Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το μυστικό του Zodiac αποκαλύφθηκε 51 χρόνια μετά: Λύθηκε ο μεγαλύτερος γρίφος στην ιστορία της εγκληματολογίας


Η ταυτότητα του παραμένει, σχεδόν μισό αιώνα μετά, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα χρονικά της εγκληματολογίας. Είναι άλλωστε απόλυτα ενδεικτικό ότι το FBΙ δεν έχει κλείσει το φάκελο της υπόθεσης του, προσδοκώντας να λύσει κάποια στιγμή το γρίφο του πιο διάσημου serial killer της ιστορίας των ΗΠΑ, πιθανόν και του κόσμου μετά τον Jack the Ripper. Η μυθολογική τους διάσταση άλλωστε έγκειται σε αυτό ακριβώς το κοινό στοιχείο (τους). Όπως και ο Βρετανός αντεροβγάλτης, έτσι και ο Zodiac δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ, διάγοντας ελεύθερο βίο έως το τέλος της ζωής τους.

Έως το τέλος της ζωής τους είπαμε; Αυθαίρετο εντελώς συμπέρασμα, καθώς τίποτα δεν στοιχειοθετεί ότι ο Zodiac έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Η δράση του χρονολογείται τη διετία 1968-69, όποτε και του αποδόθηκαν επισήμως πέντε δολοφονίες (άλλο ένα κοινό στοιχείο με τον ripper) και άλλες δύο αποτυχημένες απόπειρες. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί σήμερα να διάγει κάπου ανενόχλητος την υπερήλικη ζωή του. Η Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο χαρακτήρισε την περίπτωσή του «ανενεργή» τον Απρίλιο του 2004, αλλά την άνοιξε εκ νέου το 2007. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή στην πόλη Βαλέχο, καθώς και στην περιοχή των κομητειών Νάπα και Σολάνο, όπου έδρασε ο δολοφόνος.

00:12 / 00:24

Ως γνωστόν, ο Zodiac, ο οποίος στοχοποιούσε κατά βάση νεαρά ζευγάρια, απολάμβανε να χλευάζει την αστυνομία και τα media, στέλνοντας επιστολές και κρυπτογραφημένα μηνύματα για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες του. Τα μηνύματά του ήταν γραμμένα με ελληνικά, αστρολογικά και καιρικά σύμβολα, όπως επίσης και σύμβολα ναυτικών μαζί με χαρακτήρες του κώδικα Μορς. Σε ένα από τα γράμματα που έστειλε στις εφημερίδες, κάνει λόγο για 37 δολοφονίες συνολικά, ωστόσο δεν αποδείχτηκε ποτέ η σύνδεσή του με τόσο πολλά θύματα.

Τα περισσότερα από τα μηνύματά του δεν έχει καταστεί εφικτό να αποκρυπτογραφηθούν, έστω κι αν επιστρατεύτηκαν για αυτό το σκοπό οι πιο έμπειροι επαγγελματίες του είδους.

 

Το 1969, ένας δάσκαλος από την περιοχή Σαλίνας της Καλιφόρνια μαζί με την σύζυγό του κατάφεραν να «σπάσουν» ακόμη ένα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του serial killer. ««Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό. Πιο διασκεδαστικό από το να σκοτώνεις άγρια ζώα στο δάσος, γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα. Είναι τρομερά διεγερτικό. Είναι καλύτερο και από το να πηγαίνεις με μια κοπέλα. Το καλύτερο είναι ότι όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον παράδεισο και αυτοί που σκότωσα θα γίνουν δούλοι μου. Δεν θα σας δώσω το όνομά μου, γιατί θα προσπαθήσετε να καθυστερήσετε τη αυτή τη συλλογή μου από δούλους», ανέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα.

Τώρα, 51 χρόνια μετά, ήρθε στο φως η ερμηνεία ενός ακόμη μηνύματος, που είχε στείλει ο δολοφόνος το 1969 στην εφημερίδα «San Francisco Chronicle». Mια τριμελής ομάδα ειδικών στην αποκρυπτογράφηση κατάφεραν να λύσουν τον γρίφο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κωδικοί του ιδιοφυούς Zodiac δεν ήταν ατάκτως ερριμμένοι. Στο μήνυμά του χλευάζει τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον πιάσουν και τους διαβεβαιώνει ότι δεν φοβάται τη θανατική ποινή, αν ποτέ τα κατάφερναν.

«Ελπίζω να διασκεδάζετε τρομερά προσπαθώντας να με πιάσετε. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων, επειδή θα με στείλει στον παράδεισο μια ώρα αρχύτερα. Πλέον έχω αρκετούς δούλους να δουλεύουν για εμένα», αναφέρει το εν λόγω μήνυμα που έπρεπε να «περιμένει» μισό και πλέον αιώνα για να διαβαστεί.

Η περίφημη «κρυπτογράφηση 340», ένα συνονθύλευμα από γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, προκάλεσε αισιοδοξία στις Αρχές ως μια εξέλιξη που μπορεί να τις βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον Zodiac και ενδεχομένως να οδηγηθούν στην αποκρυπτογράφηση και άλλων μηνυμάτων, με απώτερο σκοπό την αποκάλυψη κάποιου στοιχείου που θα μπορούσε να αποτελέσει συνδετικό κρίκο με την άκρη του νήματος.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια ομάδα στην οποία είμαι μέλος έλυσε το “340” και υπέβαλε τη λύση στο FBI, που κατόπιν την επαλήθευσε. Δεν σας κάνω πλάκα. Είναι απολύτως αλήθεια», δήλωσε ο ειδικός στην αποκρυπτογράφηση Ντέιβιντ Όραντσακ, ο οποίος εργάζεται πάνω στους κωδικούς του Zodiac από το 2006. «Όταν ξεκίνησα αυτή τη δουλειά, πριν από 14 χρόνια, σκέφτηκα ότι με τη δημιουργία ενός προγράμματος στον υπολογιστή θα μπορούσα να φτάσω στη λύση. Ωστόσο έσπαγα συνεχώς τα μούτρα μου. Έως τώρα», πρόσθεσε ο Όραντσακ.

Η «κρυπτογράφηση 340» πήρε την ονομασία της από τον αριθμό των χαρακτήρων που περιέχονται στο μήνυμα. Υπάρχουν άλλες δύο επιστολές του Zodiac σε εφημερίδες που απομένει να αποκωδικοποιηθούν. Και όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε μια άλλη επικοινωνία του, στη μία από αυτές τις δύο επιστολές έχει αναφέρει το όνομα του.

«Το κρίσιμο πλέον για τους αποκρυπτογράφους είναι η εργασία πάνω σε αυτές τις δύο επιστολές. Χρειαζόμαστε το όνομα του», δήλωσε ο Τζιανρίκο Περούτσι, πρώην επιθεωρητής ανθρωποκτονιών του Σαν Φραντσίσκο, ο οποίος επέβλεψε επί σειρά ετών τις έρευνες για τον Zodiac και συνταξιοδοτήθηκε το 2017.

«Η υπόθεση του Zodiac παραμένει ανοιχτή. Συνεχίζουμε να αναζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα των στυγερών εγκλημάτων του», δήλωσε η εκπρόσωπος του FBI στο Σαν Φραντσίσκο, Κάμερον Πόλαν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αυστραλός μαθηματικός, Σαμ Μπλέικ, το δεύτερο μέλος της τριμελούς ομάδας που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα. «Θα θέλαμε να αφιερώσουμε τη δουλειά μας που κατέληξε σε αυτή τη λύση στα θύματα του Zodiac, στις οικογένειες και στους απογόνους τους. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα βήμα για την εξεύρεση δικαιοσύνης για αυτούς τους ανθρώπους».

 

https://menshouse.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια