Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνεννοήσεις μέσω social media μεταξύ διακινητών ναρκωτικών στον καιρό της καραντίνας


Μέσω Facebook, Instagram κι άλλων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να συνεννοούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί από τους αστυνομικούς πολλά μέλη του κυκλώματος (αριθμεί 22 μέλη) διακίνησης ναρκωτικών στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, στο Αλσος της Ν. Φιλαδελφείας, το οποίο εξαρθρώθηκε προ μερικών από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Αυτό προκύπτει από νέα, αποκαλυπτικά στοιχεία της δικογραφίας που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Η ΕΛΑΣ κατέγραψε τουλάχιστον 850 παράνομες συναλλαγές με ναρκωτικά, ενώ τα κέρδη των διακινητών υπολογίζονταν σε περίπου 310.000 ευρώ. Στα νέα αυτά έγγραφα περιέχονται εντυπωσιακοί κι όρισμένες φορές… κωμικοί διάλογοι μεταξύ των εμπόρων ναρκωτικών όπου επιχειρούν να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους, να αντιμετωπίσουν απρόοπτα όπως ότι «πήραν υγρασία τα μαρούλια» (σ.σ. ναρκωτικές ουσίες), να «ανταποκριθούν» στις πιεστικές απαιτήσεις των πελατών τους. Όπως ακόμη να διευκολύνουν ορισμένους αγοραστές γιατί υπήρχαν περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω κορωνοϊού –στην καραντίνα του Μαρτίου – και δεν ήθελαν να βγουν από το σπίτι για να πάρουν ναρκωτικά.

Αγορά ελληνικών… «πορτοκαλιών»

Σε διάλογο λοιπόν ενός εμπόρου ναρκωτικών με ένα άγνωστο άτομο, υποβάλλεται αίτημα για αγορά… «ελληνικών πορτοκαλιών» (συνθηματικό προφανώς ναρκωτικών ουσιών) που θεωρείται ωστόσο από τον συνομιλητή του πολύ καταφανές που μπορεί να τους εκθέσει σε μία τυχόν παρακολούθηση τηλεφωνικής επικοινωνίας. Κι έτσι ζητα η σύζητηση μεταξύ… μαναβικής κι εμπορίου ναρκωτικών να συνεχισθεί στο Instagram. Όπως διαμείβεται μεταξύ ενός κατηγορουμένου που μνημονεύεται με το ψευδώνυμο «Ξενοφώντας» κι ενός αγνώστου:

«Άγνωστος»: να σου πω

«ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ»: ναι

«Άγνωστος»: έχεις ελληνικά πορτοκάλια;

«ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ»: τι να έχω;

«Άγνωστος»: ελληνικά πορτοκάλια

«ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ»: ναι

«Άγνωστος»: ελληνικά ή αλβανικά;

«ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ»: εεεε αλβανικά που είναι , όχι . είναι σαν την Ολλανδίας

«Άγνωστος»: ααα κατάλαβα ωραία . με;

«ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ»: αυτό

«Άγνωστος»: με;

«ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ»: πάρε με . στείλε μου στο ίνσταγκραμ ρε βλαμ…..ε

«Άγνωστος»: αααα , έγινε έλα γεια

Σε άλλη στιχομυθία ένας έμπορος ναρκωτικών αναρωτιέται γιατί ο πελάτης του δεν έχει «προφίλ» στο Facebook ενώ υπάρχουν συζητήσεις πως θα γίνονται διαδικτυακοί «φίλοι» για να συνεννοούνται καλύτερα. Εντυπωσιάζει ακόμη ο διάλογος διακινητή με το ψευδώνυμο «Μάρκος» με πελάτη του κυκλώματος  ο οποίος δηλώνει τον εκνευρισμό τους –λόγω των μέτρων προφύλαξης που έπαιρνε- γιατί ο συνομιλητής του προσέγγισε το σπίτι του. Όπως αναφέρεται:

«Μάρκος»: Έλα αδερφέ

«Άγνωστος»: Έλα αδερφέ μου τι κάνεις καλησπέρα!

«Μάρκος»: καλά

«Άγνωστος»: εεεε σε θέλω μισό λεπτό είμαι λίγο πιο κάτω από το σπίτι εδώ στο προποτζίδικο

«Μάρκος»: όταν με παίρνεις αλήθεια σου λέω μην μου ξαναπείς από το σπίτι μου ρε φίλε εντάξει;

«Άγνωστος»: για σπίτι μου σου λέω

«Μάρκος»: ρε φίλε όταν σε παίρνω με παίρνεις μην μου ξαναπείς το σπίτι μου ρε φίλε μην μου ξαναπείς μην το ξανά αναφέρεις καν το σπίτι μου θα μου λες

«Άγνωστος»: Α ωραία!

«Μάρκος»: θα μου λες έλα εδώ ρε φίλε

«Άγνωστος»: ζητώ συγνώμη

«Μάρκος»: σε πόση ώρα θα έρθω και τα σχετικά ρε φίλε

«Άγνωστος»: Ωραία ζητώ συγνώμη ωραία

«Μάρκος»: σε έχω στον νου μου θα σε πάρω εγώ να κατέβεις

«Πήραν υγρασία τα μαρούλια»

Όμως τα ενδιαφεροντα στοιχεία κι οι ιδιότυποι διάλογοι δεν σταματούν εδώ. Στις 19 Ιανουαρίου 2020 φαίνεται να υπήρξε απρόοπτο σε έναν από τους διακινητές που ανέφερε «Μπρο (σ.σ. ηγετικό μέλος του κυκλώματος) είχα πρόβλημα. Μου πήρε υγρασία ρε μπρο» . Ο «Μπρό» αναρωτιέται περί τίνος επρόκειτο και ποιος πήρε υγρασία. Κι ο άλλος διακινητής του ανέφερε με εμφανή θλίψη «τα μαρούλια» (σ.σ. κωδικός ναρκωτικών ουσιών)! Κι ακριβώς λόγω της σημαντικότητας του προβλήματος, όπως κρίθηκε, αποφασίσθηκε εσπευσμένη μυστική συνάντηση.

Ενδεικτικές είναι ακόμη άλλες στιχομυθίες για τη μεγάλη ζήτηση ναρκωτικών από εκατοντάδες πελάτες του κυκλώματος. Όπως αναφέρει ένας διακινητής σε έναν άλλο την 1η Μαΐου 2020 «θα ερθω να σου φέρω ένα χιλιάρικο τώρα και το βράδυ άλλο ένα χιλιάρικο ακόμη αλλά δώσε μου το αλβανικό γιατί μου ζητάει ο κόσμος και εγώ δεν έχω ρε αδερφέ».

Ακόμη υπάρχουν αναφορές για ποσότητες ναρκωτικών που χρειάζονται συνάδελφοι κάποιων από τους πελάτες του κυκλώματος ή ζητούν επιπλέον ναρκωτικά για να τα δώσουν σε επισκέπτες στα σπίτια τους. Ωστόσο εντυπωσιάζει ότι σε διάλογο που έχει καταγραφεί στις 26 Μαρτίου δύο αγοραστές ναρκωτικών απευθυνόμενοι στον έμπορο αναρωτιούνται «και πώς θα έλθουμε, πώς θα κυκλοφορήσουμε;» (σ.σ. λόγω της καραντίνας).

Παράδοση κατ’ οίκον…

Με τον κατηγορούμενο να δηλώνει ότι έχει φροντίσει και θα γίνει παράδοση κατ’ οίκον. Τελος ενδιαφερον υπάρχει για τα στελέχη της ΕΛΑΣ για έναν διάλογο –στις 9 Δεκεμβρίου 2019- μεταξύ ενός εμπόρου ναρκωτικών και ενός αγνώστου ατόμου. Ο τελευταίος αναφέρει στον άγνωστο ότι ζητά και ίσως καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Κι εκείνος του εδωσε μία απάντηση που κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών της υπόθεσης. Οπως είπε, «έχω ξεκινήσει ένα παιγνίδι στα τηλέφωνα και τους παίρνω όλους. Είναι παιγνίδι γιγάντιο αδελφέ το παίζουν όλα τα παιδιά».

Όπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των κατηγορουμένων, δικηγόρος Αθηνών Στάθης Μητσοκάλης, «σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης μεγάλης διακίνησης ναρκωτικών. Οι εγκληματικές οργανώσεις όμως δεν κρίνονται από τα δελτία τύπου της αστυνομίας αλλά από τις Αποφάσεις των Δικαστηρίων».

 

Βασίλης Λαμπρόπουλος

https://www.tovima.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια