Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιάννης Φαναριώτης: Γιατί Όχι στην «Πανεπιστημιακή Αστυνομία»


Με κείμενό του στο Facebook εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τάσσεται ενάντια στην αστυνομία των πανεπιστημίων: 1.Διότι διαφεύγει από τον ρόλο και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η αστυνομία είναι ένα ένοπλο Σώμα .Η δημιουργία ενός σώματος που θα ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αλλά δεν θα φέρει όπλο είναι ένα κατασκεύασμα άνευ ουσίας. Δεν υπάρχει σώμα ήπιας αστυνόμευσης πουθενά στον κόσμο. Υπάρχει αστυνομικό σώμα που ανάλογα τις συνθήκες εφαρμόζει ήπια ή σκληρή αστυνόμευση καθώς και νόμιμη βία.

2.Διότι δεν έχει την συναίνεση ούτε της πλειοψηφίας των Πανεπιστημιακών ούτε της πλειοψηφίας των αστυνομικών .

Είναι πρόδηλο σε όσους γνωρίζουν ελάχιστα από το τι γίνεται στα πανεπιστήμια ότι η δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος εντός των ελληνικών ΑΕΙ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα κληθεί να επιλύσει.

3.Στοχοποιεί την Ελληνική Αστυνομία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται μόνιμη αστυνομική δύναμη μέσα στους χώρους των Πανεπιστημίων. Η καθημερινή ώσμωση αστυνομικών – διότι αυτό θα είναι για την πανεπιστημιακή κοινότητα – με τους φοιτητές θα δημιουργεί προβλήματα που θα μας οδηγήσουν σε οπισθοδρομικές καταστάσεις .

4.Αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και τίποτα άλλο.

Είναι εμφανές ότι ανακοινώθηκε μόνο για να προκαλέσει θόρυβο .Ας αναλύσουμε τα βασικά του χαρακτηριστικά έτσι όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό.

Θα κάνει ήπια αστυνόμευση. Π.χ στην ΑΣΟΕΕ έχει Γενική Συνέλευση ο σύλλογος φοιτητών και ξαφνικά περίπου 10-15 άτομα βγαίνουν στον προαύλιο χώρο και επιδίδονται σε βανδαλισμούς .Με ποιον ήπιο τρόπο θα δράσει η «αστυνομία πανεπιστημίων»;(Εκτός βέβαια αν ευελπιστείτε ότι με κάποιο τρόπο θα έχουν αποτρέψει και την διενέργεια των γενικών συνελεύσεων.)

Θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση .Εδώ και χρόνια υπάρχει η ελάχιστη εκπαίδευση και ειδικά στην τελευταία σειρά ειδικών φρουρών η εκπαίδευση ήταν κάποιων εβδομάδων τώρα θα βρουν και ειδική εκπαίδευση;

Θα μπορεί να συντάσσει δικογραφίες και να κάνει συλλήψεις. Οι ειδικοί φρουροί δεν έχουν ανακριτικά καθήκοντα. Πως θα γίνει αυτό; Με τον εξής γελοίο τρόπο. Τροποποιούν την παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999 (Α΄161) και προσθέτουν «…..στους ειδικούς φρουρούς που στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.». Πόσο χρόνο θα εκπαιδευτούν για όλα αυτά τα καθήκοντα αφού μέσα στο 2021 θέλετε να δημιουργηθούν .

Βέβαια και στη μια περίπτωση , κατώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που θα αποσπαστούν στην υπηρεσία αυτή , και στην άλλη ,ειδικοί φρουροί ,όλοι θα τρέχουν στα δικαστήρια , θα δέχονται τις απειλές αυτών που θα συλλαμβάνονται , αλλά όπλο δεν θα φέρνουν.

Ιδρύονται βέβαια Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) αλλά το προσωπικό θα ανήκει στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Θα λειτουργήσει μέσα στο 2021 Δηλ εν μέσω πανδημίας και με τους περιορισμούς που υφίστανται θα υπάρξει προκήρυξη, αιτήσεις ,ενστάσεις, εξέταση, πρόσληψη, επαρκής και ειδική εκπαίδευση και αυτό σε λιγότερο από 11 μήνες .

Η αστυνομία έχει , εκ του συντάγματος τον θεσμικό της ρόλο και την αποστολή της που δεν είναι άλλη από την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια. Οι πρόσφατες νομικές παρεμβάσεις – κατάργηση άσυλου- επιτρέπουν στην ελληνική αστυνομία με την υπάρχουσα δομή της να ανταπεξέλθει με επάρκεια σε κάθε παραβατική συμπεριφορά εντός και εκτός των Πανεπιστημίων.

Η ανάπτυξη εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ενός σώματος πανεπιστημιακών φυλάκων, με την στήριξη και την παροχή γνώση από την ελληνική αστυνομία , θα διευκόλυνε το έργο της ΕΛ.ΑΣ, θα γίνονταν πιο εύκολο αποδεκτό από την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα εξασφάλιζε το ποθητό αποτέλεσμα .

 









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών φίλε Γιάννη Φαναριωτη,από την 3η σειρά κ μετά, ούτε την συμπληρωματική εκπαίδευση έχουμε περάσει. Ούτε βολές, ούτε σεμινάρια όπως η 1η και η 2η σειρά, ούτε ΤΊΠΟΤΑ! Μόνο όσοι Ε/Φ είναι ΔΙ.ΑΣ ΔΡΆΣΗ ΟΠΚΕ, όλοι οι υπόλοιποι δεν είμαστε μάχιμοι.... Πάλι ψέματα πάλι υποσχέσεις.. Για τα λόγια... Και τα κανάλια... Ούτε ύφασμα έχουμε πάρει, δεν μας έχει δώσει η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ τα τελευταία 13 χρόνια όχι στολές, ούτε ένα ζευγάρι κάλτσες.. Τουλάχιστον μην βγαίνουν και λένε τα δικά τους. Δε είμαστε τόσο χαζοί όσο νομίζουν. Υπομονή κάνουμε. Σταρατα λόγια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λες τα πράγματα με το όνομα τους, δυστυχώς κάποιοι άργησαν πάλι να διαμαρτυριθουν και κάποιοι άλλοι δεν έβγαλαν μίλια, για να μην χάσουν τα πάρε δώσε με το υπουργείο... Έχουμε και λέμε :
1)αστυνομικοι μη ανακριτικοι υπάλληλοι απο σχολή Αστυφυλάκων προ το 1995
2)αστυνομικοι ανακριτικοι υπάλληλοι από 1996 και μετά έως σήμερα
3)αστυνομικοι μη ανακριτικοι υπάλληλοι προερχόμενοι από ΣΦ από το1998
4)αστυνομικοι μη ανακριτικοι υπάλληλοι προερχόμενοι από ΕΦ απο το 1999 και μετά μέχρι και το 2011 7σειρες
5)ειδικοί φρουροί από δημοτική αστυνομία
6)ειδικοι φρουροι 2019
7)συνοριοφύλακες 2020
8)συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου 2020 9)ειδικοι φρουροι ανακριτικοι υπάλληλοι για τα πανεπιστήμια
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Ειδικοί Φρουροί με ανακριτικά καθήκοντα. Εκπαίδευση σε 3 μήνες. Δηλαδή για πόσο χαζούς μας περνάνε. Οι συνάδελφοι που είναι από παραγωγική σχολή και εκπαιδεύονται 2 χρόνια τουλάχιστον εντός της σχολής για να έχουν ανακριτικά καθήκοντα, τι; είναι χαζοί και αυτοί; είναι οι πιο αδικημένοι, μην τους θεωρούμε κ τόσο χαζούς και αυτούς. Έλεος. Και το καλύτερο όλων των εποχών μετά, καθόμαστε όλα τα χρόνια της <> στην Αθήνα, δεν μπορούμε να πάμε επαρχία, σπίτια μας, και ξαφνικά εκτός από τους Σ.Φ που έμπαιναν στην αστυνομία στον τόπο τους και μετά πήγαιναν και όπου ήθελαν, έπιαναν κ τις θέσεις όλων μας (οργανικές) τώρα συναδελφισσες και συνάδελφοι, θα έχουμε και στα ΑΕΙ/ΤΕΙ όλης της χώρας, αστυνομικους από τον τόπο τους. Πάνε οι οργανικές για εμάς, ΜΊΑ Κ ΓΙΑ ΠΆΝΤΑ! Οι συνδικαλιστές; χεστηκαν φυσικά αφού αυτοί είναι μια ζωή σε γραφείο, κάνουν και τις δημόσιες σχέσεις τους, και όλα καλά. Το σύστημα δουλεύει με εμάς τα κορόιδα. Αυτή είναι η Αστυνομία μας. Καληνύχτα. Μαύρο σε όλους......