Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρωτοβουλία Αστυνομικών: Η πραγματική εικόνα του Μεταγωγών


Διαβάστε την ανακοίνωση

Συνάδελφοι που υπηρετούν στη ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α (το κοινώς αποκαλούμενο Μεταγωγών) απευθυνθήκαν στην Πρωτοβουλία Αστυνομικών για να καταγγείλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υπηρεσιακή τους καθημερινότητα. Από τα καταγγελλόμενα που θα παρατεθούν πιο κάτω αποδεικνύεται γιατί ακόμη και σήμερα το Μεταγωγών θεωρείται «δυσμενής υπηρεσία».

 

Η πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι στο Μεταγωγών έχει ως εξής:

 

Δεν ανακοινώνεται εβδομαδιαία υπηρεσία. Αντιθέτως, ακόμα και την υπηρεσία της επόμενης ημέρας, οι συνάδελφοι την μαθαίνουν την προηγούμενη ημέρα, και πολλές φορές μετά τις 21:00. Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι δεν έχει τροποποιηθεί στο μεταξύ, και δεν έχει βγει σε »ορθή επανάληψη». Επομένως, ούτε λόγος για εβδομαδιαία υπηρεσία και γενικότερα προγραμματισμό αυτής.

 

Η τωρινή διοίκηση της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., καυχιέται για τα άδεια κρατητήρια. Πώς, όμως, επιτυγχάνεται αυτό; Πως γίνεται ο προγραμματισμός στις μεταγωγές; Η αλήθεια δυστυχώς για τους συναδέλφους είναι η υπηρεσιακή ζούγκλα. Ο σχεδιασμός τακτικών μεταγωγών ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Προκειμένου να μένουν άδεια τα κρατητήρια, να μη μείνουν ούτε ένα βράδυ κρατούμενοι εντός των κρατητηρίων, εφαρμόζεται το σύστημα των «Υπέρ Μεταγωγών» με τελείως ανάποδα δρομολόγια. Αποτέλεσμα αυτού είναι το προσωπικό να βρίσκεται στο δρόμο πολλές ώρες. Ας αναφέρουμε επί παραδείγματι κάποια δρομολόγια 1)Τρίπολη-Γρεβενά. 2) Θήβα- Πάτρα. 3)Ναύπλιο-Χαλκίδα με εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις μεταξύ των προορισμών. Κάποιοι συνάδελφοι μάλιστα πήγαν Πάτρα γύρισαν Αθήνα και έφυγαν, την ίδια μέρα, για μεταγωγή με καράβι στην Κρήτη και γύρισαν την επόμενη μέρα με αεροπλάνο στην Αθήνα. Δεν διαταράσσεται λοιπόν μόνο ο »προγραμματισμός» της Υπηρεσίας, αλλά το προσωπικό «ξεζουμίζεται», δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια προκειμένου επιτευχθεί το ζητούμενο. Μήπως εφαρμόζεται λοιπόν το ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Είναι αυτή λογική; Συν τοις άλλοις το ρεπό της επόμενης ημέρας της μεταγωγής σπάνια γίνεται πράξη. Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των μεταγωγών είναι τόσο καλός, που προγραμματίστηκε μεταγωγή ανήμερα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων!!!

 

Επειδή λοιπόν, δεν υπάρχει σχεδιασμός για τις μεταγωγές δεν τηρούνται και τα ωράρια. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου συνάδελφοι πηγαίνουν να δουλέψουν ωράριο 06-14 ή 14-22 και καταλήγουν να βρίσκονται στο Δομοκό, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα μέχρι και Θεσσαλονίκη και οπουδήποτε αναφέρει η διαταγή κίνησης. Το εξοργιστικό είναι ότι η διοίκηση απαιτεί την άμεση και αυθημερόν επιστροφή των συναδέλφων στην Αθήνα, ό,τι ώρα και να είναι, ακόμα και να δικαιούνται διανυκτέρευση, για να χρησιμοποιηθούν την επόμενη μέρα. Απαιτεί την αυθημερόν επιστροφή και όταν έχει προγραμματιστεί από τη προηγούμενη ημέρα, μεταγωγή για Θεσσαλονίκη ή Λάρισα. Δεν υπολογίζει τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν λόγω της κούρασης των συναδέλφων και του οδηγού της μεταγωγής όταν είσαι τόσες ώρες στο δρόμο. Και την άλλη μέρα χωρίς ρεπό πάλι μπορεί να κάνει το ίδιο. Για ποια ασφάλεια της μεταγωγής και ποιο προγραμματισμό και τήρηση ωραρίων να μιλήσουμε!

 

Όσον αφορά τον ορθολογισμό των δυνάμεων στα δικαστήρια έχουν υπάρξει και μέρες που στις δικαστικές αίθουσες υπάρχει ένας (1) μόνο αστυνομικός.

 

Αλήθεια πότε έγινε το τελευταίο σχολείο της ΕΚΑΜ για την Ειδική Ομάδα Μεταγωγών (ΕΟΜ);

 

Δεν έχει γίνει ΚΑΜΊΑ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ σε μεταγωγές για COVID-19. Οι στολές είναι σε ένα κουτί. Και η διοίκηση, έδωσε εντολή «φορέστε τις στολές και προσέχετε!!! Επιτρέπεται η μεταγωγή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κρατουμένων με COVID-19 με τα κλασικά μεταγωγικά οχήματα που διαθέτει το μεταγωγών και σε κάποιες περιπτώσεις με θωρακισμένες κλούβες οι οποίες δεν έχουν παράθυρα;

 

Αναπόφευκτα λοιπόν, λόγω κρουσμάτων σε κρατουμένους, υπήρξαν κρούσματα και σε συναδέλφους, ευτυχώς ιάσιμα. Μάλιστα, ύστερα από μεταγωγή κρατουμένων (αφού ολοκληρώθηκε η μεταγωγή) ενημερώθηκαν συνάδελφοι ότι ήταν θετικοί σε τεστ κρατούμενος, με αποτέλεσμα να πάνε μαζικά στα Κ.Ι.Α. για τεστ.

 

Όσον αφορά τα οχήματα, είναι «παμπάλαια» λεωφορεία του 2002, τα παλαιότερα μεταγωγικά οχήματα σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας τα περισσότερα και μεγαλύτερα δρομολόγια. Παρουσιάζουν πολύ συχνά βλάβες και μένουν την ώρα της μεταγωγής μέσα στο δρόμο, σε σημείο που υπάρχει κίνδυνος για τις μεταγωγές των κρατουμένων. Είναι δεδομένο ότι η υπηρεσία χρειάζεται νέα και ασφαλή λεωφορεία.

 

Μας αναφέρουν ότι η ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α ενίσχυσε με προσωπικό τη Γ.Α.Δ.Α., για την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Για ενίσχυση των ελέγχων λόγω COVID-19, αποσπάσθηκαν περίπου 120 συνάδελφοι. Καλώς κατά τη γνώμη μας ενισχύθηκε η Γ.Α.Δ.Α. από τη ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. σε περίοδο όπου τα δικαστήρια ήταν κλειστά και υπήρχε κάποια ευχέρεια. Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι τόσο οι συνάδελφοι του μεταγωγών, όσο και οι υπόλοιποι, ασχοληθήκαμε με ακόμα ένα πάρεργο που «φορτώθηκε» η ΕΛ.ΑΣ.. Η διάθεση τόσων συναδέλφων από τη ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. προς τη Γ.Α.Δ.Α. δημιούργησε πρόβλημα στη ομαλή λειτουργία της ίδιας της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. διότι οι υπηρεσίες έβγαιναν με δυσκολία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που δημιουργήθηκε από τα προαναφερόμενα ήταν ότι συνάδελφοι του μεταγωγών βρέθηκαν να εκτελούν υπηρεσία αποσπασμένοι στη τροχαία ακόμη και στα διόδια μετά τους Αγίους Θεοδώρους!!!! Έτσι, πολλές φορές πηγαίνουν ακόμη και με ΤΑΧΙ μέχρι την Ελευσίνα για να τους μεταφέρουν από εκεί με υπηρεσιακά οχήματα της τροχαίας μέχρι τα επόμενα διόδια! Μάλιστα υπήρξαν μέρες που δεν »έβγαινε» η υπηρεσία στη ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. και οι αποσπασμένοι συνάδελφοι γύρισαν στην έδρα του μεταγωγών για υπηρεσία, ενώ μετά το πέρας αυτής, έφυγαν ξανά με φύλλο πορείας για τις υπηρεσίες που είχαν αρχικά σταλεί.

 

Ύστερα από όλα αυτά τα ενδεικτικά προβλήματα που μας ανέφεραν οι συνάδελφοι, διαβάσαμε προ ολίγων ημερών την ανακοίνωση της Ε.ΑΣ.Υ.Α. για την επίσκεψη της στη ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. Εκεί αναφέρει για τον Διοικητή του Μεταγωγών και για την ορθή λειτουργία της υπηρεσίας επί ημερών του, που διαπίστωσε το προεδρείο της ύστερα από συνάντηση μαζί του. Καλά ως εκεί, διότι όντως η συγκεκριμένη Υπηρεσία ήταν για »ανεπιθύμητους», υπολειτουργούσε και δημιουργούσε προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία άλλων Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α. Πέραν όμως όσων αναφέρθηκαν από τη Διοίκηση, δεν θα έπρεπε να εξακριβώσουν σε τι βαθμό ισχύουν κάποια από αυτά, ερχόμενοι σε επαφή και με συναδέλφους; Ακόμη και αν ίσχυαν στο απόλυτο όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, δεν θα έπρεπε πάλι να υπάρξει επαφή με το προσωπικό της Υπηρεσίας, για τυχόν προβλήματα; Η Ένωση εκπροσωπεί το προσωπικό. Δεν είναι παράξενο ότι δεν αναφέρεται ούτε ένα αρνητικό για τη ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.; Ξαφνικά, έγινε η καλύτερη Υπηρεσία της Αθήνας; Διερωτόμαστε μεν, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε το έργο που όντως έχει γίνει, δε. Πάντα όμως, υπήρχαν και θα υπάρχουν προβλήματα για να λυθούν. Μακάρι όντως μία μέρα, να μπορέσουμε να γράψουμε μία ανακοίνωση για την τέλεια Υπηρεσία.

 

Η δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στο Μεταγωγών αποδεικνύει ότι το προσωπικό φτιάχνει μια υπηρεσία με το φιλότιμο, με τη δουλειά του και με την κούρασή του. Καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να φέρει σε πέρας την αποστολή του και να κάνει το καθήκον του, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Καλό είναι λοιπόν, να ρωτάμε το προσωπικό και όχι μόνο τον Διοικητή, για το πώς πάει κάθε υπηρεσία.

 

Κάθε συνάδελφος μπορεί να απευθυνθεί στην Πρωτοβουλία Αστυνομικών για να καταγγείλει τα υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ώστε στη συνέχεια να αναδείξουμε τις δυσκολίες και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την αντιμετώπισή τους.

 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ καλεί τους συναδέλφους να έρθουν στις γραμμές μας για ένα αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα διεκδικεί καλύτερες μέρες για τους συναδέλφους και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

protast.gr







Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ατ νέα Σμύρνης 14 άτομα
Ατ Ζωγράφου 20 με 25
Ατ Ακρόπολεως ζητά άτομο από ζωγραφου για όχημα
Όλο το κορονοιο χωρίς ενίσχυση από κανέναν τα Ατ
Ο χρήστης Chris Meli είπε…
Εγώ θα μιλήσω για αυτά που ξέρω και δεν θα αναφερθώ σε κομμάτια του άρθρου για τα οποία δεν έχω λόγο. Ο συνάδελφος πιο πάνω αναφέρει "Δεν ανακοινώνεται εβδομαδιαία υπηρεσία. Αντιθέτως, ακόμα και την υπηρεσία της επόμενης ημέρας, οι συνάδελφοι την μαθαίνουν την προηγούμενη ημέρα, και πολλές φορές μετά τις 21:00. Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι δεν έχει τροποποιηθεί στο μεταξύ, και δεν έχει βγει σε »ορθή επανάληψη». Επομένως, ούτε λόγος για εβδομαδιαία υπηρεσία και γενικότερα προγραμματισμό αυτής."
Εχει γινει προσπάθεια για όφελος των συναδέλφων απο μένα προσωπικα, απο το γραφείο υπηρεσιών και απο τον Ταξίαρχο που πρότεινε το όλο πρόγραμμα ώστε να μπορούν να δηλώνουν οι συνάδελφοι εβδομαδιαία υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και στη συνέχεια το γραφείο υπηρεσιών να τοποθετούν αυτούς εκεί που έχουν δηλώσει. Ισως τον τελευταίο μήνα λόγω του κορονοιου και των πρωτοφανών πραγμάτων που τυχαίνουν, κάποιες φορες οι συνάδελφοι να μην πηγαίνουν πάντα εκεί που θέλουν. Ομως ξέρουμε όλοι ότι μολις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα δικαστηρια, η εφαρμογη θα λειτουργήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό παρέχοντας στα 3 απο τα 4 γκρουπ καθε εβδομαδα, ενα σχεδιο εβδομαδιαίας υπηρεσιας ανάλογα με τις δηλώσεις που εκείνοι θα εχουν κάνει. Τώρα εαν γίνεται αυτή η προσπάθεια για καλυτέρευση του προγράμματος των συναδέλφων σε πολλά γραφεία αστυνομικών υπηρεσίες να με ενημερωσετε.
Επιπλέον στις μεταγωγές που έγιναν "χρονιάρες" μερες, πήγαν συνάδελφοι, οι οποίοι προέρχονταν απο τον συγκεκριμένο τόπο μεταγωγής αφενός και αφετέρου πήγαν με την θέληση τους αφού οι ίδιοι το δήλωσαν οτι επιθυμούν να πάνε.
Επιπλέον στην εφαρμογή των υπηρεσιών έχω βάλει την επιλογή ωστε να προστεθούν προτάσεις για βελτίωση. Εαν κάποιος έχει κάποια πρόταση ή πιστεύει ότι κάτι μπορεί να γίνει καλύτερα να μας ενημερώσει για να το κοιτάξουμε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
<>
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο Μεταγωγών και στα Α.Τ. το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος για το ωράριο, με όσα λέει για την ανακοίνωση υπηρεσίες, ρεπό κλπ. Δεν μπορεί η ζωή των συναδέλφων να κρέμεται στην καλή διάθεση του διευθυντή και του γραμματέα.Να βοηθά ο Θεός μην δραπετεύσει τρομοκράτης με τις μεταγωγές κάθε μέρα. Αντί για χίλιες αστυνομίες, μια και σωστή με επαρκή προσωπικό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αληθεύει, η αυθημερόν επιστροφή των συνάδελφων ακόμα και αν δικαιούνται διανυκτέρευση, για να χρησιμοποιηθούν την επόμενη μερα?????