Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η μετάλλαξη του κοροναϊού, το Brexit, ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και η διαχείριση μιας φονικής πανδημίας


Το περασμένο Σάββατο, σε έκτακτη τηλεοπτική μετάδοση, ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε αιφνιδιαστικά λοκντάουν σε Ουαλία, Αγγλία και Σκωτία λόγω μετάλλαξης στελέχους του SARS-CoV-2 στη νοτιοανατολική Αγγλία. Είχε προηγηθεί ο σχετικός θόρυβος από το επιτελείο του και η ανακοίνωση ότι θα εφαρμοστούν σκληρότερα οριζόντια περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο. Είχαμε γράψει στις 16 Δεκέμβρη στην Κόντρα:

«Η κυβέρνηση Τζόνσον χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα αρχές Δεκέμβρη, προκειμένου να ενισχύει στις αγορές ενόψει Χριστουγέννων, και έγινε ο κακός χαμός από το συνωστισμό έξω και μέσα από τα εμπορικά κέντρα και άλλα μαγαζιά. Ηταν επόμενο, το χειμερινό πανδημικό κύμα, που δε βρέθηκε ποτέ σε πραγματική εξασθένιση, να φουντώσει. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πολύ πιο αξιόπιστοι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων σε κλίνες ΜΕΘ, σε σχέση με την υποκαταγραφή των κρουσμάτων που γίνεται πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Τώρα, η κυβέρνηση Τζόνσον αναγκάζεται άρον-άρον να σκληρύνει ξανά τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ειδικά στο Λονδίνο, και ψάχνει μια φτηνή δικαιολογία για το τι πήγε στραβά. (…)

Το επιτελείο λοιμωξιολόγων και συμβουλατόρων του Τζόνσον ξαφνικά εντόπισε ένα νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 στην Μεγάλη Βρετανία, το οποίο υποτίθεται ότι φταίει για την εκτίναξη των νεκρών στην Αγγλία».

Υπενθυμίζαμε ότι ακριβώς το ίδιο παραμύθι είχε σκαρφιστεί και το επιτελείο του Κούλη πριν από την επιβολή του λοκντάουν. Πλην όμως, άλλο η ψωροκώσταινα του Κούλη και άλλο η πέμπτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πρώτη περίπτωση κανένας ευρωπαίος δεν έδωσε σημασία, στη δεύτερη τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ενόψει της σύγκρουσης για τη λήξη της διαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας για το Brexit, οι ιμπεριαλιστές της ηπειρωτικής Ευρώπης βρήκαν την ευκαιρία να «τρίξουν τα δόντια» στη Γηραιά Αλβιόνα. Να δείξουν τι θα σημαίνει Βrexit χωρίς συμφωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, «κανονίζεται» το πλαίσιο από τα πολιτικά στελέχη και οι «επιστήμονες» σαλπίζουν την επίθεση. Ο ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ (το ECDC) εξέδωσε αστραπιαία στις 20 Δεκέμβρη κείμενο στο οποίο αποδέχεται όλες τις υποθέσεις του Τζόνσον, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση [1]. Παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα (οι επισημάνσεις παντού δικές μας):

«Iστορικό γεγονότος

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 (Σχήματα 1 και 2, Παράρτημα Σχήματα 5 και 6). Αυτή η αύξηση σημειώθηκε στη Νοτιοανατολική Αγγλία, με αύξηση του ποσοστού ειδοποίησης 14 ημερών από 100 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα την ημερολογιακή εβδομάδα 41/2020 (από τις 5 Οκτώβρη), σε πάνω από 400 ανά 100.000 την ημερολογιακή εβδομάδα 50/2020 (7 Δεκέμβρη). […]

Από τις 13 Δεκεμβρίου 2020, 1.108 άτομα είχαν εντοπιστεί να φέρουν αυτό το στέλεχος του ιού στην Αγγλία, ενώ η πρώτη περίπτωση εντοπίστηκε από τις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Η παρατηρούμενη ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 συνολικά συνδέθηκε χρονικά με την εμφάνιση του νέου στελέχους σε αυτή την περιοχή το Νοέμβριο του 2020.

Επιδημιολογία

Οι έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες αυτού του νέου στελέχους βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν αναφερθεί κακές κλινικές εκβάσεις, υψηλότερη θνησιμότητα ή ιδιαίτερα επηρεασμένες ομάδες. Τα περιστατικά με την παραλλαγή VUI 202012/01 εντοπίζονται κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά η αύξηση των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 στην Αγγλία οφείλεται επίσης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (Εικόνα 2). Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μοντελοποίησης δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της παρουσίας του νέου στελέχους στην περιοχή Κεντ / Νοτιοανατολικής Αγγλίας και της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης του COVID-19».

Ως εδώ, όλα τα «τεκμήρια» δείχνουν ένα στέλεχος του κοροναϊού, που υπέστη μετάλλαξη μόνο ως προς ορισμένες αζωτούχες βάσεις του RNA του και επικράτησε έναντι των άλλων στην εκτίναξη της διασποράς, τόσο λόγω του χειμερινού πανδημικού κύματος όσο και λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων αρχές Δεκέμβρη. Από τη στιγμή που ο ιός έφυγε από την Ουχάν και έγινε πανδημία, τέτοιου τύπου μεταλλάξεις συμβαίνουν συνεχώς. Δεν έχει αποδειχτεί ότι αλλάζουν τη λειτουργικότητα του ιού (μεταδοτικότητα ή φονικότητα) επί τα χείρω για τον άνθρωπο.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε πρώτη φορά σε ασθενή τον Σεπτέμβρη και ταυτίζεται χρονικά και μόνο με την εκτίναξη της διασποράς στη Μεγάλη Βρετανία, που όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ήταν αναμενόμενη, άσχετα αν το έκρυβαν οι επικεφαλής λοιμωξιολόγοι. Αλλωστε, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά έχουν αντίστοιχες αυξήσεις κρουσμάτων, λόγω χαλάρωσης των μέτρων αρχές του Δεκέμβρη, και αναγκάστηκαν να πάρουν σκληρά μέτρα, με τη Γερμανία πρώτη-πρώτη, που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο εκρηκτική αύξηση νεκρών.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι το παρακάτω απόσπασμα από την ανακοίνωση του ECDC:

«Πιθανότητα ευρύτερης εξάπλωσης του νέου στελέχους του ιού σε ολόκληρη την ΕΕ

Τα αποτελέσματα της πρώιμης μοντελοποίησης, που κοινοποιήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Δεκεμβρίου, υποδηλώνουν ότι το νέο στέλεχος είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα κυκλοφορούντα στελέχη, με εκτιμώμενη αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής (R) κατά 0,4 ή μεγαλύτερ,η με εκτιμώμενη αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70% [25]. Απαιτούνται περαιτέρω επιδημιολογικές και ιολογικές έρευνες για να ποσοτικοποιηθεί περαιτέρω η αύξηση της μεταδοτικότητας και να κατανοηθεί ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από την αύξηση. Οποιαδήποτε αυξημένη μεταδοτικότητα θα αύξανε την πιθανότητα εξάπλωσης, ιδιαίτερα εάν η αυξημένη οικογενειακή και κοινωνική ανάμιξη, που είναι παραδοσιακή αυτή τη στιγμή του έτους, δεν μειώνεται και περαιτέρω εξαπλώνεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ειδικά εάν τα μη απαραίτητα ταξίδια δεν μειώνονται ή αποφεύγονται εντελώς, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αντικατάσταση των υπαρκτών στελεχών από το νέο στέλεχος σε μεγάλο μέρος της ΕΕ».

Η αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 70% από το νέο στέλεχος δεν τεκμαίρεται πουθενά. Η αναφορά [25] είναι… το τηλεοπτικό σόου που έκανε το Σάββατο ο Τζόνσον! Από αυτά τα ανύπαρκτα στοιχεία το ECDC καταλήγει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του νέου… «υπερμεταδοτικού» στελέχους αυξάνεται και μπορεί να επικρατήσει και εντός της ΕΕ! Δηλαδή, οι ανακοινώσεις ενός πρωθυπουργού και όχι κάποια επιστημονική μελέτη, αποτελούν πηγή ενός υποτιθέμενου επιστημονικού επιτελείου, όπως το ECDC! Η πολιτική τροφοδοτεί την «επιστήμη», η οποία εργαλειοποιείται για να υπηρετήσει την αντίπαλη πολιτική.

Στις 21 Δεκέμβρη, ο γερμανός ιολόγος Κριστιάν Ντρόστεν, ένας από τους κρουφαίους ιολόγους στον πλανήτη και επικεφαλής στο μηχανισμό διαχείρισης της πανδημίας στη Γερμανία, έκανε την εξής δήλωση στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο:

«Δεν ανησυχώ για την ώρα τόσο πολύ γι‘ αυτό. Ωστόσο, όπως και όλοι οι άλλοι, δεν έχω σαφή πληροφόρηση για την κατάσταση. Τα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζουν κενά. Πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί εάν ο ιός πράγματι μεταδίδεται πιο εύκολα. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 70% πιο μεταδοτική. Αναφέρθηκε απλώς ένας αριθμός. Ξαφνικά αιωρείται στο χώρο ένας αριθμός, κανείς δεν γνωρίζει τι εννοείται με τον αριθμό αυτό. Για να γνωρίζει κανείς εάν ένας ιός μεταδίδεται ευκολότερα θα πρέπει να εξετάσει ποιος μολύνει ποιον και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να τον μολύνει. [..] Η νέα μετάλλαξη έχει ήδη φτάσει στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτός ο ιός δεν είναι καθόλου καινούργιος. Εμφανίστηκε στην Αγγλία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχει ήδη στην Ιταλία, την Ολλανδία, στο Βέλγιο, τη Δανία, ακόμη και στην Αυστραλία, χωρίς να έχει ανάλογη διάδοση όπως συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία».

Η προαναφερθείσα ανακοίνωση του ECDC υπαγορεύεται καθαρά από τα συμφέροντα της σύγκρουσης της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας και της Γαλλίας, που καθορίζουν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη Μεγάλη Βρετανία. Από το βράδυ της 20ής Δεκέμβρη μέχρι το βράδυ της 21ης Δεκέμβρη, πάνω από 40 χώρες (σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές) σταμάτησαν τις πτήσεις τους με τη Μεγάλη Βρετανία. Η Γαλλία σταμάτησε για 48 ώρες το εμπόριο με τη Μεγάλη Βρετανία. Η Γερμανία ακολουθεί κατά πόδας. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα προς το λιμάνι του Ντόβερ στη Μάγχη. Τα σουπερμάρκετ αδειάζουν, χιλιάδες τρέχουν προς το αεροδρόμιο Χίθροου για να απομακρυνθούν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το επιτελείο του Τζόνσον, σε έκτακτη τηλεοπτική εμφάνιση το απόγευμα της 21ης Δεκέμβρη, υποστήριξε ότι η Μεγάλη Βρετανία ήταν οχυρωμένη και προετοιμασμένη, λόγω των σχεδίων που εκπονούσε για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ο σερ Πάτρικ Βάλανς, βασικός επιστημονικός σύμβουλος του Τζόνσον, δεχόμενος σφυροκόπημα ερωτήσεων από δημοσιογράφους, αναφερόταν συνεχώς στην έκρηξη των κρουσμάτων και την απέδιδε στο νέο στέλεχος, χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει μετάλλαξη σε στέλεχος του κοροναϊού, η οποία (μετάλλαξη) άρχισε να επικρατεί σε όσα στελέχη κυκλοφορούσαν, όχι μόνο σε μια χώρα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Το καλοκαίρι εμφανίστηκε το στέλεχος B.1.177, το οποίο φάνηκε ότι κόλλησαν τουρίστες στην Ισπανία και το μετέφεραν σε όλη την Ευρώπη. Και τότε υπήρξαν ανησυχίες από ορισμένους επιστήμονες, ότι η μετάλλαξη αυτή επέφερε αύξηση της μεταδοτικότητας, συγκρίνοντας την επικράτηση του στελέχους αυτού στα κρούσματα που αυξάνονταν. Τα κρούσματα αυξάνονταν, όμως, λόγω της έναρξης του δεύτερου πανδημικού κύματος, που οφειλόταν βέβαια στον ίδιο τον τουρισμό και στα ανοιχτά σύνορα. Οπως αποδείχτηκε τελικά, ήταν η δυναμική της ίδιας της πανδημίας που αύξανε τα κρούσματα και τα συγκεκριμένα στελέχη απλώς επικράτησαν σε αυτήν. Ο Ντρόστεν επισημαίνει το γεγονός αυτό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω μετάλλαξης [3].

Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει ένα μεγάλο consortium που καταγράφει τις μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού, χωρίς όμως να προχωράει σε εκτεταμένες και σοβαρές κλινικές μελέτες (αυτές κοστίζουν). Οπως είδαμε, το νέο στέλεχος καταγράφηκε από τον Σεπτέμβρη. Τώρα που η διασπορά του ιού εκτινάσσεται, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και της χαλάρωσης των μέτρων που αποφάσισε το επιτελείο του Τζόνσον τις αρχές Δεκέμβρη, το επιτελείο του Τζόνσον απλώς σκαρφίστηκε να αποδώσει την έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων στο νέο στέλεχος που αντικατέστησε άλλα στην κυκλοφορία του ιού.

Την ίδια στιγμή, οι ιμπεριαλιστές της ηπειρωτικής Ευρώπης βρήκαν την ευκαιρία να τρίξουν τα δόντια στον Τζόνσον για το Brexit. Μολονότι το νέο στέλεχος είναι γνωστό από τον Σεπτέμβρη, μολονότι αυτό έχει ήδη ανιχνευτεί σε πολλές χώρες στην ηπειρωτική Ευρώπη, θυμήθηκαν τον «μεγάλο κίνδυνο» -όλως τυχαίως- όταν ο Τζόνσον μίλησε για αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 70% και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν βαλτώσει. Δεν έχει σημασία που δεν έχει δημοσιευτεί καμιά μελέτη η οποία να επιβεβαιώνει αυτό που είπε ο Τζόνσον. Δεν έχει σημασία που επιφανείς κρατικοί ιολόγοι, όπως ο Ντρόστεν, δηλώνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι ιμπεριαλιστές αντίπαλοι του Τζόνσον άρπαξαν την ευκαιρία που τους έδωσε, για να μετατρέψουν σε μπούμερανγκ την τυχοδιωκτική δικαιολογία που επιστράτευσε για να δικαιολογήσει την έκρηξη των κρουσμάτων: «Νέο στέλεχος με 70% αυξημένη μεταδοτικότητα; Πάρε έναν αποκλεισμό των βρετανικών νησιών, για να πάψεις να μας κάνεις τον μάγκα με το άτακτο Brexit, και διαχειρίσου αν μπορείς τους βρετανούς πολίτες».

Αφού το νέο στέλεχος του ιού έχει ανιχνευτεί και σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτούν γενικά τα ταξίδια και οι μεταφορές. Ο,τι ισχύει για τη Βρετανία να ισχύσει και για τη Δανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία. Και κάτι ακόμα: τα αρχικά του κωδικού ονόματος που έχει δοθεί στο νέο στέλεχος του κοροναϊού, VUI-202012/01, σημαίνουν “variant under investigation”, δηλαδή «στέλεχος υπό έρευνα». Μ’ άλλα λόγια, ακόμα δεν έχουν μελετήσει τις ιδιότητες του νέου στελέχους, αλλά το χρησιμοποιούν πολιτικά, ο μεν Τζόνσον για να δικαιολογήσει την εγκληματική πολιτική του στη Βρετανία, οι δε ιμπεριαλιστές της ΕΕ για να δώσουν ένα «μάθημα» στον Τζόνσον (με την ευκαιρία που ο ίδιος τους έδωσε).

Τελικά, πίσω από τις ενδοϊμπεριαλιστικές διενέξεις όλοι βολεύονται στην πολιτική που έχουν επιλέξει. Η εργατική τάξη δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν την ταξική, εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, αναζητώντας παράλληλα άλλες διευθετήσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών τους για την επικράτηση των κεφαλαίων στις σφαίρες επιρροής και στις αγορές. Βusiness as usual!

Πέρα από τη σύγκρουση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, εδώ αναδεικνύεται πρωτίστως το μεγάλο μπάχαλο των «υπεύθυνων» μηχανισμών θωράκισης του πληθυσμού από πανδημίες. Είναι πλήρως απογυμνωμένοι. Εντελώς αναξιόπιστοι. Δεκαετίες τώρα, με απανωτές πολιτικές λιτότητας, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν στοιχειώδεις κλινικές μελέτες, αξιόπιστο εκτεταμένο μοριακό έλεγχο, γενετική ιχνηλάτηση και να βγάλουν σαφή συμπεράσματα στην περίπτωση που ένα στέλεχος του ιού που προέκυψε από μετάλλαξη κυκλοφορεί μαζικά μέσα στον πληθυσμό επί μήνες.

Η ειρωνία της υπόθεσης, βέβαια, είναι ότι το επιτελείο του Τζόνσον διατείνεται ότι δε γνωρίζει αν το νέο στέλεχος έχει αλλάξει την πρωτεϊνική ακίδα στην οποία έχουν προσανατολιστεί τα εμβόλια. Μόνο που αυτό θα έπρεπε να το ξέρει εξαρχής το επιτελείο του Τζόνσον, εφόσον διατείνεται ότι αυξήθηκε η μεταδοτικότητα κατά 70%! Η ακίδα αφορά το μηχανισμό με τον οποίον ο ιός μπαίνει στα κύτταρα και αφορά κατεξοχήν τη μεταδοτικότητα. Αφού κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα, τότε πώς δίνουν τέτοιες διαβεβαιώσεις για τη μεταδοτικότητα; Αλλά εδώ υπάρχει ο «μύθος» ότι θα μας σώσουν άμεσα, μέχρι τον Μάρτη, τα εμβόλια και έτσι αρχίζουν τα ευτράπελα.

Οι κυβερνήσεις της Δύσης άφησαν τον ιό ανενόχλητο να περάσει τα σύνορα της Ευρώπης, προκειμένου να μην πλήξουν καθόλου το εμπόριο και τον τουρισμό, καθησυχάζοντας τυχοδιωκτικά τον περασμένο Γενάρη και Φλεβάρη τους λαούς τους, ότι όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν, ποντάροντας ότι η Κίνα θα τον ελέγξει και θα τον περιορίσει εντός του εδάφους της. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απολύτως τίποτα και φτάνουν στο άλλο άκρο, να αξιοποιούν μεταλλάξεις για να κρύψουν την εγκληματική τους ευθύνη για την εκτίναξη της διασποράς στο χειμερινό κύμα της πανδημίας.

ΥΓ1. Οι μεταλλάξεις ενός ιού δεν είναι πολιτικό, αλλά επιστημονικό ζήτημα. Οταν σχεδιάζονται εμβόλια, οι μεταλλάξεις λαμβάνονται υπόψη. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της γρίπης τροποποιείται κάθε χρόνο, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταλλάξεις του ιού που έχουν συμβεί στο μεταξύ. Οσο για τα μέτρα καραντίνας, διακρατικής και στο εσωτερικό κάθε κράτους, αυτά θα έπρεπε να αφορούν τον κοροναϊό από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε και όχι μια συγκεκριμένη μετάλλαξή του.

ΥΓ2. Το μείζον πρόβλημα αυτή την περίοδο, όπως εξηγήθηκε σε χθεσινή εκτενή ανάλυσή μας, είναι η συνέχιση της πανδημίας τους αμέσως επόμενους μήνες, που θα παρουσιάσει έξαρση, παρά την έναρξη του εμβολιασμού. Πώς θα γλιτώσουμε τις νέες εκατόμβες νεκρών, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια