Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΣΥΠΥΠ: Απολογισμός 2020 και Διεκδικητικό πλαίσιο


Ανακοίνωση τής ΠΟΣΥΠΥΠ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΥΣΥΠ εύχεται σε όλους καλή χρονιά με υγεία κι ευτυχία στις οικογένειες  τους με την ευχή το 2021 να επιστρέψει η κανονικότητα στις ζωές μας.

Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τις βασικότερες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από την ομοσπονδία μας την ΠΟΠΥΣΥΠ το 2020  για την προάσπιση των κεκτημένων μας και την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας μέχρι την οριστική επίλυση τους.

 

8/1/2020 Απάντηση με πεντασέλιδη επιστολή μας προς το το εξώδικο του Υφυπουργού Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας, κυρίου Νικόλαου Χαρδαλιά, το οποίο αφορούσε το πλήρες ωράριο των ΠΠΥ (24ωρο) για το έτος 2020.

 

29/1/20 Συνάντηση Προέδρων όπου και παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και κατατέθηκαν προτάσεις νομοτεχνικών βελτιώσεων για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ όπου αφού ψηφίστηκαν ομόφωνα στην συνέχεια κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο για διαβούλευση.

 

4/2/2020 συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το  περιβόητο πολυνομοσχέδιο , ήμασταν οι μοναδικοί συνδικαλιστικοί φορείς  που διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και στοχοποιηθήκαμε  για αυτό, το καταγγείλαμε επί της αρχής και επί των άρθρων που αντί να έλυναν παθογένειες  και στρεβλώσεις του πυροσβεστικού σώματος, τις αύξησε με τρανταχτά παραδείγματα , το άρθρο για τις επιφυλακές αλλά και των μεταθέσεων του χαμηλόβαθμου πυροσβέστη που στην ουσία σπάει το αμετάθετο και τον ξεσπιτώνει διαλύοντας τον οικογενειακό του προγραμματισμό . καταθέσαμε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

 

Μάρτιος, πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση προέδρων με το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΠΥΣΥΠ όπου εκεί παρουσία 40 αντιπροσώπων  καθορίστηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ΠΟΠΥΣΥΠ και σωματεία αλλά και τους τρόπους πίεσης όπου θα ασκούσαμε σε πολιτική και φυσική ηγεσία ώστε να επιτευχθεί λύση των δίκαιων αιτημάτων μας.

 

Τον Μάη καταθέσαμε στο Υπουργείο Εργασίας , στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας , στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, νομική μελέτη για την ένταξη των μάχιμων πενταετών πυροσβεστών στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα για να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη όπως ισχύει για τον οδηγό πενταετή πυροσβέστη.

 

Ένταξη των πενταετών στην ρύθμιση για την αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας όπως ισχύει για το μόνιμο προσωπικό, για το θέμα αυτό υπήρχε κι επικοινωνία με το υπουργείο εργασίας.

 

Καταθέσαμε πρόταση για τις απλήρωτες επιφυλακές, όχι επιδοματικού χαρακτήρα αλλά θεσμοθετημένη αποζημίωση όπως ισχύει στον δημόσιο τομέα.

 

Καταθέσαμε πρόταση για Τρίτη φορά όσον αφορά την χρηματική αποζημίωση του επικίνδυνου κι ανθυγιεινού επιδόματος για όλο το πυροσβεστικό προσωπικό.

 

21 Μαΐου Υπογράψαμε την ΣΣΕ για τους 2500 χιλιάδες  συμβασιούχους συναδέλφους και θεωρούμε ότι παρόλη την πίεση χρόνου και συναδέλφων  αλλά και τις τρικλοποδιές παρατρεχάμενων, υποτιθέμενων συνδικαλιστών  καταφέραμε να μην απολέσουμε κανένα βασικό ευεργέτημα , αντιθέτως πετύχαμε αύξηση για πρώτη φορά στο ποσοστό μεταθέσεων και αποσπάσεων για τους εποχικούς συναδέλφους.

Δεν είναι τυχαίο ότι καταφέραμε να μετακινηθούν 150 συνάδελφοι στον τόπο συμφερόντων τους.

 

Στις 16/7/2020 πραγματοποιήσαμε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο στο Σύνταγμα, με σκοπό την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας αλλά και την προάσπιση των κεκτημένων μας με αποκορύφωμα την περικοπή ωρών του πλήρους ωραρίου των ΠΠΥ, αλλά και τις καταχρηστικές επιφυλακές με το πρόσχημα του πιθανού σεναρίου πυρκαγιάς την επόμενη ημέρα, ακόμα και από άλλους νομούς της χώρας, τα οποία τα συναντήσαμε το φετινό καλοκαίρι. Στο τέλος της συγκέντρωσης καταθέσαμε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της βουλής.

 

30/7/2020 εκ νέου  Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας  για τους ίδιους λόγους όπου και πάλι καταθέσαμε ψήφισμα διαμαρτυρίας, δυστυχώς καμία άλλη συνδικαλιστική οργάνωση δεν είδαμε στο πεζοδρόμιο, απλά έβγαζαν ανακοινώσεις ότι διαπιστώνουν στρεβλώσεις κι αδυναμίες, αφού προ  μηνών οι ίδιοι το χειροκροτούσαν. Όταν εμείς διαφωνούσαμε εκείνοι κώφευαν.

 

 

Δύο επερωτήσεις στην βουλή προς τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ για το πλήρες ωράριο του πενταετή πυροσβέστη.

 

 Επιστολή διαμαρτυρίας προς το κοινοβούλιο και τα ΜΜΕ για το τραγικό  συμβάν στην Λαμία με τον συνάδελφο που έδωσε με φρικτό τρόπο τέλος στην ζωή του μαζί με προτάσεις για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

 

 

Ακυρωτική διαδικασία στο εφετείο Αθηνών για τη δίκαια σειρά κατάταξης των μονιμοποιηθέντων εκ πενταετών,  είναι πρωτόγνωρο και οξύμωρο ο πυροσβέστης που μονιμοποιήθηκε εκ πενταετών να προάγεται σε υπαρχιπυροσβέστη να μπαίνει στον νέο κανονισμό μεταθέσεων όπως κι έγινε αλλά η σειρά κατάταξης να ισχύει από το 2018 και όχι όπως είναι το δίκαιο και λογικό και ορίζει ο νόμος από το 2012 όταν προσληφθήκαμε ως πενταετείς πυροσβέστες.

Πάγιο και διαρκή αίτημά μας ουσιαστικής και ηθικής τάξης και πρέπει να δοθεί άμεσα  είτε με υπουργική απόφαση είτε με δικαστική απόφαση, είτε στο πεζοδρόμιο.

 

Ενημέρωση Υπουργών και Βουλευτών συναντηθήκαμε με 25 περίπου βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του κυβερνώντος  κόμματος όπου και καταθέσαμε τα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και χρήζουν επίλυσης.

 

Πρόταση για ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών μελών, καινοτόμος πρόταση προς το υπουργείο ΠΡΟΠΟ για ηλεκτρονική ψηφοφορία όσον αφορά τις εκλογές των αιρετών στα συμβούλια μεταθέσεων- αποσπάσεων για μόνιμους και πενταετείς συναδέλφους. Η ΠΟΠΥΣΥΠ συμμετέχει με δύο συνδυασμούς που αποτελούνται από 70 υποψηφίους ως προς το ψηφοδέλτιο των μονίμων και 134 υποψηφίους ως προς το ψηφοδέλτιο των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

 

Καταγγελίες προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Υπαρχηγό κοινοποιώντας και στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπουργείο ΠΡΟΠΟ, βουλευτές , ΜΜΕ, ΓΣΣΕ για τις διώξεις που ασκούνται σε συνδικαλιστές του ΔΣ της ΠΟΠΥΣΥΠ. Όπως του προέδρου του β αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα , διατάζονται ΕΔΕ εις βάρος τους με την αιτιολογία ότι πρώτα έχουν την ιδιότητα του πυροσβέστη και κατόπιν του συνδικαλιστή, κοινοποιώντας εξοντωτικές ποινές, εν ολίγοις όταν λέμε η γράφουμε κάτι που δεν είναι αρεστό στα αυτιά τους πρέπει να οδηγούμαστε στην πυρά.

Ανήκουστες και παράλογες ενέργειες που δεν διέπουν τις δημοκρατικές αρχές όπως ορίζει το σύνταγμα και ο συνδικαλιστικός νόμος 1264.

Για το συγκεκριμένο θέμα έγινε και σχετική ερώτηση από 24 βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης προς τον υπουργό ΠΡΟΠΟ τον Αύγουστο και η απάντηση ήταν ασαφής απροσδιόριστη και διφορούμενη.

Η δικιά μας απάντηση είναι εγγράφως στην καταγγελία μας ότι δεν πτοούμαστε  από ποινές αυτές δεν θα φιμωθούμε επειδή κάποιοι θέλουν να ποινικοποιήσουν  την συνδικαλιστική δράση.

 

 Καταγγελία προς τον Αρχηγό του ΠΣ και Περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας  για την συστηματική δίωξη κατά πενταετή συναδέλφου που υπηρετεί στην Π Υ Κιλκίς.

Ο εν λόγω συνάδελφος τέθηκε σε 6μηνη διαθεσιμότητα αναίτια και παρόλο ότι εκκρεμεί δικαστική διαδικασία εμπλεκόμενου του διοικητή και υποδιοικητή της υπηρεσίας.

 

Νομική στήριξη των 50 διαγεγραμμένων Πενταετών Πυροσβεστών από το ΠΣ στην λήξη της αντιπυρικής περιόδου λόγω κολλήματος της πρόσληψης τους.

Οι εν λόγω συνάδελφοι είχαν προσληφθεί από την λίστα επιτυχόντων επιλαχόντων ΠΠΥ την οποία είχαμε ανανεώσει το 2018 με συνολικό αριθμό 800 ατόμων.

 

Αυτές είναι οι βασικές ενέργειες της ΠΟΠΥΣΥΠ για το απερχόμενο έτος 2020 και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να συμπεριληφθούν όλες μέσα σε ένα βίντεο,

Πιστεύουμε όμως ότι σας ενημερώσαμε ώστε να έχετε μια σαφή εικόνα των ενεργειών μας και να μην δημιουργείτε παραπληροφόρηση και εσφαλμένες εντυπώσεις από διάφορες συνδικαλιστικές Κασσάνδρες του καναπέ.

 

Μέσα από την πληθώρα των ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού (μόνιμους πυροσβέστες, πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχους πυροσβέστες) τα κάτωθι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Διεκδικούμε:

 

Την άμεση επαγγελματική  αποκατάσταση στο ΠΣ και τη 12άμηνη εργασία των Εποχικών Πυροσβεστών του 2019 και του 2020, ως ΠΠΥ. Πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν από το ΠΣ.  Προσληφθήκανε με αξιοκρατικά κριτήρια, ίδια με αυτά που προβλέπονται για μόνιμες θέσεις στα Σώματα Ασφαλείας, με προκηρύξεις υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ (Αθλητικές δοκιμασίες, Δείκτη Μάζας Σώματος, Υγειονομικές εξετάσεις, Απολυτήριο Λυκείου κτλ). Ο μέσος όρος ηλικίας τους, είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν των ΠΠΥ και των Μονίμων Πυροσβεστών και θα καλύψουν επαρκώς το τεράστιο ηλικιακό κενό που υπάρχει στο Σώμα, ηλικίας μεταξύ 22 έως 40 ετών. Η συντριπτική τους πλειονότητα έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, στην Προεδρική Φρουρά και ως Δόκιμοι Αξιωματικοί. Ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς  είναι κάτοχοι Πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πληρούν όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα από το ΠΣ,  προσφέροντας ουσιαστικά τις υπηρεσίας τους και το βασικότερο, να μην εγκλωβιστούν ως Εποχικοί και βιώσουν την εργασιακή ομηρία που βίωσαν παλαιότεροι συνάδελφοι. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί η πολύτιμη αποκτηθείσα εμπειρία των Συμβασιούχων Συναδέλφων.

Την χορήγηση δεύτερης στολής και όλων των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.). Τα άρβυλα και το κράνος που τους έχουν χορηγηθεί δεν πληρούν τις προδιαγραφές του αντίστοιχου εξοπλισμού που έχουν χορηγηθεί στους Μόνιμους, ΠΠΥ και Εθελοντές Πυροσβέστες.

Να δοθούν περισσότερες μέρες, προκειμένου να περάσουν τις ιατρικές εξετάσεις από ιατρούς 11 και 12 ειδικοτήτων για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, ώστε να αντιμετωπισθούν τα περσινά φαινόμενα αυξημένου συνωστισμού στα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία

Την επαναπρόσληψη όσων συμβασιούχων συναδέλφων τραυματίστηκαν σοβαρά εν ώρα υπηρεσίας.

Να τηρείται πιστά η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Λόγω του ότι η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο αντιμέτωπη με το κύμα της πανδημίας του ιού COVID-19 με συνέπεια να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι και οι πυροσβέστες εκτεθειμένοι λόγω της φύσης της δουλειάς μας πρέπει να πραγματοποιεί τακτικά προαιρετικά τεστ στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους με σκοπό την έγκαιρη αποφυγή κρουσμάτων και διασποράς του ιού.

Διεκδικούμε την ένταξη του πυροσβέστη στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ένα από τα σοβαρότερα θέματα μας είναι η ένταξη των πυροσβεστών μόνιμων πενταετών και μάχιμων συμβασιούχων στα επικίνδυνα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα όπως αυτό ορίστηκε σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του νόμου 4024 ως γνωστό ένα από τα επικινδυνότερα κι ανθυγιεινότερα επαγγέλματα του ενιαίου και ειδικού μισθολογίου είναι το επάγγελμα μας, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τα σοβαρά ατυχήματα και προβλήματα υγείας που καταγράφονται κάθε χρόνο και παρ όλες τις κατ ιδίαν και δημόσιες δεσμεύσεις των κυβερνώντων και το δίκαιο του αιτήματος μας ως και σήμερα δεν έχουμε ενταχθεί στην κατηγορία αυτή, όμως ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων -οδηγοί- παρακρατούνται εισφορές κι ασφαλίζονται στην κατηγορία των επικίνδυνων κι ανθυγιεινών χωρίς να είναι δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος πχ οδηγός πενταετούς υποχρέωσης.

Ένταξη του πλήρους ωραρίου των ΠΠΥ στον τακτικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να συνεχίσουν να είναι πλήρως ενταγμένοι στον επιχειρησιακό μηχανισμό του ΠΣ και να συνεχίσουν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους. Μια πιθανή παύση της εργασίας των ΠΠΥ κατά τις νυχτερινές και εξαιρέσιμες ώρες θα επέφερε σημαντικότερη μείωση της μάχιμης δύναμης του σώματος. Εφόσον γνωρίζουμε ότι το 50 τοις εκατό των μάχιμων βαρδιών των πυροσβεστικών υπηρεσιών αποτελείται από πενταετείς πυροσβέστες.

Καταβολή επιδόματος 300 ευρώ στους ΠΠΥ που τυχών τεθούν λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας η ένεκα αυτής  σε καθεστώς υπηρεσίας γραφείου – όπως ισχύει και στο μόνιμο προσωπικό-.

Αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας σε όλους τους πυροσβέστες ππυ και μονίμων μετά το 2011 σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του νόμου 3865 -2010 που εξακολουθεί να ισχύει και με την έναρξη του ισχύων νόμου 4387 του 2016

Αξιοκρατικός και δίκαιος κανονισμός μεταθέσεων για τον χαμηλόβαθμο πυροσβέστη μέχρι τον βαθμό του πυρονομου και όχι όπως ισχύει στο άρθρο του νέου νομοσχεδίου να ξεσπιτώνεται ο πυροσβέστης ανά 6 χρόνια.

Άμεση έκδοση προκήρυξης σχολής αρχιπυροσβεστών ώστε να αναπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των κενών θέσεων και να συντελέσει στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Π.Σ.

Θεσμοθετημένη χρηματική αποζημίωση για κάθε ώρα εργασίας πλέον του ωραρίου όταν καλούμαστε σε επιφυλακές, όπως ισχύει στον δημόσιο τομέα και όχι επιδοματικού χαρακτήρα- πολιτικές- πχ δασικά επιδόματα. Μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους τέτοιου τύπου παρεμβάσεις οι οποίες δεν λειτουργούν αξιοκρατικά και δίκαια. Όσο για τις καταχρηστικές επιφυλακές που εφαρμόστηκαν στην φετινή αντιπυρική περίοδο δεν υπήρχαν τα ανάλογα ΠΔ  και εφαρμοστικές διατάξεις για να ισχύσει το νέο πλαίσιο επιφυλακών του νέου νομού 4662 του 2020.

Να ανανεωθεί η λίστα επιλαχόντων των ΠΠΥ για δύο έτη ακόμα, ώστε να ενταχθούν και να προσληφθούν οι εποχικοί συνάδελφοι οι οποίοι είναι απόφοιτοι δημοτικού αλλά έχουν εγγραφεί και φοιτούν πλέον στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι οι τελευταίοι που απόμειναν από τους παλιούς εποχικούς και για λόγους ηθικής τάξεως αλλά συνάμα και η μακροχρόνια προσφορά τους στο πυροσβεστικό σώμα οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει για την εργασιακή αποκατάσταση τους έστω και μετά από 15 χρόνια.

 

Αναγνώριση πτυχίου για τους πυροσβέστες με την αναλογική χρηματική αποζημίωση στον μηνιαίο μισθό όπως προβλέπεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Συνάδελφοι η ομοσπονδία δεν νομοθετεί ούτε ψηφίζει νομοσχέδια που αφορούν εργασιακά δικαιώματα αλλά υπερασπίζεται τα κεκτημένα , ελέγχει την νομιμότητα των πράξεων της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας και αναδεικνύει τις παθογένειες και με τεκμηριωμένες προτάσεις επιδιώκει να λύνει τα μεγάλα προβλήματα γιατί η μεγάλη εικόνα έχει την μεγάλη  σημασία για εμάς αλλά και τα απλά καθημερινά προβλήματα που παρατηρούνται  στις πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά την χώρα και καταγγέλλοντας τα στραβά και τα παράλογα, με αρωγούς πάντα την βάση μας που δεν είναι άλλη από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας.

Η μακρόχρονη ιστορία μας έδειξε ότι έχουμε ανατρέψει τα πάντα , έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο μέσα σε συνθήκες σκληρών μνημονίων, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αυταπάρνηση κι αποφασιστικότητα γιατί αυτό επιβάλλει το συνδικαλιστικό μας καθήκον .
Όσο για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας - συλλαλητήρια δεν πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά που είχαμε στο πλάνο μας λόγω της πανδημίας, αλλά εν έτη 2021 πιστεύουμε ότι θα είναι μια αγωνιστική χρονιά πάλι για εμάς και θα τιμήσουμε με την παρουσία σας για ακόμη μια φορά το “ιερό πεζοδρόμιο”, “τη μαμά της ιστορίας”.

 

Η στήριξη σας είναι η δύναμη μας,

η αγάπη σας είναι το κουράγιο μας

το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια