Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανοιγμα σχολείων: Διχασμένοι οι ειδικοί - Ετοιμο για όλα τα σενάρια το υπουργείο Παιδείας


Η καλή μας...διαγωγή κατά την εορταστική περίοδο και η τήρηση των μέτρων, θα ανοίξει το δρόμο και για το άνοιγμα των σχολείων της χώρας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τους στις 8 Ιανουαρίου, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρουν οι επιστήμονες την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε. Επιθυμία όλων είναι ν΄ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν σύντομα λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, από τις επαφές μας κατά τη περίοδο των εορτών.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ετοιμάζεται και εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων να στείλουν τις βαθμολογίες τετραμήνου (σ.σ. λήγει στις 20 Ιανουαρίου) όλων των μαθητών στους κηδεμόνες τους ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες. Οι βαθμολογίες θα συνοδεύονται και με τον αριθμό των απουσιών των μαθητών, μεταξύ των οποίων και αυτών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

 

Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των σχολείων

Πάντως, αυτή την εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης αλλά και για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Εάν θα ανοίξουν πρώτα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή όλα μαζί αυτό θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα. Πώς θα ανοίξουν και αν θα αφορούν και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης ταυτόχρονα θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις της υπουργού με τους ειδικούς».

 

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε οτι «κατ’ αρχάς, ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά, προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο, σ’ όλη την Επικράτεια. Όσον αφορά τα σχολεία, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους ειδικούς, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στις Μ.Ε.Θ. και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της Οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε θετικός ν΄ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα δημοτικά μετά τις γιορτές λέγοντας ότι: «H εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλή και η πορεία των κρουσμάτων είναι πτωτική. Σε πρώτη φάση θα ήταν θετικό να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά από μια εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια». Ιδια θέση ανέπτυξε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας όμως ότι θα ήταν καλό ν΄ ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα.

 

Οι αντιρρήσεις

Αντίθετα το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης, επέμεινε ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας. Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας». 

Και ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως "οι συναθροίσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».


Νικολίτσα Τρίγκα

https://www.ethnos.gr

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια