Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ομιλία του Προέδρου της ΠOAΣΥ στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής


Τις πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας μας ανέπτυξε, χθες 04 Δεκεμβρίου 2020, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, μιλώντας στο πλαίσιο της ακρόασης εκπροσώπων φορέων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας κλπ».

 


Ειδικότερα, πριν αναφερθεί στο νομοσχέδιο, κατέθεσε την ανησυχία του για την προσβολή της αστυνομίας από τον covid-19, με αποτέλεσμα να θρηνούμε ήδη το θάνατο τριών συναδέλφων μας, στις οικογένειες των οποίων εξέφρασε τα συλλυπητήρια όλων μας.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θετικές διατάξεις για την εκπαίδευση, το «πόθεν έσχες», το πρώην ΤΕΑΠΑΣΑ και αποκαλούμενο στο εξής ΤΑΠΑΣΑ κ.λπ., και καυτηρίασε άλλες όσον αφορά τη διατήρηση του πάρεργου των μεταγωγών, μέσω της διαρκούς ανανέωσης της ανάθεσης της αρμοδιότητας αυτής στην ΕΛ.ΑΣ. ενώ θα έπρεπε να ενισχύεται η αρμόδια Υπηρεσία Εξωτερικής Φύλαξης με νέες  προσλήψεις υπαλλήλων. Επίσης, μίλησε για την αποδυνάμωση της αστυνομίας μέσω αποσπάσεων ειδικών καθηκόντων αστυνομικών, εν προκειμένω στο Συνήγορο του Πολίτη, ενώ επισήμανε με έμφαση την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη νομοθέτηση, με το παρόν νομοσχέδιο, των εκκρεμοτήτων του βαθμολογίου,  της αποκατάστασης των μισθών, της αποζημίωσης των δεδουλευμένων νυχτερινών και των προβλεπομένων «οδοιπορικών» για τις μεταγωγές.

 

 


 

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν εκ μέρους των εισηγητών των πολιτικών κομμάτων, διευκρίνισε ότι η Ομοσπονδία έχει πάγιες θέσεις όσον αφορά τις προσλήψεις αστυνομικών μόνο μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και βεβαίως τόνισε ότι όταν η Ομοσπονδία μιλούσε για ανωτατοποίηση, διεκδικούσε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την εξάλειψη της ρατσιστικής διάταξης έναντι των νέων αστυφυλάκων που δεν καταγράφονταν ούτε ως απόφοιτοι ΤΕΙ, όταν αυτό ίσχυε, αλλά ως κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου. Με τη νέα ρύθμιση, επιδίωξή μας είναι η κατοχύρωση των αξιώσεων των συναδέλφων μας σε όλα τα επίπεδα. Η ανωτατοποίηση των αστυνομικών σχολών συνεπάγεται προφανώς και αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και γι’ αυτό θεσπίζεται η δυνατότητα σεμιναρίων και μετεκπαίδευσης, ενώ  με τα προεδρικά διατάγματα που θα καταρτιστούν στη συνέχεια, ευελπιστούμε να δούμε πρακτικά αποτελέσματα, ώστε η αύξηση του χρόνου σπουδών να λάβει ουσιαστικό περιεχόμενο, σύμφωνα με την επεξεργασμένη από καθηγητές πανεπιστημίων πρότασή μας. Διεκδικούμε τη βελτίωση της εκπαίδευσης για να θωρακιστεί ο ίδιος ο αστυνομικός, να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης και για να εκλείψουν αρνητικά φαινόμενα, σε μια εποχή που το έγκλημα εκσυγχρονίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

 

Τόνισε, δε, ότι ένα θέμα που δεν θίγει καθόλου το νομοσχέδιο είναι, βεβαίως, η αποζημίωση των δοκίμων αστυφυλάκων, που κατά την άποψή μας είναι ευτελής και θα μπορούσε να έχει αναπροσαρμοστεί προς το καλύτερο.

 

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Σχολών, σήμερα, και τους πιθανούς κινδύνους μόλυνσης των δοκίμων από τον covid-19, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι η Ομοσπονδία είναι κατά του στρατωνισμού και της στρατιωτικοποίησης των Σχολών και με αφορμή την πανδημία η διοίκηση οφείλει να εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

 

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος   





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια