Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

To μέλλον της φύλαξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων - Του Χρήστου Παπαχρήστου


Με αφορμή την αρχή της πρακτικής εκπαίδευσης της δεύτερης σειράς Συνοριακών Φυλάκων μέσα στο 2020 ,στην Αττική , στα νησιά του Αιγαίου , στην Καβάλα ,στην Δράμα ,στην Κόρινθο ,νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να μπούμε σε μια συζήτηση για το μέλλον της φύλαξης των συνόρων της χώρας μας 

 


Το 1999 η ανάγκη για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων στην ελληνοαλβανική μεθόριο , έφερε την πρόσληψη συνοριακών φυλάκων στην Φλώρινα , στην Καστοριά , στα Ιωάννινα και στην Θεσπρωτία ,καθώς οι μεταναστευτικές ροές που δεχόταν η χώρα εντοπίζονταν στην Ελληνοαλβανική μεθόριο από Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας των συνοριακών φυλάκων ήταν άμεσα .

Ο θεσμός κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένος και αποφασίστηκε η θωράκιση των συνόρων της χώρας με προσλήψεις συνοριακών φυλάκων στον Έβρο , στην Κομοτηνή ,στην Καβάλα , στην Ξάνθη ,στην Δράμα , στο Κιλκίς , στις Σέρρες δημιουργώντας μια πρώτη γραμμή φύλαξης στα σύνορα της χώρας .

Έως το 2002 στην ενδοχώρα και στις περιοχές που δέχονταν μεγάλη μεταναστευτική πίεση όπως η Καρδίτσα, η Πρέβεζα , η Αττική ,η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, η Πέλλα, προσλήφθηκαν και νέοι συνοριακοί Φύλακες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ,της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Το 2002 υπήρχαν 4500 συνοριακοί Φύλακες που είχαν τοποθετηθεί σε υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και Δίωξης λαθρομετανάστευσης .Η διαχείριση του προσφυγομεταναστευτικου ,παρά τα προβλήματα που προέκυπταν από τις αλλαγές στις μεθόδους των διακινητων αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που δημιούργησαν αλλαγές στην προέλευση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κινητικότητα , και παρά τις ελείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό ,βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να βρίσκεται χάρη στην εξειδίκευση και στον επαγγελματισμό των συναδέρφων που αποτελούσαν την νέα αυτή κατηγορία αστυνομικού προσωπικού ,των συνοριακών φυλάκων .

 

Το 2008 η πολιτική μας ηγεσία αποφάσισε , στο πλαίσιο της ομογενοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας ,να ονομαστούν όλοι οι Συνοριακοί Φύλακες ως Αστυφύλακες ιδρύοντας λίγο αργότερα και έναν κλάδο που θα ενσωμάτωναν όλους τους πρώην Συνοριακούς Φύλακες ,τον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας των συνόρων ο οποίος θα χειριζόταν τα θέματα της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας των συνόρων. 

Ήταν μια εξέλιξη που στις τάξεις των πρωην συνοριακών φυλάκων κρίθηκε θετική καθώς θα μπορούσαν οι υπηρεσίες του κλάδου αυτού να διαμορφώνουν το επιχειρησιακό σκέλος των υπηρεσιών που ασχολούνταν με το προσφυγομεταναστευτικο και να διαχειρίζονται τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τα κονδύλια που διαθέτει η ευρωπαϊκή ένωση στην χώρα μας .Το σχέδιο αυτό λειτούργησε για τρεις μήνες με πολύ καλά αποτελέσματα . 

Δυστυχώς όμως τότε κάποιοι αποδυναμώθηκαν σε τοπικό επίπεδο αφού αυτές τις υπηρεσίες τις διοικούσε ο αρμόδιος κλάδος του Αρχηγείου και δεν μπορούσε το προσωπικό αυτό που είχε επιφορτιστεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα στην χώρα μας να διατεθεί σε αλλότρια καθήκοντα .

Οι πιέσεις για επαναφορά υπερίσχυσαν και έτσι το όλο εγχείρημα έπεσε στο κενό εις βάρος μιας ενιαίας διαχείρισης του μεταναστευτικού από την χώρα μας . Οι συνθήκες αυτές πάγωσαν την ανάπτυξη του κλάδου αυτού στις υφιστάμενες υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης ,και περιορίστηκαν μόνο στο διοικητικό πεδίο έως και σήμερα .

Υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως στο Τυχερό του Έβρου καταργήθηκαν .Υπηρεσίες Δίωξης λαθρομετανάστευσης στην ενδοχώρα ,όπως στην Καρδίτσα ,έκλεισαν .Τμήματα συνοριακης φύλαξης στην ελληνοαλβανική μεθόριο κατέληξαν να λειτουργούν με το μισό προσωπικό και το προσωπικό αυτό να διατίθεται σε αλλοτρια καθήκοντα με αποτέλεσμα η αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγομεταναστευτικου να τεθεί εν αμφιβόλω .

 


Η κρίση στον Έβρο με τις κατευθυνόμενες από την Τουρκία ροές χιλιάδων μεταναστών τον περασμένο Μάρτιο ,ανέδειξε τις ελείψεις που υπάρχουν στην χώρα μας σε ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης .

Η επιχείρηση αποτροπής εισόδου στην ελληνική επικράτεια όλων αυτών των μεταναστών κρίθηκε επιτυχημένη .Η ανάγκη όμως μιας μόνιμης λύσης για την φύλαξη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων ,αλλά και η διαχείριση του προσφυγομεταναστευτικου ζητήματος επέβαλε την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης .

 

Το 2020 μετά από 18 χρόνια από τις τελευταίες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων εντάχθηκαν στις τάξεις στην ελληνική αστυνομία και στην μεγάλη οικογένεια των συνοριακών φυλάκων 1600 περίπου νέοι συνοριακοί φύλακες .

 


Οι συνάδερφοι αυτοί λοιπόν ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ της χώρας .

 


Υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης πρώτης γραμμής , από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου έχουν είδη αναβαθμιστεί τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών τους.

 Η μισή δουλειά έχει γίνει .Η άλλη μισή είναι να λειτουργήσει ο κλάδος αλλοδαπών και προστασίας των συνόρων.

Να δημιουργηθεί ΣΩΜΑ Συνοριακής Φύλαξης μέσα στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας , να ανοίξουν τμήματα συνοριακής φύλαξης και τμήματα Δίωξης λαθρομετανάστευσης που έκλεισαν ,να ενισχυθούν με καινούριες προσλήψεις τα συνοριακά τμήματα στην Φλώρινα ,στην Καστοριά ,στα Ιωάννινα ,στην Θεσπρωτία ,έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια στην ανάπτυξη των δυνάμεων της συνοριακής φύλαξης στα σύνορα αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας που δέχονται μεγάλες πιέσεις από μεταναστευτικές ροές .Άλλωστε το μεταναστευτικό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί τις επόμενες δεκαετίες .

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη .Η Ελλαδα ως πρώτη χώρα εισόδου μεταναστών στην ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων .

Ευχή όλων είναι η φύλαξη των συνόρων μας ,με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα , να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και οι νέοι συνάδερφοι ,συνοριακοί φύλακες ,να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των συνανθρώπων μας σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

 

Παπαχρήστου Χρήστος

Μέλος ΔΣ ΠΟΣΥΦΥ

Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Φλώρινας

 

bordernews.gr








Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άλλος ένας πρώην ΣΦ που δεν έχει δει ούτε τον έχουν δει τα σύνορα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αδερφέ ξέρεις που είναι η πλατεία Συντάγματος? Εγώ ξέρω και πόσα πλακάκια έχει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό αποκλείεται να το έγραψε ο συγκεκριμένος.Δικηγόρος το έγραψε. Όσο το υπουργείο παίρνει απο την πισω πορτα με fast track διαδικασίες άτομα στην Αστυνομία τόσο το κακό διογκώνεται και οι νεοι αστυφυλακες θα δουν την πατριδα τους με το μακαρόνι.Κρατάνε μια Ομοσπονδία την ΠΟΣΥΦΥ για να ικανοποιήται μια ομάδα ανθρώπων που 20 χρόνια τώρα δεν δουλεψαν ποτε αλλά άποψη έχουν για όλα. Κρίμα για την αστυνομία και για τους νέους αστυφυλακες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καθησαμε τα χρονια που μας αναλογουσαν στην Αθήνα, καθησαμε και τα χρόνια που ΣΑΣ αναλογουσαν... Δεν θα καθησουμε και τα χρόνια που αναλογούν στους νέους σφ. 15 χρόνια είναι αρκετά για να μπορεί κάποιος να πάει στα σύνορα... Σε καμία περίπτωση δεν φταίτε εσείς, εσείς καλά κάνετε... Η ΠΟΑΣΥ ακούει??????
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είχατε υπογράψει συμβόλαιο ότι θα πάτε στο χωριό σας για να καααααθεστε αν δεν σας αρεσει παραίτηση Άντε παιδια για μεροκάματο στο χωριό
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είχαμε διαβάσει το κώδικα μεταθέσεων 100/2003 απ την σχολή ακόμα. Εσύ πάντως ή είσαι στο χωριό σου απ την πρώτη μέρα ή παντρεύτηκες Αθηναία και τρως παντόφλα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολυ σωστά τα λες. Απλά κάποια πραγματα ενοχλουν τον κόσμο και τους συναδέλφους. Είδαμε τι έγινε τόσα χρόνια που δεν γινόταν προαληψεις συνοριοφυλακων. Όλοι οι ανάκριτικοί ήρθαν στα συνορα και στα τσφ ! Για το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν γινοταν προσληψεις σφ σε συνδυασμό με την αδυναμία να ενισχυθούν τα συνορα με αστυφυλακες, δεν φταίει άλλος παρα μόνο η ποασυ. Άρα όσοι κλαίνε θα πρεπει να ζητήσουν τον λόγο από την ποασυ, γιατί δεν πιεσε να γίνουν μεταθέσεις. Σήμερα απλά μας φταίνε οι σφ !!! Αλλά και να πουμε και την άλλη αλήθεια, κανεις δεν μένει στα συνοριακά από όσους έρχονται στην περιφερεια. Όλοι ασφάλεια και τροχαία ! Πικρες αλήθειες κυριοι, αλλά αλήθειες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όλοι στην Αθήνα εδώ έχει δουλειά στην επαρχείο τεμπελιααααααα οποίου δεν του αρέσει παραίτηση παιδιά να πάει στο χωριό του το 100/2003 δεν είναι συμβόλαιο για επαρχία