Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρόταση για μείωση του ποσού καταβολής αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (στρατιωτική θητεία, τριετία του Ν3865/10, έτη σπουδών)


Γράφουν ο Στέλιος Δημητράκης και ο Στέφανος Στεφανάκης

Με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, το κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών από το 2020 και μετά ανέρχεται στο 20% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών. H αύξηση επήλθε κλιμακωτά και από 6,67% που ήταν το 2016, έφτασε στο 20% που ισχύει σήμερα.

 Η αναγνώριση των μάχιμων και πλασματικών ετών βοηθάει σημαντικά στην συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου για την κατοχύρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος που σήμερα είναι τα 40 έτη ασφαλιστικών εισφορών ή το 60ο έτος ηλικίας.

  Κάθε έτος αναγνώρισης συμβάλλει στην αύξηση της κύριας σύνταξης. Συγκρίνοντας τις συντάξεις πριν το 2010 και μετά, διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε το 50% της τότε σύνταξης, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Ν. 3865/2010.

 Οι τόσο υψηλές εισφορές όμως που πρέπει να καταβληθούν για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων, που ανάλογα το μισθολογικό κλιμάκιο και τα έτη υπηρεσίας που έχει ο αστυνομικός, ανέρχονται στο ποσό των 400-650€ ανά μήνα αναγνώρισης, δεν αφήνουν περιθώρια στους συναδέλφους να προχωρήσουν στην αναγνώριση χρόνων όπως η στρατιωτική θητεία, η τριετία του Ν3865/10 και τα έτη σπουδών.

  Σε αυτό το σημείο επισημαίνονται τα παρακάτω:

1.            Η στρατιωτική θητεία δεν μπορεί να λογιστεί ως πλασματικός χρόνος και να ζητείται ποσοστό 20% για την αναγνώριση της. Ουσιαστικά είναι χρόνος πραγματικής υπηρεσία διότι είναι η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων από τους πολίτες της Χώρας μας και επιβάλλεται η μείωση του κόστους αναγνώρισης της.

2.            Η τριετία του Ν3865/10  δόθηκε στους καταταγέντες στην ΕΛ-ΑΣ από την 1-9-1990 μέχρι και την 31-12-1995, οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν τα 24,5 χρόνια υπηρεσίας την 31-12-2014. Η τριετία αυτή χορηγήθηκε λόγω του χάσματος που δημιουργήθηκε από τον ασφαλιστικό νόμο του 2010 και παρά το γεγονός ότι ταυτίζεται με τη μάχιμη πενταετία, δεν υφίστανται τα ίδια δεδομένα, διότι το κόστος αναγνώρισης είναι πολύ μεγαλύτερο και το ποσό πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ. Το ποσοστό 20% που ισχύει για την αναγνώριση της είναι ασύμφορο και άδικο. 

3.            Αν θέλουμε πραγματικά να επιβραβεύσουμε αυτούς που έχουν λάβει πτυχίο πριν από την κατάταξη τους στην Αστυνομία, δεν μπορούμε να τους ζητάμε να καταβάλουν το απαγορευτικό ποσό που δημιουργείται από την εισφορά 20% επί των συντάξιμων αποδοχών, προκειμένου αναγνωρίσουν τα χρόνια που σπούδασαν.

 

   Τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε ο νέος ασφαλιστικός νόμος (Ν.4670/2020). Δυστυχώς τότε δεν υπήρξαν οι ανάλογες παρεμβάσεις και πιέσεις ώστε να κατανοηθεί από την κυβέρνηση η αναγκαιότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων από τους Αστυνομικούς και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να μειωθεί το κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών, πόσο δε  μάλλον πραγματικών ετών όπως η στρατιωτική θητεία. 

 

  Με την παρούσα διαμορφωμένη κατάσταση και προκειμένου τα πλασματικά έτη να είναι ``πραγματικά`` ωφέλιμα και να υπάρξει σε ρεαλιστική βάση η δυνατότητα των συναδέλφων να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία, την τριετία του Ν3865/10 και τα έτη σπουδών, πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και το ποσοστό 20% που επιβάλει σήμερα ο νόμος για την αναγνώριση τους να μειωθεί και να γίνει 6,67% που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/16.

  Η υλοποίηση αυτής της πρότασης μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

1.            Με την συστράτευση και κοινή διεκδίκηση όλων των Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας.

2.            Με την δυναμική και ουσιαστική παρέμβαση της Ομοσπονδία μας.

3.            Με την ένταξη στο διεκδικητικό πλαίσιο των ασφαλιστικών αιτημάτων του επόμενου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Π.Ο.ΑΣ.Υ..

4.            Με την ρητή αναγραφή της στο ψήφισμα του επόμενου συνεδρίου και την αντικατάσταση της φράσης: «διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος αναγνώρισης των πραγματικών συντάξιμων ετών (στρατός έτη σπουδών κλπ.)», που αναγράφεται τα τελευταία χρόνια (από το 2017), στα ψηφίσματα των Πανελλαδικών συνεδρίων και ουσιαστικά δεν ισχύει, διότι το καθεστώς αναγνώρισης πλασματικών ετών έχει αλλάξει από το 2016 και το ποσοστό 6,67 έχει αυξηθεί κλιμακωτά σε 20% το 2020.

  Ευελπιστούμε στην αναγνώριση της αναγκαιότητας υλοποίησης της παραπάνω πρότασης και την προώθηση της.

Ρέθυμνο 16-01-2021 

ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ Στυλιανός

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Στέφανος

Αντιπρόσωποι ΠΟΑΣΥ Ρεθύμνου









Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλή πρόταση, θα βοηθήσει πολλούς συναδέλφους που δυσκολεύονται να εξαγοράσουν τα έτη αυτά για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Μακάρι να γίνει αποδεκτή από τα αρμόδια Υπουργεία και να επανέλθει ο υπολογισμός των πλασματικών χρόνων με βάση το ποσοστό 6,67% που ίσχυε προηγουμένως. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να αναγνωρίζονται και αυτά τα έτη με κόστος ανάλογο της αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας (δηλαδή 480 ευρώ ανά χρόνο) αλλά ας μην ζητάμε πολλά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν μας είπατε ποιοι το έκαναν αυτο τις υψηλές εισφορές δλδ κ τι κανατε εσεις τοτε !!!!!!!!! Μηπως τιποτααααααα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σωστή η πρόταση. Γενικότερα όμως η ΠΟΑΣΥ αδράνησε στο ζωτικό θέμα της αύξησης των εισφορών και μάλιστα στην εποχή της κρίσης, των μειώσεων..