ρυθμίσεων, γεγονός το οποίο θα συντελέσει στην ορθή εφαρμογή τους.

 

Οι υποχρεώσεις των αστυνομικών προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής μας, σε συνάρτηση τόσο με την ιδιότητά τους και την ιδιαίτερη σχέση εξουσίασης από και προς το Κράτος, όσο και την ένταξή τους στην ιεραρχική δομή του Σώματος, στο πλαίσιο που καθορίζουν το Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα.

 

 Οι σχετικές ρυθμίσεις προσαρμόστηκαν στις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες και αντιλήψεις πάντα εντός των πλαισίων του Συντάγματος και με άξονα την αναγνώριση των αστυνομικών ως πολιτών με πολιτική και κοινωνική οντότητα ισότιμη με τους άλλους πολίτες, καθόσον η προαγωγική εξέλιξη των αστυνομικών, το σύστημα δηλαδή του βαθμολογίου τους, είναι ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί το σύνολο του προσωπικού, ως άμεσα συνδεόμενο με τη λειτουργία του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.

 

Όμως με περισσή λύπη αφουγκραζόμαστε ότι αντί για ένα σύγχρονο και κοινώς αποδεκτό βαθμολόγιο, καταρτίζεται σε “σκοτεινούς” και “ύποπτους” χώρους και διαφημίζεται από τους συντάκτες του ένα βαθμολόγιο που η αξία του θα περιορίζεται στο περιτύλιγμα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στοχεύει να φιλοδωρήσει τη βάση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας με ψίχουλα και ρυθμίσεις άνευ αντικρίσματος.

 

Μετά από αρκετές δεκαετίας, διαφάνηκε μεν η πρόθεση της πολιτικής Ηγεσίας για την αναθεώρηση του βαθμολογίου του χαμηλόβαθμου προσωπικού, αλλά δυστυχώς η καλή πρόθεση εξαντλήθηκε σε μια ανούσια, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, πρόσκληση κατάθεσης προτάσεων για το θεαθήναι, ενώ η πραγματικότητα και ο σχεδιασμός για το μέλλον μας αποτελεί (πιθανόν όχι για όλους) επτασφράγιστο μυστικό. Το περιεχόμενο του νέου βαθμολογίου, που διαφαίνεται ότι θα γίνει πράξη σε λίγο καιρό, θα έχει όλα τα κλασσικά χαρακτηριστικά που οδηγούν μαθηματικά στην απογοήτευση το σύνολο της βάσης του αστυνομικού προσωπικού.

 

    Εδώ και αρκετό καιρό, ακούγονται μέσα από μεγαλοσχήμονες συνδικαλιστικές ατραπούς, διόδους και παράθυρα, στοχευμένες «αποκαλύψεις» εκείνων που ως φαίνεται συνεργάζονται στενά για να δημιουργήσουν τα «αποκαλυπτήρια» αυτής της προσπάθειας. Διαφημίζουν ανερυθρίαστα την δήθεν αναβάθμιση του προσωπικού και επιτέλους την απαγκίστρωση της βαθμολογικής στασιμότητας όλης της χαμηλής ιεραρχικής βαθμίδας των αστυνομικών κατηγοριών. Όλα όμως αυτά αποτελούν στάχτη στα μάτια, και υποσχέσεις που στο τέλος θα μείνουν υποσχέσεις και το νέο βαθμολόγιο που ευαγγελίζονται, πολυδιαφημίζουν και προσπαθούν με όλα τα μέσα να μας κάνουν να το εμπεδώσουμε, αντί να είναι των πολλών θα είναι για ακόμη μια φορά των λίγων και αρεστών. Είμαστε βέβαιοι πως μετά τους πανηγυρισμούς της πρώτης ημέρας, η γενική κατακραυγή θα είναι καθολική για ένα βαθμολόγιο που δεν θα αλλάξει σε τίποτε την εξέλιξη της βάσης των αστυνομικών. Μια κατακραυγή που θα έχει πολλούς αποδέκτες, από τους συνδικαλιστικούς εμπνευστές του μέχρι και την Ηγεσία.

 

Με βάση όλα αυτά, οι Ομοσπονδίες μας δεσμευόμαστε πως θα αγωνιστούμε να αποτελέσει το νέο βαθμολόγιο κατάκτηση για τους πολλούς, να είναι ουσιαστικό, αντικειμενικό και πραγματικά δίκαιο για ΟΛΟΥΣ και να δημιουργήσει νέες προοπτικές. Τις αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας και της δίκαιης αντιμετώπισης υπερασπιζόμαστε και υπηρετούμε, γι’ αυτό και καλούμε κάθε συνάδελφο να συστρατευτεί δίπλα μας, στον καλό αγώνα, μέχρι τη δικαίωση.

 

Αγωνιζόμαστε για το συνοριακό φύλακα, τον ειδικό φρουρό, τον μη ανακριτικό υπάλληλο, τον ανακριτικό υπάλληλο που υπηρετεί και μάχεται στο δρόμο.

 

Σύσσωμη η βάση απαιτεί  επιτέλους τη θέσπιση ενός δικαίου βαθμολογίου. Στην προσπάθεια μας αυτή δεν έχουν θέση οι υπονομευτές, οι συμφεροντολόγοι, οι ατομιστές και οι εκπρόσωποι των ολίγων. Η βάση της αστυνομικής δύναμης επιτέλους εκφράζεται και διεκδικεί αυτά που της αξίζουν.

 

   Απέναντι στο «διαίρει και βασίλευε» καλούμε κάθε συνδικαλιστικό φορέα, να συστρατευτεί για ένα δίκαιο βαθμολόγιο, που θα προέρχεται από την ανάγκη της βάσης και όχι ως προϊόν συμφωνίας με την Ηγεσία εις βάρος της βάσης.

 

Δεν θα εφησυχάσουμε. Δεν θα μείνουμε αδρανείς. Η όποια προσπάθεια παραγκωνισμού μας, αλλοίωσης των προσδοκιών μας, καρατόμησης των ελπίδων μας, ενταφιασμού του μέλλοντός μας, θα μας βρει απέναντι, θα μας βρει στο δρόμο, θα μας βρει σε θέση μάχης. Άλλη οδός δεν υπάρχει. Ζητάμε τώρα συνεννόηση, διαύγεια αποφάσεων, αξιοκρατία και ένα μέλλον ευοίωνο και αισιόδοξο.

 

Τώρα που ακόμη υπάρχει περιθώριο χρόνου, καλούμε τόσο την Πολιτική όσο και τη Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να πράξει τα αυτονόητα και να μας απαλλάξει από το άχθος ενός μακρόχρονου αγώνα, που δεν ωφελεί κανένα. Επιθυμούμε ολική αναμόρφωση του βαθμολογίου, με ουσιαστικές προστάσεις για δικαιοσύνη και αξιοκρατία προς όφελος του απλού αστυνομικού.

 

    Θεσπίστε ένα νέο βαθμολόγιο για το χαμηλόβαθμο προσωπικό, αποδεκτό και λογικό, με ουσιαστικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ΟΛΟΥΣ και όχι ένα «δήθεν» βαθμολόγιο με ανούσιο περιτύλιγμα που θα αποτελεί προϊόν συμφωνιών εις βάρος του προσωπικού και το οποίο θα αφορά ελάχιστους.

 



posyfy.gr









Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι ωραια τα λετε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δουλεια ρε κ αφήστε τη κουβέντα ολοι στρατηγοί θελετε να γίνετε για φρουρούς κ συνοριοφύλακες σας πήρανε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προτείνω καταληκτικό βαθμο τον μη ανακριτικό Ταξίαρχο...
Ο χρήστης Unknown είπε…
Άμα θέλετε αναβάθμιση να μπείτε σε σχολή και όποιοι κριθούν να γίνουν ανακριτικοι υπάλληλοι. Αλλιώς στο καθεστώς στο οποίο προσληφθηκατε.
Αφού ότι θέλουν το έχουν καταφέρει....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σωστός πολύ Σωστός
Και αργότερα μια υπηρεσία δίπλα στο σπίτι τούς
Ο χρήστης πατριοτ είπε…
Ως αστρατευτοι κάποιοι συνάδελφοι ΔΕΝ μπορούν να κρίνουν συναδέλφους Με θητεία στρατού τό λιγότερο από 1 έως 5 έτη και πολλοί Με πτυχία που προσλήφθηκαν αξιοκρατικά... Πρέπει όλοι να επιθυμούν το καλό του άλλου από όπου και αν προέρχεται από τή στιγμή πού είναι και για δικό τους καλό...αν θέλουν να λέγονται συνάδελφοι όλοι έχουμε τους ίδιους εχθρούς και κινδύνους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οσο και να προσπαθείτε να το βγάλετε από πάνω σας ΔΕ θα είμαστε ποτέ ίδιοι με σας ..,όποτε σας συμφέρει σφ όποτε σας συμφέρει άστ/κες .Εξετάσεις αν θέλετε βαθμό αιντε φτάνει με την κλάψα σας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δε φτανει που απο εφ και σφ εγιναν αστυνομικοι! τωρα θελουν και γαλονια! τοτε οι ανακριτικοι να φτανουν αντιστρατηγοι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δε φτανει που απο εφ και σφ εγιναν αστυνομικοι θελουν και γαλονια χωρις ανακριτικα καθηκοντα! τοτε οι ανακριτικοι πρεπει να φτανουν μεχρι αντιστρατηγοι με τοσες εξετασεις που εχουν δωσει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας έμενες στο στρατό,είδες τρύπα και μπήκες στην ελας και βγάζεις κ γλώσσα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οπως διακρινετε απο τα σχολια και τα κατα καιρους δημοσιευματα και προτασεις των σωματειων, διαφαινεται οτι οι διεκδικησεις σας απο μερους των συνδικαλιστων σας, πετυχαν να αναδειξουν περισσοτερο αντιδρασεις παρα συμπνοια και ο λογος ειναι ενας και ξεκαθαρος καποιοι καβαλησαν το καλαμι, θελησαν με τις πλατες που θεωρουσαν πως εχουν μπαινοντας δια της πλαγιας οδου στο αωμα, να μειωσουν υποβαθμισουν, απαξιωσουν κλπ τους ηδη υπηρετουντες και να παρουσιασουν εαυτους ως τη μονη προοπτικη, εκαναν λαθος μεγαλο, μεταξυ των υπηρετουντων στην οποια υπηρεσια απο οπου και αν προερχονται υπαρχει συναδελφικοτητα και συνεργασια, αλλα στις διεκδικησεις οχι εκει υπαρχει αντιπαλοτητα γιατι καποιοι μπηκαν σε ενα σπιτι για να ζησουν αλλα θελουν να σβησουν τους ηδη εκει που κρατουν το απιτι που επελεξαν να ζησουν, νομιζωντας οτι τα θεμελια πρεπει μα ειναι μονο δικα τους και ρωτω για να κλεισω γιατι με τα πτυχια σας δεν πετυχατε στη ζωη σας σε οτι σπουδασατε και πρεπει να μας πειτε σωνει και καλα οτι εγω που δεν εχω πτυχιαο, αλλα κανω 25 χρονια τον αξυπ ειμαι τιποτα μπροστα σας, σας πληροφορω ολους σας οτι σεβομαι απολυτα το ρολο σας, αλλα ο δικος μου δεν σας αφηνει περιθωρια αμφισβητησης κυριοι που οι περισσοτεροι μην πω τι σκαμπαζετε, το ιδιο ισχυει βεβαια και για αλλους αλλα αυτοι δεν προκαλεσαν, αντε γεια
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαβάζω τα σχόλια όλων παραπάνω και διαπιστώνω ότι όλα προέρχονται από αστυνομικούς και όχι από Ε.Φ. ή Σ.Φ.
Απελπίστικα από το επίπεδο. Διάβασα μια ανακοίνωση πολύ εμπεριστατωμένη, με νόημα, με αρχή και τέλος, χωρίς κομπασμούς και ιδιοτέλεια, αλλά αντίθετα με πνεύμα συνολικό, συναδελφικό και συμπόρευσης σε ένα στόχο που οφελεί όλους.
Σε αυτό το κείμενο ήρθαν κάποιοι ελάχιστοι, αγράμματοι, ιδιοτελείς, αντισυναδελφοί, είρωνες, χλευαστικοί, μάλλον παρίσακτοι στο Σώμα, αντιεπαγγελαματίες και άφρωνες να γράψουν τον πόνο τους, χωρίς προτάσεις, χωρίς ειρμό, ασύντακτες έννοιες, εχθρικές και αλλοπρόσαλες φωνές, αληθινά ουρλιαχτά λύκων.
Η Αστυνομία δεν θέλει τέτοιους ανθρώπους, τέτοιους λυκάνθρωπους, τέτοια υποκείμενα που σκέφτονται μόνο την πάρτη τους και τον πισινό τους. Αδιάφοροι για το κοινό καλό, αδιάφοροι για τη νομιμότητα, τις συνταγματικές επιταγές, το συνάδελφο εν γένει και την ομαλή εξέλιξη όλων. Σκέφτονται ανόητα, σαν μικρά παιδιά, γυρίζουν την ιστορία πίσω, αναμασούν τα ίδια και τα ίδια και χάνουν το δάσος βλέποντας μόνο το δέντρο.
Δεν θα ήθελα να είμαι ποτέ στη θέση τους, δεν θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους, δεν θα ήθελα να είμαι συνάδελφός τους.
Αν μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι με τέτοιες απόψεις κύριοι, τότε καλή σας νύχτα. Το σκοτάδι σας τεριάζει γάντι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
XA ΧΑ ΧΑ ΧΑ