Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι πραγματικά έγινε στα Ίμια ανάμεσα σε Τούρκους, Έλληνες ψαράδες και λιμενικό


Ένα ακόμα περιστατικό τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, με τουρκική ακταιωρό να προκαλεί ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος δίπλα από τα Ίμια ως αποτέλεσμα της πολύχρονης «μάχης της τσιπούρας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, «περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος». Λίγες ώρες νωρίτερα και το τουρκικό Λιμενικό είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος παραβίασαν χωρικά ύδατα της Τουρκίας με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση με τουρκικές ακταιωρούς που είχαν σπεύσει στο σημείο για να τα απομακρύνουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμποδίσει Ελληνες ψαράδες να φτάσουν στα Υμια και μάλιστα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Στο σημείο έφτασε το σκάφος του Λιμενικού Rafnan -από τα νέα σκάφη που παρέλαβε πριν από λίγους μήνες το Σώμα- και σημειώθηκε εμπλοκή, με την ακταιωρό να προσκρούει στο σκάφος του Λιμενικού. Το περιστατικό δεν έγινε γνωστό αμέσως, ενώ οι πληροφορίες από ελληνικής πλευράς ήταν περιορισμένες. Το Λιμενικό πραγματοποιεί έρευνα για το περιστατικό, ενώ ήδη έχουν ληφθεί οι πρώτες καταθέσεις των ανδρών.

«Ηταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη χθες, δεδομένου ότι πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες στην περιοχή των Υμίων για να ψαρέψουν. Είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα και πήγαν χθες πέντε αλιευτικά. Οταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης Ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Ελληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής, ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες». «Υπήρξε ένα “τζαρτζάρισμα” μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος», ανέφερε για το περιστατικό ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Διακομιχάλης.

 

Αν. Βαμβακά

https://eleftherostypos.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια