Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επαφές της Ένωσης Αθηνών με βουλευτές για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία


Παραθέτουμε ανακοίνωση τής Ένωσης Αθηνών: Με τους Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Πλεύρη Αθανάσιο, Καλλιάνο Ιωάννη και Μπογδάνο Κωνσταντίνο συναντήθηκε το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών προκειμένου να τους ενημερώσει για τους χειρισμούς των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη που αφορούν στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα επιδόθηκε και στους τρεις Βουλευτές η κάτωθι επιστολή:

 Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

Με την παρούσα επιθυμούμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς της έντονης αγανάκτησης και δια μέσω του θεσμικού μας ρόλου οφείλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς  ενός φλέγοντος ζητήματος το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα, απειλώντας την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας ως Οργανισμού.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου  (18 Ιανουαρίου 2021) τέθηκε το ζήτημα της «Σύστασης Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» στο Άρθρο 13 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου και αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η αντίθεσή μας για λόγους που θα αναλυθούν κάτωθι.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και εκπρόσωποι 10.000 αστυνομικών που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Αθήνας και οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα με την οποία  διεκδικούμε την προαγωγή των εργασιακών τους δικαιωμάτων και συμφερόντων, θα θέλαμε να μεταφέρουμε την αγωνία των μελών μας που καθημερινά επικοινωνούν με τα γραφεία μας, καθώς και την αγανάκτησή τους αναφορικά με το καθεστώς και τον τρόπο πρόσληψης των νέων Ειδικών Φρουρών για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων.

 

Αρχικά γνωστοποιούμε ότι δεν είμαστε επ’ ουδενί αντίθετοι στην φύλαξη – προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, χώρους ακαδημαϊκής μάθησης και πολιτισμού, δεκαετίες όμως τώρα με ξεκάθαρη ευθύνη της Πολιτείας και των Πρυτανικών Αρχών έχουν μετατραπεί σε άνδρα ανομίας και ορμητήρια βίαιων ενεργειών τα οποία καταδυναστεύουν θλιβερές μειοψηφίες.

 

Είναι προφανές ότι για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσει η Κυβέρνηση να προστατέψει τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρέπει να έχουμε λόγο εκ του θεσμικού μας ρόλου, καθώς κατά την άποψή μας πρόκειται για κάτι πρόχειρο στο οποίο ως στιγμής δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, δεν γίνονται σεβαστές οι διαδικασίες του διαλόγου, παρά μόνο ενημερωνόμαστε για το τι μέλλει γενέσθαι από δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, διαδίκτυο και όλη αυτή η διαδικασία δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, την ώρα που εμείς ως αστυνομικοί θα κληθούμε να υπηρετήσουμε ακόμα ένα εγχείρημα χωρίς ειρμό, χωρίς κατά τη γνώμη μας λειτουργικότητα σε βάθος χρόνου, χωρίς «συνάρθρωση» και «μπόλιασμα» με το αυτοδιοίκητο των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Για ποιο λόγο η φύλαξη – προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρείται να ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ., την ώρα που αυτά έχουν αυτοδιοίκητο;

 

Είναι όλη αυτή η διαδικασία μια έμμεση παραδοχή ότι η νομοθέτηση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου (Ν. 4623/2019 άρθρο 64 παρ. 3) είναι κάτι που απέτυχε στην πράξη και τώρα είναι επιβεβλημένη η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα καθημερινότητας και μικροασφάλειας των χώρων των Α.Ε.Ι.; Δεν αντιλαμβανόμαστε επίσης ποια είναι επιτέλους η παγιωμένη διοικητική και προπάντων επιστημονική άποψη των Πρυτανικών Αρχών για το ζήτημα, τι άλλαξε από πέρυσι όταν γίνονταν κυρίως λόγος για εσωτερική ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων με αναφορά και εποπτεία των Πρυτανικών Αρχών. 

 

Οι ήδη υπάρχουσες δομές – Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούνται ίσως ακατάλληλες ώστε να επιβάλλουν την ευνομία εφόσον κληθούν; Στο σημείο αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε προς όλους ότι η ΕΛ.ΑΣ. ως Οργανισμός και οι υπηρετούντες σε αυτή οπουδήποτε κλήθηκε να εφαρμόσουν τα όσα το Σύνταγμα και οι Νόμοι ορίζουν, τους δόθηκαν τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία και οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ανταπεξήλθαν, ενώ όπου και όποτε οι Αστυνομικές Δυνάμεις έχουν επιχειρήσει με «ερμαφρόδιτες» εντολές – οδηγίες πάντα αποτύγχαναν !

 Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των 1.000 Ειδικών Φρουρών, θέτουμε τα κάτωθι ερωτήματα, αφού αν και εφόσον προσληφθούν, θα προσληφθούν σύμφωνα με τα όσα αναγράφει η δημόσια διαβούλευση  (άρθρο 9 του Ν.2734/99); Ήτοι:

Θα εγείρουν τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα των νεοπρασλαμβανομένων Ειδικών Φρουρών (συνυπηρέτησης, υπηρεσίες γραφείου, τακτικής και έκτακτης μετάθεσης), πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια δεν θα βρίσκονται στη θέση για την οποία προορίζονται; Επιπρόσθετα, καταγγέλλουμε πως δεν υπάρχει καμία σαφή μελλοντική πρόβλεψη, ούτε συγκεκριμένη οριοθέτηση για σημαντικά ζητήματα, παρά μόνο γενικότητες και ασάφειες.

 

Σύμφωνα με ποια προβλεπόμενα οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα φέρουν ατομικό οπλισμό, όταν σύμφωνα με τα προαναφερόμενα μετακινηθούν σε μια άλλη Υπηρεσία ή σε μια άλλη περιοχή της Χώρας, θα τους γίνεται ειδική εκπαίδευση ώστε να φέρουν όπλο και ποιος θα κληθεί να τους αντικαταστήσει; Θα χρειαστούν εκ νέου προσλήψεις, ή θα κληθεί να ενισχύσει η ήδη υπάρχουσα αποδεκατισμένη από προσωπικό μάχιμη Αστυνομία; Συνεπώς σε τι αποσκοπεί η εξ αρχής πρόσληψή τους ;

 

Σε περίπτωση της οποιαδήποτε επιχειρούμενη έκνομης ενέργειας εναντίον τους η οποία θα υπερβαίνει τις δυνατότητές τους (μια ενδεχόμενη επίθεση με μολότοφ, μαχαίρι ή από μεγάλο αριθμό ατόμων κ.λ.π.), δεν θα κληθούν να επέμβουν οι ίδιες Υπηρεσίες που υπάρχουν και σήμερα; (διμοιρίες ΜΑΤ- Ασφάλεια- ΔΙΑΣ- ΟΠΚΕ- ΔΡΑΣΗ – Α.Δ. κλπ).

 

Διερωτώμεθα πως οι νέοι αυτοί υπάλληλοι σύμφωνα με τα όσα ακούμε και διαβάζουμε θα έχουν ανακριτικά καθήκοντα (!!!) τη στιγμή που οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων εκπαιδεύονται για τουλάχιστον 3 έτη ώστε να είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και την ίδια στιγμή οι προτάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος κινούνται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της πρακτικής αλλά και της θεωρητικής εκπαίδευσης, όπως άλλωστε έχει δηλώσει πολλάκις ο ίδιος ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αποτελεί αυτό άραγε αναβάθμιση της εκπαίδευσης του επιπέδου και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες ή πισωγύρισμα; Θα επαναληφθούν και πάλι τα λάθη παρελθόντος; Οι Ηγεσίες έρχονται και παρέρχονται. Εμείς όμως «μένουμε πίσω και πληρώνουμε» το κόστος των αποφάσεών τους.

 

Ποια η θέση σας και τι θα απολογηθείτε απέναντι στις οικογένειες των Αστυνομικών των περιφερειών που εκλέγεστε όταν σπαταλούν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να επιτύχουν τα παιδιά τους στις Αστυνομικές Σχολές και να φοιτήσουν για 3 έτη και οι οποίοι στη συνέχεια καρτερικά αναμένουν να μετατεθούν με αντικειμενικά κριτήρια στον τόπο συμφερόντων τους;

 

Έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση να καταργήσει ή να απαξιώσει εκ του πλαγίου τον υφιστάμενο θεσμό της πρόσληψης μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων; Και αν ναι αποτελεί αυτό φιλελεύθερη πολιτική ; Πάγια απαίτηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος αποτελεί η πρόσληψη ΜΟΝΟ μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.

 

Η τελευταία μας ερώτηση – ένσταση αφορά το πως γίνεται την ώρα που η κοινωνία οικονομικά βρίσκεται σε οικονομικό λοκντάουν εξαιτίας της πανδημίας, να επιχειρούν για ακόμα μια φορά προσλήψεις την ώρα που ο προϋπολογισμός του Υπουργείου του Πολίτη για το 2021 δεν είναι αυξημένος, την ώρα που μας έχει ανακοινωθεί ότι για το έτος 2020 οι Αστυνομικοί μέσω Πανελληνίων εξετάσεων δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τους 750 (!!!), την ώρα που για να προμηθευτούν οι Αστυνομικοί απαραίτητο υπηρεσιακό εξοπλισμό αυτό γίνεται είτε με δωρεές, είτε με χρήματα τα οποία η Κυβέρνηση διέθεσε από προϋπολογισμούς εκτός Προστασίας του Πολίτη, είναι απορίας άξιο που θα βρεθούν ακριβώς τα χρήματα και τι θα σημαίνει οικονομικά για τους υπάρχοντες αστυνομικούς τα επόμενα έτη;

 Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

 Συνοψίζοντας, αγωνιζόμαστε επί δεκαετίες, για μια Αστυνομία ομογενοποιημένη η οποία θα παρέχει το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες και στο οποίο δεν χωρούν εκπτώσεις. Ουδέποτε λειτουργήσαμε με συντεχνιακές λογικές, επιδιώκοντας πάντα την προώθηση των ζητημάτων μας με τον διάλογο και την πειθώ που προκύπτει από την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, το δίκαιο και τη λογική του αιτήματος, έχοντας  πάντα ως αρχή την μη κλιμάκωση μιας συνδικαλιστικής δράσης απλώς  για την προβολή αυτής της δράσης.

Αποτελώντας θεματοφύλακα και εκπροσωπώντας πάνω από δέκα χιλιάδες μέλη μας, δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν λάβουμε σαφείς απαντήσεις και δεν επιλυθούν άμεσα τα ανωτέρω, θα προβούμε σε δυναμικές αντιδράσεις – κινητοποιήσεις, στρεφόμενοι και στα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν όλα τα προσβαλλόμενα μέλη μας. Από πλευράς μας στηλιτεύουμε μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι οποίες μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους και κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος από τις διαχρονικές – πάγιες προτάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Η πολύπαθη Ελληνική Αστυνομία έχει πληρώσει ακριβά τους ερασιτεχνισμούς και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των εκάστοτε κυβερνώντων και ζητούμε την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την έναρξη διαλόγου με τα θεσμικά μας Όργανα (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων).

 Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

 Είμαστε ίσως η μοναδική Ευρωπαϊκή Χώρα που κάθε ζήτημα που ανακύπτει σε οποιονδήποτε Οργανισμό και το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί άλλως, ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αφουγκραστείτε  την αγωνία των χιλιάδων αστυνομικών και των οικογενειών τους.

 

Απαιτούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έναν ενιαίο τρόπο πρόσληψης στην ΕΛ.ΑΣ.

ΟΧΙ στην Αστυνομία πολλών ταχυτήτων

ΟΧΙ στον εμπαιγμό των αστυνομικών των Πανελληνίων Εξετάσεων

ΟΧΙ άλλα πάρεργα στην πλάτη του Έλληνα αστυνομικού».

 

            Ο κ. Πλεύρης μας τόνισε ότι η συνάντησή μας ήταν μια  ευκαιρία ούτως ώστε να κατανοήσει σε ποια σημεία ακριβώς διαφοροποιούμαστε με το προωθούμενο νομοσχέδιο. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες μας και θα τις λάβει σοβαρά υπόψη του, αποδεικνύοντάς μας πόσο σέβεται η Κυβέρνηση και πόσο πιστεύει στο ρόλο της Αστυνομίας. Μιας Αστυνομίας που λειτουργεί ως θεσμικός μηχανισμός προστασίας της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.

        Ο κ. Καλλιάνος αφουγκραζόμενος τις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς μας, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ε.ΑΣ.Υ.Α. ότι γνωρίζει από κοντά τις αδικίες που υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι ένστολοι, όπως επίσης και την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός μας και δήλωσε θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει ο θεσμικός του ρόλος για να βρει απήχηση το δίκαιο αίτημά μας. 

       Ο κ. Μπογδάνος δεσμεύτηκε να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς μας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πτυχές οι οποίες χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και επεξεργασίας, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας, πάντοτε με γνώμονα την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες.

          Η Ένωσή μας θα συνεχίσει τις επαφές με Βουλευτές, κομματικά – κυβερνητικά στελέχη, ώστε να γνωστοποιηθεί τοις πάσι το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει ψηφιστεί ΟΜΟΦΩΝΑ από το Διοικητικό μας Συμβούλιο.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

 









Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία τα είπατε για να δουμε τωρα θα το ψηφίσουν οι 3 βουλευτές το νόμο η όχι. Εσεις τι λέτε να κάνουν ; Οταν το ψηφίσουν να δουμε τι ανακοίνωση θα βγάλετε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπραβο στην Ενωση Αθηνων..μονο αυτοι αγωνίζονται για να μην περασει αυτο το εκτρωμα