Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρίσεις: Άμεση Δράση και μεγάλες ευκαιρίες - του Σταύρου Μπαλάσκα


Δημοσιεύουμε ανάρτηση τού Σταύρου Μπαλάσκα, συνδικαλιστή αστυνομικού: Η Άμεση Δράση είναι η υπηρεσία εκείνη της ΕΛ.ΑΣ. που έχει στην διάθεση της τα περιπολικά των τομέων και τις ομάδες Ζ και ΔΙ.ΑΣ.Εχει επωμισθεί τον κρίσιμο ρόλο της άμεσης απόκρισης σε περιστατικά εγκληματικότητας και είναι αυτή που φθάνει πάντα πρώτη στον χώρο του συμβάντος καλούμενη να δώσει λύση σε οριακές καταστάσεις. Καθόλου δεν θα ήταν υπερβολή αν την χαρακτηρίζαμε «αιχμή του δόρατος» της μάχιμης αστυνόμευσης. Όπως όμως, κάθε ζωντανός οργανισμός, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων, έτσι και η Άμεση Δράση απαιτεί συνεχή εγρήγορση και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί την εποχή της και να υλοποιεί τον σκοπό της. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος ασφαλείας, τόσο λόγω της έκρηξης της εγκληματικότητας, όσο και της δυναμικής επανεμφάνισης της απειλής της εγχώριας τρομοκρατίας. Αυτό θέτει με την σειρά του νέα δεδομένα στον χώρο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με τις προεκτάσεις πολλές φορές να φθάνουν να αφορούν την ίδια την κρατική η και την εθνική ασφάλεια. Η άμεση δράση καλείται να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα με τρόπο που να διασφαλίζονται, τόσο η επιτυχής αντιμετώπιση των απειλών, όσο και οι ελευθερίες των πολιτών.

Εν πρώτοις απαραίτητη κρίνεται η αποκρυστάλλωση του επιχειρησιακού δόγματος της Άμεσης Δράσης. Θα πρέπει δηλαδή κάποτε τόσο η πολιτική όσο και φυσική ηγεσία να απαντήσουν στο ερώτημα τι ζητούν ουσιαστικά από την Άμεση Δράση. Και αυτό διότι η αστυνομία δρα υπό την μέγγενη κάθε φορά διαφορετικών προτεραιοτήτων,(πχ κορονοϊός) με αποτέλεσμα να κατηγορείται είτε για αδράνεια είτε για «υπερβάλλοντα ζήλο» στις αντιδράσεις της. Γνώμη μου είναι, πως για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, η Υπηρεσία της Άμεσης Δράσης οφείλει να προσαρμοστεί στα νεα των πόλεων επιχειρησιακά δεδομένα με διασφάλιση του προσωπικού αλλά και του πολίτη όπως κάμερες νέος επιχειρησιακός εξοπλισμός αλλαγη του δόγματος μειωμένης δύναμης των περιπολικών κατάργηση ακινήτων στόχων και αύξηση του στόλου. Έτσι αναπνέοντας εκ των έσω επιτυγχάνεται η ζητούμενη μάχιμη λειτουργικότητα της υπηρεσίας αδιάσπαστα και αδιαβάθμητα. Έχει παρέλθει η εποχή που αντίπαλος των αμεροδρασιτών ήταν εγκληματίες που δρούσαν συνήθως μεμονωμένα με ελαφρύ κατά βάση οπλισμό με μορφή όπλων χειρός (περίστροφα, πιστόλια) ή το πολύ λειόκανα με κοντή κάνη. Η απειλή, πλέον, δεν είναι μόνο εξωτερική. Η συζήτηση μετατοπίζεται από την ανάγκη αντιμετώπισης του καθημερινού εγκλήματος στην ανάγκη εδραίωσης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας στο εσωτερικό της Άμεσης Δράσης τόσο για τους υπηρετούντες αστυνομικούς σε αυτή όσο και για τους πολίτες και την ασφάλεια τους την οποία κινδυνεύουν να απωλέσουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις εκάστοτε βλέψεις και σκοπιμότητες των εγκληματιών.Τελειώνοντας αναφέρω πως τώρα είναι ευκαιρία για την διοίκηση να επαναφέρει την άμεση δραση στην πρότερη κατάσταση και μορφή αποτινάσσοντας με το νεο δόγμα αστυνόμευσης και την αλλαγή του Π.Δ τον κατακερματισμό και την διάλυση που επέφερε η προηγούμενη αναδιάρθρωση έκτρωμα..

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑ...

Μπαλάσκας Σταύρος..

 









Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μονο αμεση δραση , οι υπολοιποι κοψτε το λαιμο σας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απορία....Τον Μπαλάσκα από το πρωί μέχρι το βράδυ ,στα κανάλια τον βλέπουμε...πότε δουλεύει...ή μήπως είναι εκπρόσωπος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και εκφέρει γνώμη επί παντός πράγματος δηλ. μπαρούφες.... μάλλον το μαγαζί μπάζει από παντού.. πολύ εφέ ρε παιδί μου πολύ εφέ.... Ταξίαρχε μάζεψέ τον ...