Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απολογισμός του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για το 2020


Το 2020 ήταν η χρονιά που ανέδειξε όσο καμία άλλη την έννοια και την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και η χρονιά που ο Δήμος Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), δημιούργησαν μια μεγάλη «αγκαλιά στήριξης» των αδυνάτων της πόλης, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες στήριξης που παρέχουν και δημιουργώντας νέες.

Παροχή αγαθών: Οι παροχές του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προς τους 26.000 ωφελούμενούς του σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης εμπλουτίστηκαν σημαντικά χάρη σε χορηγίες, ενώ, σε συνεργασία με εταιρείες –χορηγούς δημιουργήθηκαν δύο εντελώς νέα προγράμματα για την υποστήριξη 480 επιπλέον οικογενειών που επλήγησαν από την πανδημία.

Στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός και για να μην μείνει κανένας αβοήθητος, ένα μεγάλο μέρος των ωφελουμένων εξυπηρετήθηκε με αποστολή όλων των αναγκαίων αγαθών κατ’ οίκον.

«Τσουνάμι» προσφοράς και αλληλοβοήθειας: Το Γραφείο Χορηγιών του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προσέλκυσε και διαχειρίστηκε έναν τεράστιο όγκο δωρεών. Η έννοια της αλληλεγγύης και η διάθεση της προσφοράς γιγαντώθηκαν εν μέσω της πανδημίας και εκδηλώθηκαν με μια συγκινητική ροή δωρεών από εταιρείες, οργανισμούς, εθελοντικές ομάδες και άλλες οντότητες, αλλά και από απλούς πολίτες που κατέφθαναν καθημερινά στις αποθήκες του Κ.Υ.Α.Δ.Α., τείνοντας χείρα βοηθείας στους ευάλωτους συνανθρώπους τους, με ό,τι μπορούσε ο καθένας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου -Δεκεμβρίου 2020, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, οι χορηγίες προς το Κ.Υ.Α.Δ.Α. σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη ξεπέρασαν τα 3,28 εκατομμύρια ευρώ.

Άστεγος πληθυσμός: Εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, επιδεικνύοντας άριστα και ταχύτατα αντανακλαστικά, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία υπερσύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας, που περιλαμβάνει Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας, Υπνωτήριο, αλλά και Κέντρο Ημέρας. Μία κίνηση που προβλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «καλή πρακτική» για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τον νέο κορωνοϊό.



«Τομή» αποτέλεσε και ο Ξενώνας Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων, που άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του 2020.

Ήδη πριν από την έλευση της υγειονομικής κρίσης, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. είχε ενισχυθεί σε προσωπικό και οχήματα για την εντατικοποίηση των επιτόπιων παρεμβάσεων σε άστεγους στο δρόμο από τις ομάδες του streetwork.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, οι ομάδες το streetwork ενισχύθηκαν και με νοσηλευτές, που πραγματοποιούν θερμομετρήσεις και δειγματοληπτικά rapid tests στους άστεγους της πόλης.

Νέες δομές: Με στόχο να καλύψει περισσότερες ανάγκες των ωφελουμένων του, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο μία νέα, πρωτοποριακή δομή: ένα Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο- Κατάστημα Παιχνιδιών, μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν σχολικά είδη και παιχνίδια σε 2.345 παιδιά.

Βάζοντας στο επίκεντρο, όχι μόνο τη πρακτική στήριξη στην καθημερινότητα, αλλά και την υγεία των κατοίκων της Αθήνας, το τελευταίο δίμηνο εγκαινιάστηκαν το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Το πρώτο παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δυνατότητα συνταγογράφησης της φαρμακευτικής αγωγής των ωφελούμενων του Κέντρου και το δεύτερο, πολύτιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Πρόκειται για μια κίνηση που ήλθε να προσφέρει μία ακόμη ανάσα ανακούφισης στις κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες ομάδες, που είχαν δυσκολίες πρόσβασης στο -επιβαρυμένο λόγω κορωνοϊού- σύστημα υγείας, αλλά και να καλύψει το κενό που έχει ήδη αποτυπωθεί σε έρευνες παγκοσμίως, ότι η πανδημία επιδείνωσε σημαντικά την υγεία, σωματική και ψυχική, των  ευάλωτων ομάδων.

Ανακαινίσεις δομών: Το σύνολο των δομών του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που εξυπηρετούν κοινό, τα καταστήματα της Αθηναϊκής Αγοράς, οι χώροι του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών, αλλά και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α., ανακαινίστηκαν πλήρως, καθώς προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι μόνο η παροχή βοήθειας προς τους ευάλωτους κατοίκους της πόλης, αλλά όλο αυτό να γίνεται με την  εξασφάλιση ενός αισθήματος αξιοπρέπειας.

«Στηρίζουμε ουσιαστικά τους ανθρώπους που έχουν στερηθεί τα στοιχειώδη αγαθά ή ακόμη και τη ζεστασιά ενός σπιτιού. Καινοτομούμε και δημιουργούμε νέες δομές, ώστε να τους προσφέρουμε ένα πλέγμα υπηρεσιών που διαρκώς εμπλουτίζεται. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τη νέα χρονιά. Προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας και ο σεβασμός απέναντι σε ανθρώπους που γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής», σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γρηγόρης Λέων. 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια