Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέα κινητικότητα για την επέκταση του ΚΥΤ Ορεστιάδας


Να προλάβει τις εξελίξεις και να επαναλάβει ξεκάθαρα τη θέση της σχετικά με τη δομή φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή επιχειρεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η δημοσίευση στη Διαύγεια στις 29/12/2020 πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου», με προθεσμία μόλις τρεις ημέρες, έως 31/12/2020, έργου 30 εκατομμυρίων, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Όπως δηλώνει μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση για το 2021 του Περιφερειακού Συμβουλίου εισηγείται σχέδιο ψηφίσματος ενόψει της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να επεκτείνει το ΚΥΤ μεταναστών στην Ορεστιάδα.

“Στόχος είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να επιβεβαιώσει τη θέση του, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του (Οκτώβριος 2019, Αριθ. Απόφασης 117 /2019 ), εκφράζοντας την αντίθεση του σε ενδεχόμενη επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών του Φυλακίου Ορεστιάδας, αλλά και σε κάθε δημιουργία νέας ή επέκταση οποιασδήποτε δομής φιλοξενίας μεταναστών σε ολόκληρη τη Θράκη» αναφέρει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως εξηγεί, τα δεδομένα της Περιφέρειας δεν επιτρέπουν αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων μεταναστών.

Ήδη και η Κοινότητα Αλεξανδρούπολης εξέδωσε στις 8 Ιανουαρίου ψήφισμα κατά της απόφασης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και την ενδεχόμενη δημιουργία νέας δομής υποδοχής παράτυπων μεταναστών. Στο ψήφισμα της Κοινότητας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “έχουμε μάθει να ζούμε με τον κίνδυνο εκτός των συνόρων μας, όχι όμως και εντός αυτών”.

Το ψήφισμα κατέληγε με τις θέσεις του ενάντια στη δημιουργία νέας δομής αλλά την αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών, ούτε στο Φυλάκιο, ούτε στον Έβρο, ούτε στη Θράκη. Στο ίδιο ψήφισμα ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών και την οριστική ανάκληση της “επικίνδυνης απόφασης”.

Στους στόχους της πρόσκλησης αναφέρεται η δημιουργία μιας ενιαίας ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας, που θα καλύψει την ανάγκη στέγασης των υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις. Η δομή θα χωροθετηθεί στο Δ.Δ. Φυλακίου, Δήμου Κυπρίνου στο Ν. Έβρο, θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. και θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου. Στη δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς.

Ο κ. Παπαθεοδώρου υπενθυμίζει την ύπαρξη δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Δράμα και την Καβάλα. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι ακριβώς αυτή η αναβάθμιση. Η Περιφέρεια έχει ζητήσει τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της δομής ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε αύξηση των αριθμού των φιλοξενούμενων, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών λειτουργεί σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό Φυλάκιο στην περιοχή της Ορεστιάδας. Αν και συχνά αναφέρεται ότι είναι δυναμικότητας 240 ατόμων, εντούτοις ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στο ΚΥΤ δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς κάποιοι από τους φιλοξενούμενους παραμένουν στη δομή μέχρι να μεταφερθούν αλλού, κάποιοι μεταφέρονται άμεσα και κάποιοι απελαύνονται. Η δυναμικότητα του ωστόσο είναι μεγάλη και, αν οι φόβοι των τοπικών αρχών και των κατοίκων επιβεβαιωθούν τότε πιθανότατα να γίνει μεγαλύτερη ενώ έχουν ήδη εκδοθεί εκθέσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης που κάνουν λόγο για ελλιπείς χώρους και υποδομές.

Οι δεσμεύσεις Μηταράκη ως προς το δεχόμενο δημιουργίας νέας δομής ή επέκτασης της υφιστάμενης

Διευκρινήσεις για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου, έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επιστολή του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αντιστράτηγου ε.α Σταύρου Κουτρή.

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, χαρακτήρισε σε ανακοίνωση της τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο «Κερκόπορτα», αιτιολογώντας με σειρά επιχειρημάτων τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Στη συνέχεια η ΕΑΑΣ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Μίνα Αφεντούλη




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια